Ipari épület is lehet passzívház

Befejeződött az Brit Columbia Egyetem Wood Innovation Research Lab (WIRL) programja, amely a hallgatók és a kutatók számára lehetővé tette a legmodernebb épületrendszerek tesztelését. A WIRL alkalmat kínál arra, hogy megvizsgálják, hogyan integrálhatják a fát az ipari épületek szerkezetébe.

A kutatási létesítményt ugyanazon innovatív faépítészeti termékek és rendszerek felhasználásával húzták fel, amelyeket a diákok a laborban vizsgálják és tanulják. 

A WIRL azért is figyelemre méltó kutatás, mert Észak-Amerikában ez az első olyan ipari épület, melyet a passzívház szigorú energetikai szabályai szerint építettek. A hitelesített passzív házak akár 90 százalékkal kevesebb energiát használnak fel a fűtés és a hűtés tekintetében, és akár 70%-kal kevesebb energiát fogyasztanak az általános épületekhez képest. A WIRL megvalósítása különösen figyelemre méltó, mivel az épület nagy térfogattal bír, komoly padló-területtel rendelkezik és hűvösebb éghajlatú területen helyezkedik el.

A csapat erős padló- és falszerkezeteket álmodott meg a nehéz vizsgálóberendezések befogadására, emellett nehéz anyagok mozgatásához használt felső darut is beépítettek. Minden épületszerkezeti rendszer fából készült. A WIRL így úttörő szerepet játszik a nagy teljesítményű ipari épületek tervezési szabványainak kiterjesztésében.

Az épület egyszintes, 10 méter magas és komoly belmagasságú laboratóriumi helyiségből, tantermekből és irodaterületből áll. A falak szigeteltek, a passzívház tanúsításhoz szükséges, magas hőteljesítmény eléréséhez tervezett ásványgyapotot használtak.

A kutatók úgynevezett összehasonlító életciklus-értékeléseket végeztek, hogy a számszerűsítsék a kiválasztott faanyagok hatásait az épület működési energiájának függvényében. A működési energiaszükséglet tudatos csökkentésével (a passzívház tervezésén keresztül) a szerkezet globális felmelegedési hatása 70%-kal csökkent, elsősorban a fűtéshez használt energiacsökkenés miatt.

A passzívház kialakításának és a fa felhasználásának a szerkezetben való alkalmazása miatt az épület alacsony fűtési igénye hasonló a kisebb, tipikus családi házéhoz. A fa használatára vonatkozó döntés tehát helyesnek tekinthető, hiszen a fa alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátásának és a széndioxid-képességnek köszönhetően 22 százalékos javulást mutatott az acélnál.

Forrás: woodworkingnetwork.com


Tetszett a cikk?