Csak azt engedi át, amit kell

Az sem jó, ha túl nagy, az sem, ha túl kicsi – hogyan lehet az ajtó alatti légrést megtervezni a biztonsági ajtókra vonatkozó szabályoknak megfelelően? Rainer Hofer, a Jeld-Wen piacvezető funkcionális ajtógyártó cég menedzsere gyakorlati tippekben magyarázza el, hogy mit kell figyelembe venni az ajtók műszaki tervezésénél.


A funkcionális ajtók, például a hangszigetelő ajtók, meghatározott résméretekkel rendelkeznek

Funkcionális ajtóknak számítanak a lég- és fényzáró, tűz-, füst - vagy hanggátló ajtók, melyekre külön szabályozások vonatkoznak a hagyományos nyílászárókhoz képest. A rendeletek szerint a légrés ezen ajtók esetében nem haladhatja meg a 8 mm-t. A nedvességálló ajtókra már más számok vannak érvényben.

A nedvességálló ajtókat általában olyan helyiségekben használják, ahol magas a levegő páratartalma és alkalmanként tisztító / fröccsenő víz hatásainak is  ki vannak téve. Ide tartoznak a köz- és magánépületek általános szaniter területei: fürdőszobák, mosdók, illemhelyiségek. Ezeken a területeken a hétköznapi használatból fakadóan vagy nedves tisztításuk alkalmával (ez gyakran tisztítógépekkel is történhet) az ajtó alsó szélét, a küszöböt szilikonnal vagy egyéb védőbevonattal (pl. hajólakkal) kell lezárni. Érdemes továbbá a szokásos légrést kb. 7 mm-ről 15–20 mm-re növelni. Már meglévő ajtó esetében ez a helyszínen történő újravágással érhető el.

Az ajtókat időnként szándékosan nagyobb alsó réssel látják el, főként az ablakmentes egészségügyi helyiségek szellőztetése, vagy az épület szellőzőrendszereinek légáramlása érdekében. A nagyobb rés okai különbözőek lehetnek, néha az egyenetlen kész padló, néha a kívánt nagyobb légáramlás teszi szükségessé a szokásos padlólevegő növelését.


Határozzuk meg a megfelelő légrés magasságot!

A passzív ház különlegessége

Az energiahatékony építési módszerek (passzív ház, alacsony energiafelhasználású ház stb.) során nagyon gyakran alkalmazzák a hővisszanyeréssel szabályozott szellőztetést. Az ilyen szellőzőrendszerek használatakor biztosítani kell az elhasználódott- és a beszívott levegő közötti meghatározott mértékű légcserét. Az ajtók esetében ez általában a szellőzőrácson vagy az ajtó és a padló közötti légrésen keresztül történik. A szellőztetés koncepcióját és az ehhez kapcsolódó áramlási sebességet figyelembe véve, a szakember dolga meghatározni, hogy mekkora (ajtóba épített) szellőzőrés szükséges, és milyen méretű légrésnek kell lennie az ajtó alatt (az ajtó szélességétől függően).

Forrás: DDS


Tetszett a cikk?