Házépítő verseny megújuló energiával

A Solar Decathlon az egyik legjelentősebb nemzetközi, egyetemek között megrendezett építőipari innovációs verseny, amelyet idén Szentendrén rendeztek meg. A cél az ötletesség, a kreativitás, a megújuló energiák használata és a fenntarthatóság.

A megmérettetés központi célja a napenergia, a megújuló energiák és az innovatív technológiák alkalmazásával összefüggő építészeti megoldások népszerűsítése az egyetemista csapatok által felépített pályaműveken keresztül. Az első Solar Decathlon-versenyt az Amerikai Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma kezdeményezésére 2002-ben tartották Washingtonban.

Az ötlet célja, hogy a fiatalok kreativitására és innovációs képességére építve, egyetemi kutató-fejlesztők működjenek együtt ipari partnerekkel, szponzorokkal és olyan innovatív, energiahatékony házakat tervezzenek, amelyek a megújuló energia és a tudatos erőforrás-használatra alapozva, fenntarthatóságot demonstráló mintaotthonok lehetnek.

A verseny során nemcsak terveket készítenek, hanem az aktuális döntő helyszínén meg is építik a kiválasztott pályaműveket. Így a verseny eredményeképpen egy innovatív lakóházakat bemutató „mintaházpark” jön létre Szentendrén, amelyet nemcsak a szakma, de a lakosság is látogathat.

Miközben a versenyre megépülő házak megjelenésükben és tulajdonságaikban általában sokfélék, mindegyikük jellemzően a mai kor igényeit kielégítő (élhető, környezetbarát, emberközpontú) otthon, mely esztétikus formában ötvözi a modern, praktikus és fenntartható családi (minta)ház jellemzőit.

A mintaházak felépítése 2019. június 27-én kezdődött és a Solar Decathlon-versenyeken megszokott módon rövid ideig, mindössze 15 napig tartott. Az építési időszak alatt a terület nem fogadott lakossági látogatókat, de július 13-tól a „Szoláris falu” minden érdeklődő számára nyitva áll. A verseny július 28-án eredményhirdetéssel zárul, mellyel csak a mintaházak versenye ér véget. A „Szoláris falu” ezt követően is fogad látogatókat egészen szeptember 29-ig.
A „Szoláris falu” nyitvatartása:

  • Hétfőtől csütörtökig: 13:00–19:00
  • Péntekenként: 13:00–20:00
  • Szombatonként: 10:00–20:00
  • Vasárnaponként: 10:00–18:00

A belépés díjtalan, azonban elő- vagy helyszíni regisztráció szükséges.

A korábbi versenyek után a mintaházakat el kellett bontaniuk a csapatoknak (többnyire 5 nap alatt). A magyar rendezővárosi pályázat azonban olyan koncepciót fogalmazott meg, amely a 2 hónapos meghosszabbított kiállítás révén szélesebb közönség számára teszi lehetővé a mintaházak megtekintését és az innovatív, energiahatékony és jobb élhetőséget támogató műszaki megoldások felfedezését.

A Solar Decathlonra minden évben a világ több tájáról jelentkezhetnek egyetemi csapatok, a benyújtott mintaháztervek közül pedig nemzetközi szakmai zsűri bírálata alapján választják ki azokat a nevezőket, akik pályaművükkel részt vehetnek a versenyen. Minden, versenyre bejutó – egyetemi diákokból és mentoraikból álló – csapat először a saját oktatási intézményének területén építi fel a megtervezett mintaházat, majd a kész építményt a verseny helyszínére szállítják, ahol annak végső összeállítása történik.

A versenyben részt vevők munkájának elbírálása komoly kritériumrendszer alapján történik, melynek során építészeti, fenntarthatósági, energiahatékonysági, kivitelezési, esztétikai és tájékozottsági szempontokat is figyelembe vesznek, továbbá vizsgálják azt is, hogy az épület mennyire állná meg a helyét a piacon.

A csapatoknak és az általuk épített házaknak egy úgynevezett tízpróbán (decathlon) kell átesniük, melyek lefedik az összes lényeges környezeti, építészeti, társadalmi és piaci szempontot, és amelyeknek napjainkban egy modern, fenntartható építészet népszerűsítését célzó versenynek kell megfelelniük.

A Faablakgyártók Magyarországi Szövetsége számára is óriási kihívás volt a A Solar Decathlonon való aktív részvétel. Vállalásuk túlmutat a szimpla mecénási szerepkörön, hiszen a BME Koeb csapat házának megvalósítása során már a tervezési szakaszban is aktív szerepet töltöttek be. A fából készült ablakok és tolóajtók tervezése kivitelezése, majd beépítése terén a HolzTeam Kft., Németh-Fa Kft., RábaAblak Kft., Nagy Géza Faipari Kft., GU GmbH., valamint a Remmers Ungarn Kft. volt a magyar csapat segítségére.

Tagjaik szakmai tudása, kiemelkedő gyártói háttér, valamint a nagyvonalú támogató hozzáállás nagyban hozzájárulhat a Koeb csapat sikeres szerepléséhez.

Az első Solar Decathlont 2002-ben, Washingtonban rendezték, amelyet 7 további követett az USA-ban (legutóbb 2017 őszén a Colorado állambeli Denverben tartották). Európában nyolc évvel később, 2010-ben indult útjára a Solar Decathlon Europe a madridi versennyel, majd 2012-ben szintén a spanyol fővárosban tartották – ahol a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem csapata is versenyre kelt és komoly sikereket ért el Odoo elnevezésű mintaházprojektjével –, 2014-ben pedig Versailles-ban folytatódott a verseny európai sorozata. Ázsiában, nevezetesen Kínában (2013), valamint Dél-Amerikában (2015) is voltak már ilyen rendezvények. 2018-ban három (Kína, Kolumbia, Egyesült Arab Emírségek), 2019-ben 2 versenyre (Magyarország, Marokkó) kerül sor.

Fotók: MTI és Tóth Norbert


Kapcsolódó dokumentum:


solar-decathlon-hazepito-verseny-megujulo-energiaval


Tetszett a cikk?