Felgyorsult a brazil őserők irtása

A brazil vezetés nem hisz a klímaváltozásban és a mezőgazdaság szolgálatába állítja az esőerdők területét.

Az O Globo című brazil napilap az Inpe állami űrkutatási intézet műholdas képeire hivatkozva azt állítja, hogy hatvan százalékkal több fát vágtak ki amazonasi esőerdőben Brazíliában júniusban az egy évvel ezelőttihez képest. Egyelőre nem tudni, hogy hosszú távú emelkedésről van-e szó. Tény, hogy felgyorsult az országban az esőerdők irtása, miután a klímaváltozást megkérdőjelező brazil államfő, Jair Bolsonaro és környezetvédelmi minisztere szabad utat adott a védett területek irtásához. 

Júniusban összességében 762 négyzetkilométernyi őserdő tűnt el, ez több, mint a Balaton területe. A teljes első félévben mintegy 2300 négyzetkilométernyi veszteséggel kalkulálnak - ez 2016 óta a legmagasabb érték. A fakitermelés adatai a most kezdődő száraz időszakban általában erőteljesen emelkednek. Az Amazonas erdeiben kialakult helyzetről pontosabb képet az év végén megjelenő, a 2018 közepétől 2019 közepéig tartó időszakra vonatkozó hivatalos kitermelési adatok fognak adni.

Már a volt brazil elnök, Michel Temer kormányzása alatt, 2016 és 2018 között jelentősen enyhültek a környezetvédelmi előírások. Ezzel a mezőgazdaságot akarták erősíteni, amely újabb legelő- és termőterületeket keres.

A brazil katolikus püspökök is gyakran tiltakoznak az ellen, hogy az esőerdők a gazdaságpolitika áldozatául essenek, veszélyeztetve a természetet és az őslakos népek életterét. Az elmúlt évtizedekben az Amazonas erdeinek ötöde semmisült meg. A szakértők körében vitatott kérdés, hogy nemrég az Európai Unió és a dél-amerikai közös piac, a Mercosur országai közötti szabadkereskedelmi szerződésről született politikai megállapodás erősíteni fogja-e a fakitermelést, vagy éppen korlátozza azt. Brazil és nemzetközi környezetvédők attól tartanak, hogy tovább nő az erdőirtás.

A korábbi bejelentésekkel ellentétben a januárban beiktatott Jair Messias Bolsonaro brazil elnök megígérte, hogy nem lépnek ki a párizsi klímaegyezményből.

Forrás: index.hu


Tetszett a cikk?