Telefonfülke az irodában

Lassan újra visszatér az élet a kisebb-nagyobb irodákba, s megint számolni kell azzal, hogy a folyamatos munka során fültanúi vagyunk egymás telefonbeszélgetéseinek, az esetleges környezeti zajoknak. Bár egyre több helyen tárgyalók kialakítása teszi lehetővé a társas elvonulást, a telefonálás még mindig többnyire az irodán belül zajlik, ami zavaróan hat a többiek munkájára a lárma és a figyelemelvonás tekintetében is. Ezért nagyszerű ötlet egy német cég, a Mute-Labs irodai, egyszemélyes telefonfülkéje, melyet kis változtatással már egy győri asztalos is elkészített, néhány megrendelő nagy örömére.

– A fiam – aki a munkájából kifolyólag járja a világot és megfordult már jó pár közösségi térben – találkozott ezzel a megoldással és akkor vetődött fel bennünk a gondolat, hogy készíthetnénk egy hasonló, a funkciónak maximálisan megfelelő fülkét az ő irodájukba is – mondja Petrovics Tibor. – Mivel valóban csak az ötlet volt adott, konkrét műszaki leírás nélkül, a számomra elérhető anyagok felhasználásával, a szükséges műszaki paraméterek meghatározásával készítettem el az első darabot. Ez egy 1m széles 2 m magas és 1 m mély fülke, melynek hangszigeteléséről a többrétegű – bútorlap, hangszigetelő réteg, kárpit – szendvicspanel gondoskodik. A fülkét egy 8 mm-es, mágneses üvegajtó zárja. A szellőztetés a kabin alján lévő mútok (vágás, slicc) és a felső részbe beépített ventilátor segítségével működik. Az oldalfalba illesztett lámpa biztosítja a kellő fényt és a telefon vagy számítógép töltési lehetősége is adott. A ventilátor és a világítás külön-külön is működik. A fülke egyik oldalán rögzített, tölgyfából készült 80x30 cm-es konzolasztalon tökéletesen elfér egy laptop, s vele szemben még egy kisebb széknek is jut hely. Az eredeti ötlethez képest a padló a sötétszürke helyett világosabb színű lett, ezáltal tágasabb érzetet kelt és a konzolasztal is fából készült. A fülke szétszedhető, mobil bútor, ami egy esetleges költözésnél nagy előny. Lapraszerelve szállítják és mivel lábon áll, szintezés után történik az összeszerelés. Könnyített bútorlappal nem lenne elég stabil, hiszen csupán az üvegajtó 40 kg, a panelek súlya egyenként 50–60 kg.

Tibor azt mondja, hogy a kezdeti kétségei a külső zajok kiszűrését illetően hamar elmúltak. Az ajtó nélkül sem hallatszik ki egy normál beszélgetés, az ajtó becsukásával pedig teljesen elszigetelődhet a telefonáló. A funkciójának tehát teljesen megfelel az irodai telefonfülke, amely nem engedi átszűrődni a zajt kívülről befelé és bentről kifelé sem. Esztétikus, öltözteti a teret, külső fala díszíthető, akár egy darts tábla is kerülhet rá. A dizájn és a funkció a mobil telefonfülke esetében tehát kéz a kézben járnak.       


Tetszett a cikk?