Tipi a Fekete-erdőben

Az építészet mindig kínál valami újabb csodát, akár a legmodernebb technológiák és anyagok használatával, vagy éppen kicsit újragondolva, hagyományos építőanyagokkal, régi formákkal, stílusokkal. Dieter és Olivia Junker pontosan ezt csinálták, amikor megépítettek a Fekete-erdő közelében, Nordrachban egy Spirit-Home tipit. Mindehhez az alapanyagot a természetes, nyers fa adja.

De mi is az a tipi? Az indiánok a folyamatosan vadászó vagy földművelő életmódjuktól függően, különböző típusú házakat építettek. Azok az indián csoportok, amelyek az állandóan vándorló bölényeket követték, az állat bőrével bevont, farudakból álló sátrakban, tipikben laktak. Sziú nyelven a tipi szó azt jelenti: valami, amiben lakni lehet. Annak idején ezek átmérője 5–6 métert tett ki és az volt a célja, hogy a gyors költözés érdekében mihamarabb szét lehessen szedni. A német tervezők tovább gondolták a tipi adta lehetőségeket és egy 10 méter átmérőjű, 100 négyzetméter lakóterületű, kétszintes rezidenciát alakítottak ki. Itt nem az a cél, hogy mihamarább szétszedhető legyen, hanem pont ellenkezőleg, a tartósság, a marandóság minél hosszabb időre.

Az építés során nagy figyelmet szenteltek annak, hogy az erős szélnek és az esőzéseknek is ellenálljon az építmény. A jól épített fazsindely-tető évtizedeken keresztül állja az időjárás viszontagságait, szivárgásmentesnek kell maradnia. Az optimális szigetelés érdekében a szigetelés- és tömítésspecialista Hanno-Werk GmbH & Co, KG „Hannoband -BG2” termékét használták fel a tipi építésekor. A kereken 3000 méter szalag – melynek károsanyag kibocsátása elenyésző (Emicode EC1) – a zsindelyek hátsó oldalára került és hosszútávon gondoskodik a kiváló szigetelésről.   


forrás: dds-online.de


Tetszett a cikk?