Vásároljon már nyár elején tűzifát, különben rosszul járhat!

Ön is nyár végén vagy ősszel szokta beszerezni a tűzifát? Ne tegye! Ezzel ugyanis nagyobb anyagi veszteséget okoz magának, mint gondolná.

Meglepő módon ennek nem az az oka, hogy fűtési szezonban jobban felmennek a tűzifa árak. A cikkből megtudhatja, miért érdemes már tavasszal, vagy nyár elején megrendelni a tűzifát, de arról is szó lesz, mire kell figyelni a vásárláskor, és mit tegyen, ha mégis csak ősszel tud tűzelőt rendelni.

A tűzifa vásárlásnak már tavasszal vagy nyár elején eljön az ideje

A tűzifa megvásárlásának időpontja annyira lényeges, hogy már a NÉBIH is foglalkozott vele. A Tűzifát csak okosan! című tájékoztató célja, hogy segítsen a fogyasztóknak a vásárlásban, és a tűzifa helyes felhasználásában. A kiadvány pedig mindjárt azzal kezdődik, hogy lehetőleg vásároljunk már tavasszal tűzifát, de ha tehetjük, akkor a következő évi adagot is rendeljük meg.

Ennek az oka, hogy a tavasszal, vagy nyáron vásárolt tűzifának megfelelő tárolás esetén még van elegendő ideje kiszáradni. Márpedig a fa nedvességtartalma rendkívül fontos: minden 10% extra víztartalom a fűtőérték 9%-os csökkenését jelenti. Az ideális nedvességtartalom 20% alatt van, ezzel szemben a frissen vágott fa 40-50% víztartalommal rendelkezik.

Így nem nehéz kiszámolni, hogy mennyivel károsítjuk meg saját magunkat, ha légszáraz fa helyett szinte friss fával fűtünk. A helyzetet pedig tovább rontja, hogy a nedves tűzifa elégetése során sokkal több korom, egészségkárosító szállópor képződik, ami azon kívül, hogy rendkívül környezetszennyező, még a kéményt és a fűtőberendezést is tönkreteheti.

Figyelni kell a helyes tárolásra is!

Hiába vásároljuk meg időben a tűzifát, ha a körülmények nem kedveznek a száradásnak. A legfontosabb, hogy a tűzifát már vásárlás után fel kell aprítani, hiszen csak így tudja átjárni a levegő. Az sem mindegy hogy ezután hogyan, és milyen tárolóban tartjuk a fát. Na de milyen a jó tároló?

A tároló legyen fedett és kültéri. Így közvetlen csapadék nem érheti a tűzifát, de a levegő mennyisége elegendő. A megfelelő szellőzés érdekében a tároló oldalai legyenek nyitottak, a fát pedig vagy raklapra, vagy valamilyen keretre pakoljuk, a talajtól minimum 5-10 cm-re. Hasonlóan kell eljárni a tároló hátsó részénél is: ha a falhoz építjük, hagyjunk ki legálább 10 cm helyet.

Azt is fontolja meg, honnan vásárol!

Sajnos még az utóbbi években is sokan estek áldozatzul a tűzifa átveréseknek. Gyakori trükk, hogy nem azt a tűzifa fajtát kapjuk, mint amit megrendeltünk, de csalnak a tűzifa mennyiségével is.

Hogy ezt elkerüljük, vásároljunk mindenképpen telephellyel rendelkező vállalkozástól, és ragaszkodjunk a számlához, hiszen csak így tudunk reklamálni panasz esetén. Lehetőleg ne mázsára, hanem térfogatra vásároljunk tűzifát, ugyanis a száradás során a fa még rengeteget fog veszíteni a tömegéből. A tisztességes kereskedők általában erdei köbméterben értékesítik a tűzifát.

Mit tehet, ha elkésett a tűzifa rendelésével?

Előfordul, hogy húzzuk-halasztjuk a tűzifa rendelést, és csak azt vesszük észre, hogy a nyakunkon a fűtési szezon. Mit lehet ilyenkor tenni?

Ebben az esetben érdemes olyan kereskedőt választani, aki nagy telephellyel rendelkezik, és értékesít előre felaprított tűzifát. A nagy telephely ugyanis annak a biztosítéka, hogy volt hely száradni a felaprított tüzelőnek, és csak külön öröm, hogy nem kell értékes időt és energiát szánni a fa felhasogatására.

A Fakupac.hu telephelyén egész évben rendelkezésre áll a légszáraz, méretre aprított és megtisztított tűzifa, melyet kérésére akár házhoz is szállítanak. Vásároljon garantáltan jó minőségű keményfa tűzifát, ellenőrzött forrásból!


Tetszett a cikk?