Kőszegi kabinház - Mohás kabin

Béres Attila építész csapatát kérték fel a kőszegi Alpokalja erdőben egy 40 négyzetméteres kis kabin megtervezésére. A megrendelő, Hideg Attila már dolgozott együtt Béres Attila építész csapatával a Niczky-apartman projekten, illetve a megrendelő a Hideg-ház építése során saját maga kivitelezte azt. Így ismét szerette volna próbára tenni képességeit, ezért ennek a kabinnak a megtervezésekor is kritérium volt, hogy a megrendelő saját maga fel tudja építeni a megtervezett nyaralót.

Tervezéskor és építéskor is fontos szempont volt, hogy az épületet a természet figyelembe vételével helyezzék el a fák között. A vékony oszlopokat, amelyen a kabin áll, gondosan helyezték el, hogy a környező fák gyökereit a legjobban meg lehessen védeni. Nem volt szükség földmunkára vagy gépekkel való feltöltésre, amely tönkretette volna a természetes környezetet. 

A kabinban három szoba kapott helyet: egy amerikai konyhás nappali, egy fürdő és egy háló. A fűtést és melegvíz-ellátást 100%-ban elektromos rendszer biztosítja. A szigetelőrendszernek hála a fogyasztás rendkívül alacsony. Légkondicionáló berendezésre nincs szükség még a legmelegebb nyári hónapokban sem – a gondos tervezésnek és a hely kivételes mikroklímájának köszönhetően. Emellett minden kábel és cső láthatatlan maradt, még az épület alján is.

A cikkben szereplő fotókat Bujnovszky Tamás készítette.

 

Forrás:
Beresattila.hu
epiteszforum.hu


Tetszett a cikk?