A műgyanta felhasználási területei

Ebben a részben szeretném kifejteni, mit is lehet csinálni ezzel a sokoldalú anyaggal és számunkra, kedves olvasó, miért érdemes kipróbálni.

IPARI FELHASZNÁLÁS – ÉPÍTŐIPAR, IPARI PADLÓK, AUTÓIPAR

Az epoxi bizonyos fajtái nagyon ellenállóak mechanikai terhelésre, ezért szeretik őket ipari környezetben használni. Ezeknek a speciális epoxi alapú műgyantáknak 70 N/mm2 nyomószilárdsága is lehet. Nagyon fontos azonban a rétegrendek felhasználásának pontos betartása. Első lépés a fogadófelület megtisztítása és annak pórusainak megnyitása, mely segíti az alapozó mély beszívódását. Ez fog megfelelő tapadást biztosítani az anyagnak. Szükség lehet, gyengébb minőségű betonfelületek esetén, impregnáló rétegre is, mely megkeményíti a beton felsőbb rétegét.

Felülettől függően, általában persze elegendő egy univerzális alapozó. Ezen kívül létezik még gyors kötésű, olajnak vagy víznek ellenálló, páraáteresztő vagy épp párazáró műgyanta padló.


Műgyantaburkolat-készítés

Köztes réteg általában alapozóból és kvarchomokból áll, erre kerül rá a fedőréteg, mely általában színezett epoxigyanta és nagyon jó az önterülő képessége. Csúszásmentesre kvarchomokszórással lehet alakítani a felületet.

További lehetőségek is vannak speciális igények kiszolgálására, mint például magas vegyi ellenállóságú, vezetőképes vagy épp antisztatikus padlók elkészítése, funkciótól és igényektől függően.

Az építőiparban a betonjavító anyagok között találunk műgyanta alapú rendszereket, mint például: habarcs, ragasztóhabarcs, kötőanyagok, ragasztók, festékek és lakkok.


Falra

Az építészek, belsőépítészek körében is népszerű az epoxigyantából készült padlóburkolások és egyéb térelválasztó elemek alkalmazása. Ez a könnyen kezelhetőségük, alakíthatóságuk és természetesen azon tulajdonságuk miatt van, hogy bármilyen más anyaggal/színnel kombinálhatóak, ezáltal nagyon kreatív felületek képezhetőek belőlük.


Műgyantapadló

A megkeményedett műgyantát az teszi szuper vonzóvá egy faiparos számára, hogy a fához hasonlóan megmunkálható, vagyis azzal együtt összecsiszolható, élezhető, polírozható és fúrható, emellett azonban víztiszta marad vagy színezés esetén további extra, térbeli textúrával rendelkezhet

MŰVÉSZETI FELHASZNÁLÁS – ASZTALOK, BÚTOROK, DEKORÁCIÓK, FESTMÉNYEK

Mint ahogy fentebb említettem, a műgyantából szinte „mindent is” el lehet készíteni, csak a képzeletünk és a pénztárcánk szab határt. Nagyon népszerűek a river table asztalok, konyhapultok, poháralátétek, fali dekorációk/órák, amiket szabadon színezhetünk, formálhatunk és valljuk be őszintén, nem kell egy Picassónak lennünk ahhoz, hogy valami igazán szépet készítsünk a saját két kezünkkel. Ami mindig nagy megelégedéssel és büszkeséggel tölt el minket.

Ebben az esetben az öntőforma kialakítása lesz a nehezebb része a folyamatnak. De fából, szilikonból ügyesen ki lehet „zsaluzni” a kívánt formát, vigyázva, hogy ne maradjanak rések, mert ott bizony kifolyik az anyag és mi szomorúak leszünk a kárba ment gyanta, a belefektetett időnk és pénzünk láttán. A formaleválasztás fontos.

A zsaluhéjat ajánlott valamilyen kis felületi feszültségű anyaggal borítani. Ez plexi is lehet, de a barna „nopi” is működik rövid távon.


Műgyantaszínezés

Fontos, hogy rendelkezzünk egy olyan helyiséggel, ahol porolhatunk, ami jól szellőzik, mert a gyanta kötése hőt termel és alattomosan büdös. Az úgynevezett nem toxikus gyanták is nyálkahártya-irritáló hatásúak és akár órákat lehet velük egy légtérben tölteni látszólag minden gond nélkül. Aztán a friss levegőn rájövünk, hogy bizony a félálarc és a megfelelő szűrő nélkülözhetetlen. A csiszolás, polírozás is tartogat meglepetéseket. Rengeteg por keletkezik, aminek a legtöbb feleség nem fog örülni, ha ez a nappaliban történik.

Gyakorlatilag kész is a mű, amely az eljárás miatt gyakorlatilag megismételhetetlen, teljesen egyedi darab.

A legkülönbözőbb felületek alapozóinak fontos összetevői a különféle gyanták, emellett számos régi festék fontos összetevői közt is szerepelnek a természetes alapú gyanták. Manapság közvetlenül a vászonra folyatják a különböző színűre bekevert folyadékot és modern, nonfiguratív képeket készítenek belőle a művészek.


Konyhapult

A RIVER TABLE ELKÉSZÍTÉSÉNEK FOLYAMATA RÖVIDEN

A gyártási eljárás ugyan egyszerűnek tűnhet, de valójában nem kevés gyakorlatot és szépérzéket is igényel.

Általánosságban elmondható, hogy első lépésként a szélezetlen faanyagot, vagy kifejezetten szabálytalan formával rendelkező tuskók szeleteit helyezik el egy peremmel ellátott keretbe. Ezeket aztán tetszés szerint elrendezik. A tartós, szép asztallapok egyik fontos alappillére a száraz, feszültségmentes alapanyag!

Második lépésben kikeverik az előre kiszámolt mennyiségű műgyantát. A számolás szépen hangzik, de a szabálytalan geometriák és a faanyag porózus szerkezete miatt sok esetben elkerülhetetlen a pótöntés. Ez a színezhetőség miatt fontos. Kétszer ugyanazt a színt nehéz bekeverni. Ez egyébként történhet színezőanyaggal, vagy pigmenttel. Ezt fontos szem előtt tartani, mert a kettő nem ugyanazt a hatást hozza létre. Ezután pedig a faanyagok réseibe, közeibe töltik lassan. A buborékoktól történő megszabadulás sem egy egyszerű feladat. A gyantakeverés során is sok levegőbuborék kerül a rendszerbe. Ezt áttöltögetéssel, harisnyanadrágon való szűréssel és pihentetéssel lehet csökkenteni. Azonban a fából is kerülhet levegő a már kiöntött gyantába. Ilyenkor hőlégfúvóval, vagy vákuummal kell kikergetni a buborékokat. Ez utóbbit asztaloknál nehéz kivitelezni. Ezt aztán a többórás, vagy a mennyiségtől függően, többnapos száradási folyamat követi.


Asztalok

Ha a gyanta nagy része már megszáradt, kisebb mennyiségben a fa további hibáit, repedéseit is feltöltik vele. Mikor az egész teljesen megkeményedett, eltávolítják a befoglaló formát. A nyers munkalap ezzel el is készült.

Az asztal végleges kialakításától függően a széleket levágják, lecsiszolják (az epoxi csiszolásakor figyelni kell a felület hőmérsékletét, mivel hőre lágyuló anyagról van szó. A csiszolás lépcsőfokait fontos betartani, mert a legkisebb karc is könnyen ronthatja az összképet), formára alakítják, majd az egész felületet polírozzák, végül pedig rárakják a lábakat. Ezzel gyakorlatilag kész is a mű, amely az eljárás miatt gyakorlatilag megismételhetetlen, teljesen egyedi darab.


Vágódeszka​​​​​​

SZÉPÉSZET – GÉLLAKK

A manapság a nők körében oly népszerű UV-fényre kötő géllakk alapja is a műgyanta. Sikere abban rejlik, hogy nagyon tartós és ellenálló a normál körömlakkal szemben.

COSPLAY – KOSZTÜMÖK, ÁLARCOK

Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő cosplay, vagyis „costume play” berkekben is sokoldalúan felhasználható a műgyanta. A különleges maszkokat, fantasyfilmekben látható kardokat, mellvérteket nagyon könnyű a színezett epoxiból reprodukálni. A jelmezt készítő, illetve viselő személyek, a cosplayerek, gyakran külön szubkultúrát alkotnak, melynek középpontjában e különleges szerepjáték iránti szenvedélyük áll.


Solar effect géllakk

ÉKSZEREK

Szilikonformákba kiöntött ékszerek készítésére is van lehetőség, színezőanyaggal, száraz virágokkal, csillámmal és egyéb kiegészítőkkel lehet még egyedibbé tenni az általunk készített tárgyakat. Az internet tele van a készen megvásárolható öntőformákkal, kiegészítőkkel, melyek segítségével könnyen, gyorsan alkothatunk valami szépet. Ezen a területen is találhatóak fával kombinált műgyanta ékszerek, melyekből szintén nagyon különleges darabokat vagyunk képesek létrehozni.

GYÓGYÁSZAT

Eredetileg, ahogy a sorozat első cikkében is írtam, a műgyantát orvosi célokra, a fogászatban akarták felhasználni. Azóta több területen is teret nyert magának ez az anyag. Például az akadálymentesítés területén is alkalmazzák a műgyantát. akoknak és gyengénlátóknak készül belőlük taktilis vezetősáv, melyet utólag is lehet telepíteni. Emellett egyéb, epoxiból készült gyógyászati segédeszközt és orvosi berendezést is forgalmaznak.

ÉLELMISZERIPAR

A biszfenol A-t (ld. még BPA), mely a műgyanta egyik alkotóeleme, elsősorban stabilizátorként és keményítőként használják az alapvető fogyasztási cikkekben. Megtalálható a dobozos üdítők, ételek, műanyag konyhai evőeszközök, konyhagépek, csomagolóanyagok alapanyagai között. Számos kutatás megállapította, hogy a forró italok, a mikrózás és a savas vagy lúgos kémhatás hatására a BPA kioldódása nagymértékben felgyorsul, és már kis mennyiségű biszfenol szervezetbe kerülése is károsíthatja a csecsemők és a kisgyerekek agyi fejlődését. Az EU-ban 2011. június 1-jétől illegálisnak számít a BPA-t tartalmazó cumisüvegek importálása, gyártása és forgalomba hozatala. Ne felejtsük el, hogy a műgyanta egy kémiai vegyület. Amilyen élvezetes vele dolgozni, annyira körültekintőnek kell lennünk használatakor, mivel mérgező. Mindig olvassuk el a műszaki és a biztonsági adatlapot. Használjuk az egyéni védőfelszereléseket munka közben (munkavédelmi kesztyű, védőszemüveg, légzésvédő maszk stb.)!

Forrás:
https://mugyantazunk.hu/retegrendek/ipari-mugyanta-padlo/
www.wikipedia.hu
https://akadalymentesites.hu/shop/akadalymentesites-vezetosav-vakok-es-gyengenlatok-szamara/belteri-vezeto-es-figyelmezteto-jelzesek/akrilith-mugyanta-vezetosav-vakok-es-gyenenlatok-szamara
https://www.kosarmagazin.hu/inet/kosar/hu/cikkek/2011/april/bpa.html
https://www.butorbutik.hu/magazin/varatlan-talalkozas-fa-es-mugyanta-extra-szepsegu-kombinacioi


Kapcsolódó dokumentum:


a-mugyanta-felhasznalasi-teruletei


Tetszett a cikk?