Újabb erdővásárlás – szörnykultusszal vegyítve

Az IKEA tulajdonosa és üzemeltetője, az Ingka Csoport egy nagyjából 4500 hektáros erdőt vásárolt meg az Egyesült Államok egyik déli tagállamában, Georgiában. Méghozzá abból a célból, hogy megvédje a terület ökoszisztémáját, s ne lehessen beépíteni a környéket – olvasható a CNN hírében.

Az erdő az államon keresztül hömpölygő Altamaha folyó völgyében található, mely számos különleges faj és növény élőhelye. A terület például hosszútűs fenyőkben is gazdag. A környéket továbbra is látogathatják majd a turisták. Ez azért is izgalmas, mivel az Altamaha folyó környéke saját kriptozoológiai (vitatott létezésű lényekkel foglalkozó „tudomány”) vonatkozással is rendelkezik, itt található az amerikai Loch Ness-i szörny.A neve Altamaha-ha, becézve ALTIE.

Az Ingkának voltak már hasonló erdővásárlási akciói a Balti-államokban, Romániában és az Egyesült Államok több tagállamában, például Oklahomában, Texasban ésAlabamában.Közvetve így az IKEA 250 ezer hektárnyi erdőt vásárolt meg eddig, s közel hétmillió fát ültetett az évek során a különböző országokban.

Jut miből erdőket vásárolni. Az idei év gazdasági mutatói a pandémiás helyzet ellenére kimagaslóak. Az augusztussal lezárult 12 hónap folyamán az IKEA által értékesített termékek és szolgáltatások eladásából származó árbevétel 6 százalékkal 41,3 milliárd euróra emelkedett, a korábbi év 38,8 milliárd eurós árbevételével szemben. Az új áruházak mellett az online eladások is segítették a céget, az IKEA online értékesítései 43 százalékkal 2,9 milliárd euróra nőttek.

A bútorszállítás és összeszerelés mellett a cég digitális szolgáltatásokat is fejlesztett, a társaság továbbá a nagyvárosok központjaiban is üzleteket nyitott, melyek egyszerre funkcionálnak bemutatóteremként is, így ösztönözve az IKEA üzletiből hazatérő vevőket a további vásárlásokra. A cég emellett újfajta üzlettípusokkal és a bútorkölcsönzéshez hasonló új szolgáltatásokkal is kísérletezik.

Az IKEA vezére a Reutersnek elmondta, hogy a legalább egy éve nyitva tartó üzletek esetében 1 százalékos volt a növekedés, míg a bevételek immár 7 százalékát teszik ki az online eladások. A cég vezetője hozzátette, hogy a hálószobai-, és konyhai termékvonalak nagyban támogatták a növekvő eladásokat, de az okostermékek eladásai is nagyot nőttek. Az IKEA az okostermékek esetében jelentős befektetéseket tervez az elkövetkező évek folyamán.

Idehaza is jó évet zárt az IKEA. A svéd gyökerű lakberendezési áruház 2019–2020-as bevétele 89 milliárd forintra nőtt, ami azt jelenti, hogy a világjárvány ellenére is magas, évi 8,5 százalékos bővülést ért el. Jelentős változás az, hogy a pandémia felerősítette az internetes rendelések mennyiségét. Ez a forma a cég adatai szerint 206 százalékkal több bevételt hozott, mint egy évvel korábban.

Az online vásárlások iránti növekvő igényt látva a következő három évben az IKEA közel 21 milliárd forint beruházást tervez. Ennek a programnak a részeként további három új átvételi pontot alakítanak ki Közép-, Délnyugat- és Kelet-Magyarországon.

Forrás:

g7.hu
portfolio.hu
reuters.com

 


Tetszett a cikk?