Játéktáj – Pecka

A Molo Architecti 2018-ban átadott erdei játszótere, a Pecka játéktája a játékelemek és installációk egyedülálló halmaza a szobrászat és az építészet határán. Az erdei játéktáj 1062 tengerszint feletti magasságban található a csehországi Krkonoše Nemzeti Parkban, Portášky, Velká Úpa-ban.

A játéktáj kialakításának fő célja az volt, hogy a szülőket és a gyerekeket az erdőbe invitálja, hogy az alpesi levegőben, természetes anyagokkal (fa, víz, kő) érintkezve kikapcsolódjanak. A tervezés során arra törekedtek, hogy a tájat lehetőleg eredeti formájában őrizzék meg és csak óvatosan helyezzék ebbe a játékelemeket.

A játéktáj témája az erdei élővilág. A fekete gólya fészkei között kifeszített gyaloghídon át ráhangolódhatunk erre az erdei mesevilágra. A táj az erdőben halad tovább az állatok világába, ahol át lehet mászni egy óriási orsón, viperákon, odúkon, továbbá részesei lehetünk egy hangyaháborúnak és átmászhatunk egy hangyaboly labirintusán. Az erdő szélén egy hiúz bújik meg, amelynek száján át a belekig is eljuthatunk. A réten egy elejtett szarvas fekszik, amelynek agancsa és csontváza egy vízi csúszdával ellátott mászókaként szolgál. Egy szalamandra ül a forrásnál, amelynek hátáról köveket lehet legurítani a szalamandra mancsába. Formai szempontból az elmesélő jellegű elemek típusai (hiúz, vipera) az absztrakt elemekkel (szarvas, orsó…) kapcsolódnak. Az egyes elemeket egy információs panel kíséri, illusztrációval és egyéb népszerű oktatási tartalommal.

Az egyes témák ábrázolásának sokrétűsége a játékelemek funkcióinak összetettségében is megmutatkozik. Egyes elemek kockázati skálája a Csehországban érvényes jogszabályok szerint a játékelemek kategóriáján kívül esnek, ezért ezeket szobrászati ​​alkotásként regisztrálták. Ezért a szerzők arra biztatják a szülőket, hogy gyermekeikkel együtt vegyenek részt a játékban.

Az egyes elemek szerkezetét az elhelyezkedésük környezetére tekintettel tervezték meg. A domináns szerkezeti anyagok a szibériai vörösfenyő és az acél voltak. Minden egyes épület egyfajta prototípus.

 

 

fotók: Boys BoysPlayNice, Bet Orten, SkiresortLive

Forrás:
Octogon.hu
moloarchitekti.cz


Tetszett a cikk?