Séta az óriások szintjén

Tíz méter ma­gasan és 130 méter hosszan sétálhatnak a Szombathely közeli Jeli Varázskertben a látogatók május közepétől.

Néhány hónapja kezdték meg a munkát, nemsokára elkészül a Jeli Arborétum lombkorona sétányának szerkezete. Az építkezés 80 millió forintba fog kerülni. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. látványban és anyagi tekintetben is legnagyobb beruházása különleges: tíz méter magasságból, a lombok közül ismerhetik meg a látogatók a Sziklás-hegységben honos fenyőritkaságokat. A sétányhoz akadálymentesített völgyhíd tartozik majd, amely tolószékkel, babakocsival is végig járható.

Látható lesz az óriások erdejének növényvilága, a lombjukban tett séta közben a Sziklás-hegységre jellemző mamutfenyők, óriástuják, oregoni hemlokfenyők és Jeffrey-fenyők, nem utolsósorban a Hegyhátra jellemző kőzetfajták. Táblákon, rajzokon mutatják majd be a Vasi Hegyhát domborzatát, kőzetmintáit, és a tíz méter magasan élő őshonos madárfajokat. Egy applikációs rendszerrel is készülnek: az okostelefon segítségével a madárhangokat is meg lehet majd hallgatni.

A Jeli Varázskertben tájövezeteket alakítottak ki: tíz erdőrészletet a világ tíz különböző részéről európai, ázsiai és amerikai erdőfoltokkal. A lombkoronasétány az óriások erdejében épül, ahol a Sziklás-hegységre jellemző mamutfenyőerdő található. (Az USA nyugati részének államaiban és Kanada Csendes-óceán melletti területein élnek a föld legmagasabb, több mint száz méter magas fái.)

A Sziklás-hegység erdőimitációját 1962-ben ültették el az erdészek, az elmúlt évtizedekben a fák megnőttek, tobozaik, lombjuk magasra került, a sétánnyal „mennek utánuk”.

Hídelemek és lépcsők alkotják a 130 méter hosszú, másfél méter széles sétányt. A legmagasabb pontján tíz méterre emelkedik a föld színe fölé, ott egy elágazásnál lesz lehetőség a madárvilágot megfigyelni, és élményelemként oda terveztek egy zárt csúszdát az acélszerkezetre. A horganyzott acél építmény vörösesbarnás, a fakéreghez hasonló színt kap majd.


A Jeli arborétum nem csak Magyarország, de Európa egyik legszebb botanikus kertje, különösen tavasszal (április-május), amikor virágzanak a rododendronok. A Vas megyei Kám község határában, több mint 100 hektáros területen egyedülálló gyűjteménnyel találkozhatunk a világ minden tájáról. Az arborétum rövid története. Az arborétum építését dr. Ambrózy-Migazzi István gróf kezdte meg 1922-ben, aki a kor egyik legnagyobb botanikusa volt.


forrás: vaol.hu


Tetszett a cikk?