Zöldebb lett a bolygó

A NASA észrevette, hogy a világ ma zöldebb hely, mint 20 évvel ezelőtt. A műholdak fotói alapján jutottak erre a megállapításra. Az ok: a két legnépesebb ország, Kína és India komoly faültetési programokat hajtott végre az utóbbi időszakban. India egy világrekordot is tart ebben: 1,5 millió ember 66 millió fát ültet el, mindössze 12 óra alatt.

A NASA közelmúltban tett megállapítása egy tudományos folyóiratban jelent meg, ahol az 1990-es évek közepétől származó műholdas adatokat hasonlították össze a friss, nagy felbontású képekkel. Olyan felbontású képalkotó rendszert használtak, amivel részletes képet kapnak a Föld globális vegetációjáról. 

A friss felvételeken jóval nagyobb területek voltak zöldek, mint a húszéves fotókon. Kezdetben a kutatók nem tudták biztosan, hogy mitől lett ennyivel sűrűbb a növényzet, pláne olyan földrészeken, ahol az éghajlat önmagában nem kedvez az erdők gyarapodásának.

A műholdképek további vizsgálata után azonban megállapították, hogy a zöldre váltott területek leginkább Kínában és Indiában vannak. Vagyis nem elsősorban az éghajlatváltozás, a felmelegedés a felelős a pozitív változásért, hiszen az nem korlátozódna egyes országok határain belülre.

Kínában és Indiában az 1970-es és 80-as években komoly mértékű erdőirtás zajlott, leginkább a városok térkövetelése, valamint a mezőgazdaság területek kiterjesztése miatt. Mindez sokféle és mérhető egészségkárosító hatással járt, ezért a vezetés a gyors, nagyfokú erdőtelepítés mellett döntött. A fókuszt akkor a levegő- és a talajszennyezés csökkentésére és az éghajlatváltozás elleni küzdelemre helyezték, a projektnek pedig meg is lett az eredménye. Erre a felfogásra természetesen továbbra is szükséges lesz az elkövetkező évtizedekben.


Néhány éve még Pakisztán volt a rekorder, ott csaknem 850 ezer fát ültettek egy nap alatt, ezt múlták felül Indiában 2016-ban 50 milliói csemetével, 2017 pedig ezt is felülmúlták a fent említett 66 millióval. Az ültetésre a Narmada folyó 24 vízgyűjtő területét jelölték ki, hogy növeljék a csemeték túlélési esélyeit. Az önkéntesek több mint 20 fafajták ültettek el a nap során.

India a világ harmadik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója Kína és az Egyesült Államok mögött. A légszennyezés évente több mint félmillió embert öl meg, ezért is ösztönzi az indiai kormány mind a 29 államában a faültetéseket. Volt olyan év, amikor több mint 6 milliárd dollárt különítettek el erre, megcélozva, hogy 2030-ra 95 millió hektárra duzzasztják a fával beültetett erdőket.


 


Tetszett a cikk?