Erdészeti termékgyártók függesztették fel Oroszországgal a kereskedelmet

Oroszország a világ legnagyobb faexportőre és a hetedik legnagyobb erdészeti termékek exportőre. Az oroszországi erdészeti termékek exportja gyorsan nőtt az elmúlt öt évben, élükön a puhafa fűrészáru és papírtermékekkel. 

Azonban az orosz-ukrán háborús helyzetre hivatkozva több multinacionális erdészeti termékekkel foglalkozó vállalat hivatalosan is felfüggesztette az Oroszországgal folytatott kapcsolatokat.

Kedden a Stora Enso, amelynek három hullámkarton-csomagoló üzeme és két faipari fűrészüzeme van Oroszországban, bejelentette, hogy leállítja a termelést, valamint az exportot és az importot az országban.

A finn erdészeti óriás, a Metsä Group felfüggesztette oroszországi termelőegysége, a Svir fűrészüzem működését. Az orosz fabeszerzést, valamint a finn és svéd malomba történő behozatalt is leállították – közölte a cég.

A UPM minden oroszországi szállítást leállít, ugyanakkor az oroszországi Chudovo rétegelt lemezgyár a tervek szerint továbbra is a megszokott módon működik.

Az ellátási láncban és a kereskedelmi feltételekben tapasztalható súlyos zavarokra hivatkozva az IKEA közölte, hogy cégcsoportja átmenetileg szünetelteti tevékenységét Oroszországban és Fehéroroszországban.

Az Ørsted dán energiaszolgáltató bejelentette, hogy leállítja az oroszországi biomassza beszerzését erőművei számára.

A Drax Group brit közműszolgáltató bejelentette, hogy megszünteti a Yorkshire-i erőművében felhasznált orosz biomassza „nagyon kis százalékának” beszállítását is. 

Ukrán hírforrások szerint az ukrán kormány arra kérte az EU-t, hogy tiltsa be az orosz erdészeti termékek behozatalát.

A Wood Resource Quarterly szerint Oroszország 12 milliárd dollár értékben exportált erdészeti termékeket 2021-ben .

A Forestry.com állítása szerint több nagy erdészeti gépgyártó – köztük a John Deere, a Komatsu, a Ponsse és a Kelsa – leállította a gépek szállítását az orosz és a fehérorosz piacokra.


 

Forrás
Woodbusiness.ca
fataj.hu


Tetszett a cikk?