Fabunio Magyar Fa- és Bútoripari Unió

Kedves Tagjaink!
Kedves Partnereink!

A 4.0-ás kihívásokra az év elején fuzionált Bútorszövetség és az Országos Asztalos- és Faipari Szövetség egy XXI. századi platform létrehozásával adta meg a maga válaszát. Ez a Fabunio – Magyar Fa- és Bútoripari Unió.

Az új brand nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy számos tudásterület eszközrendszerét használva növelje a magyar fa- és bútoripar nemzetközi versenyképességét, felkészítve tagjait és az ágazatot a technológiai és globalizációs kihívásokra.

Örömmel értesítünk mindenkit, hogy bevezettük a Fabunio nevet és a hozzá tartozó arculatot.

A kreativitás, a design, a fenntarthatóság és a generációkban való gondolkodás olyan kulcsfogalmak, amelyek a szövetség minden egyes lépését meghatározzák.

A LEGFONTOSABB TUDNIVALÓK

Az új nevünk: Fabunio – Magyar Fa- és Bútoripari Unió (angolul: Fabunio, Hungarian Wood and Furniture Union)

EZT JELENTI A FABUNIO:
Az új brandnév nem véletlenül nemzetközi; magában foglalja az együttes és egységes fellépést (unio), az EU-s identitást, ugyanakkor a Fab sokféle megfejtést tesz lehetővé.
Fabunio, mint:
■ fa- és bútoripari
■ fabiznisz
■ fab (angolul kitűnő, csodálatos)
■ fable (angolul mese, mítosz)
■ fabric (angolul szövedék, textúra)
■ fabrication (angolul előállítás, gyártás)
■ fabulous (angolul legendás, hihetetlen).

Az új logónk emblémáját a jövőben számos variációban láthatjátok majd. Ennek oka, hogy egy úgynevezett dinamikus arculatot készíttettünk, illeszkedve a szövetség szerteágazó tevékenységéhez, illetve a megjelenési felületekhez.  A szövetség négy fontos akcióterületet jelölt ki, ezek az úgynevezett divíziók, amelyek önálló névvel és színkóddal rendelkeznek:

Fabunio Skills – tudásmegosztás és fejlesztés,
Fabunio Junior – utánpótlás nevelés,
Fabunio Design – kreatívipari szerepvállalás,
Fabunio Business – érdekképviselet. 

A logórendszer folyamatosan frissíthető, az embléma variálható, az adott eseményhez vagy témához igazítva. A dinamikus arculattal is szeretnénk hangsúlyozni az új szövetség megújulási képességét és rugalmasságát. Praktikus információk

HONLAP

A www.butorszovetseg.hu című honlap változatlanul elérhető, de a mai naptól kezdve a www.fabunio.hu honlapra irányítva. A hivatalos webcím ezentúl a www.fabunio.hu lesz.

Látogassátok meg tartalmilag és arculatában is megújult honlapunkat!

E-MAIL-LEVELEZÉS

Következő e-mailjeinket már az iroda@fabunio.hu címről kapjátok. Figyeljétek, nehogy spambe kerüljenek az általunk küldött információk. Ennek elkerülésére ajánljuk, hogy az iroda@fabunio.hu címet állítsátok be „fontos vagy kiemelt” feladónak.

KÖZÖSSÉGI MÉDIA FELÜLETEK

Facebook- és Instagram-profiljaink is frissültek, az új névnek és arculatnak megfelelően. A Bútorszövetséghez tartozó profilokat Fabunióra kereszteltük.

KREATIVITÁS, DESIGN, FENNTARTHATÓSÁG

A kreativitás, a design és a fenntarthatóság három olyan kulcsfogalom, amely szerves része a Fabunio (Magyar Fa- és Bútoripari Unió) küldetésének.

Természetesen a kreativitás és a design az új arculat tervezésekor és a névválasztás során is mindvégig meghatározta a döntéseinket, de mindkettőnek alapvető szerepe van az ágazat versenyképességében és nemzetközi láthatóságában is. A versenypálya, amelyen az új szövetség elindult, egyértelműen nemzetközi, mivel a digitalizációnak köszönhetően a világ egyetlen nagy faluvá vált.

A verseny egyre inkább technológiai és egyre képtelenebb tempóban zajlik. A 21. századi termékek esetében elvárássá vált a technológiai és innovációs hozzáadott érték.

Kitűnni és versenyképesnek lenni puszta esztétikával a XXI. században már biztosan nem lehet. A fenntarthatóság követelménye, mint megatrend több évtizedig jelen lesz az életünkben.

A XX. század bútorgyártása inkább az attraktivitásról szólt, de az ökológiai és gazdasági kihívások következményeként a fenntarthatóság mára sokkal fontosabbá vált. Emellett a faipar több évszázados tradíciójának ápolása, hitünk szerint, maga a fenntarthatóság, és ugyanolyan fontos a Fabunio számára, mint az innováció.

Idézet a Fabunio küldetéséből: „A Fabunio a nagy hozzáadott értékkel bíró magyar kreatív fa- és bútoripar fejlesztését, valamint a globalizáció és technológiai átalakulás hazai vállalkozások javára történő fordítását tűzte ki célul.

Ágazatunkban egyszerre van jelen az évszázados tradíciók bölcsessége, a környezet és az utánunk jövő generációk iránti tisztelet, a technológiai megújulás képessége, valamint a design és szépség iránti elköteleződés. Múltunk és jövőnk kötelez arra, hogy mindezen elvárásoknak egyszerre feleljünk meg.”

Víziónk egy olyan szakmai és érdekképviseleti szövetség megteremtése, amely:
■ a változó világ kihívásaiban is a fejlődés lehetőségét látja,
■ tapasztalatokkal és ötletekkel segíti a tagvállalatok üzleti modelljének megújítását a versenyképesség megőrzése érdekében,
■ aktívan hozzájárul a hazai szakember-utánpótláshoz,
■ és mindeközben a faipar hagyományaira épülő fenntartható fejlődés elveit is szem előtt tartja.

Célunk, hogy:
■ a gyorsuló tempóban zajló technológiai átalakulásra kreatív válaszokat és előremutató irányokat találjunk,
■ az európai és globális piacok által felkínált lehetőségeket a hazai kreatív faipari vállalkozások, javára fordítsuk és segítsük versenyképesebbé tételüket,
■ megoldást találjunk a magyarországi szakképzés és szakember-utánpótlás komplex feladataira,
■ és a hazai kreatív faipar presztízsét visszaállítsuk. A fenti víziónak megfelelően az új szövetség mind a négy divíziójában komoly munka zajlik.

AKTUÁLISAN HÁROM FONTOS EREDMÉNYRŐL TUDUNK BESZÁMOLNI.

Elindult új EU-s projektünk, WOODigital – Dual Learning for Improving Digital Skills of Young Woodworkerscímen, amelyet a francia Interprofessionnelle Rhone Alpes koordinál. A Fabunión kívül két olasz, egy spanyol és egy ír szervezet vesz részt benne. Szövetségünk a pályázat minőségbiztosítási és értékelési folyamatait koordinálja.

A projekt fő célkitűzése digitális tananyagfejlesztés 18–35 év közötti, szakmabeli fiatalok részére. A tananyag magyar nyelven is elérhető lesz és abban segít, hogy a kezdő szakemberek meg tudjanak felelni az Ipar 4.0 elvárásainak, azaz piacképes és korszerű tudással rendelkezzenek.

Mindezt a duális képzésbe illeszkedve valósítja meg, nagyban támaszkodva a szakma visszajelzéseire, továbbá támogatva egy iskolákból és cégekből álló szakmai hálózat létrejöttét.
#FABUNIOSKILLS

Az EQWood projektünk egy öt partnerországgal folytatott digitális tananyagfejlesztés.

Ehhez kapcsolódóan a faipari innovációs menedzser és tanácsadó képzés online platformjának októberben kezdődött a tesztüzeme. Sikerként könyvelhetjük el, hogy a próbakurzusra az ország több részéről, nemcsak a faiparból, de egyéb ágazatokból is jelentkeztek érdeklődők, diákok és munkavállalók egyaránt.

A tesztüzembe a becsatlakozási lehetőség folyamatos; tanulóink egyéni, orientáló zoom megbeszélés után a saját tempójukban dolgozhatják fel a tananyagot, a hozzáféréshez csak internetkapcsolat szükséges.

A program november végéig tart, várjuk jelentkezésed! Érdeklődni a skills@fabunio.hu e-mail címünkön lehet.
#EQWOOD

Nagy sikerrel valósítottuk meg az első digitális AAA – Asztalosok Az Asztalosokért programot a Veszprémi SzC Táncsics Mihály Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjai számára. Ebben az évben még egy online szakmai napot szervezünk, valamint egy olyan videóanyag elkészítését, amely hosszú távra szól és bármely iskola számára elérhető. Programunkkal elsőként a Hefele Menyhért Építő és Faipari Szakmunkásképző Iskola Faipari Tanműhely diákjait szólítjuk meg.
#FABUNIOJUNIOR​​​​​​​

Kövessetek minket digitális platformjainkon és legyetek részesei a Fabunio 4.0-ás törekvéseinek!

■ Én a Fabunióban

Mint alelnök a kreatív faiparral foglalkozó munkacsoportot vezetem.

■ Ebben vagyok a legjobb

Szeretem a kihívásokat, a problémákat, és megtalálni a megoldásokat. Ebben eredményes is vagyok.

■ Jelmondatom

Munkánk két legfontosabb eleme a minőség és a befejezettség.

■ Akitől sokat tanultam

Nagyszüleimtől a nyugodt bölcsességeket, szüleimtől az igényességet a konyhában és a rajzlapon, barátaimtól a tanácsokat és elöljáró jó példákat, tanáraimtól, a legjobbaktól mindent és nagyon sokat.

■ Szakmai szerepem

A kreativitás és az ipar kapcsolatainak hálóvá fejlesztése, és a hatékony működésének felpörgetése.

■ Legnagyobb siker

Az a vállalat és egyben csapat, amit 30 év alatt a semmiből létrehoztunk. (A többes szám fontos!)

■ Legnagyobb kudarc

Nem így élem meg a nehéz dolgokat, tapasztalatszerzésnek nevezem.

■ Járt út vagy járatlan

A járt úton gyorsan és biztonságosan lehet haladni, a járatlanon lassabban, de ott új dolgokkal és élményekkel leszek gazdagabb. Mindkettőre szükség van.

■ Ágazat 5 év múlva

Remélem, hogy abban a felsorolásban, ami azzal záródik „indultak még...”, bekerülünk a Top 10-be.

■ Nekem a Fabunio

Mosolyt, arcokat, összetartozást jelent, ami mögött erős cégek vannak.

■ Én a Fabunióban

Főtitkár

■ Ebben vagyok a legjobb

Kommunikáció, angol nyelv, rugalmasság, pozitív hozzáállás.

■ Jelmondatom

„A jövő olyan lesz, amilyenné alakítjuk.” – Janne Teller

■ Akitől sokat tanultam

Nagyon sok embertől tanultam nagyon sokat, de az első helyen mindig a szüleim állnak. Szakmailag és emberileg is különlegesek, az anyagi dolgok helyett mindig az ember a legfontosabb tényező az életükben. Arra neveltek, hogy merjek különbözni másoktól úgy, hogy közben tiszteletben tartom őket.

■ Szakmai szerepem

A Fabunio főtitkáraként legfontosabb feladatom, hogy egy évszázados tradíciókon alapuló ágazatot a hagyományok megőrzése mellett sikeresen tudjunk felkészíteni az Ipar 4.0 által támasztott kihívásokra.

■ Legnagyobb siker

Kiválósági ösztöndíjjal közel három évet tölthettem külföldön (Csehországban, Skóciában, Olaszországban és az Egyesült Államokban), a nemzetközi mesterképzésen írt diplomamunkám révén pedig társszerzője vagyok egy olyan szakmai cikknek, amit megjelenése óta több, mint ezren töltöttek le.

■ Legnagyobb kudarc

Annak idején a szakmaváltást kisebb kudarcként éltem meg, ma már nagyon örülök, hogy így döntöttem, hiszen ez vitt a faipar és a nonprofit szektor felé.

■ Járt út vagy járatlan?

Alapvetően a járt út híve vagyok, de néha le kell lépnünk róla, mert innováció máskülönben nem lehetséges.

■ Ágazat 5 év múlva

Szeretném, ha továbbra is önálló, de modernizált ágazatként lenne jelen, amit egyre több fiatal választ majd, jelentősége pedig világszinten is egyre nagyobb lesz.

■ Nekem a Fabunio

Közösség, amely a faipar jövőjéért dolgozik

A Fabunio vezetőségének további bemutatkozó posztjait a közösségi média oldalainkon találjátok. 

​​​​​​​


Kapcsolódó dokumentum:


fabunio


Tetszett a cikk?