A svájci hídmatuzsálemek

Kapellbrücke


A Kapellbrücke a világon a legidősebb és 204,7 méteres hosszával egyben a második leghosszabb fedett fahíd Európában. A tetőszerkezetet díszítő háromszög alakú képeit az 1500-as években készítették

Az 1333-ban elkészült Kapellbrücke (Kápolnahíd) a legrégebbi építésű, a 204,7 méteres hosszával pedig a második leghosszabb fedett fahíd Európában. Az eredeti építmény hosszabb volt, de 1835 körül a meder feltöltése során kb. 75 méternyi részt lebontottak. A híd jellegzetesen megtört alakját a híd közepén található 1300 körül épített nyolcszögletű, 35 méter magas víztorony miatt alakították ki. A fahíd további érdekessége, hogy a tetőszerkezetébe az 1500-as években 111 db háromszög alakú táblaképet építettek be, melyen a nemzeti történelmük fontosabb jeleneteit ábrázolták. A képek szélessége az alapnál 150–181 cm, a magasságuk 80–95 cm. A legtöbb kép három–öt lucfenyő deszkából lett összeillesztve, csak kevesebb készült hársból vagy juharból. A képek készítője egy katolikus festő, Hans Heinrich Wägmann és négy fia volt. A felhelyezésük olyan sorrendben történt, hogy az ábrázolt események képregényszerűen összekapcsolódnak.
A hidat mikor 1835 körül lerövidítették, 25 háromszög alakú képet raktárba helyeztek. Ezeken Szent Mauritiust, Svájc védőszentjét ábrázolták.



Sajnos a híd 1993. augusztus 18-án tűz áldozatává vált, 80%-a leégett, és a 111 képből csak 47-et tudtak megmenteni, melyek közül 1998-ig 30 db-ot sikerült restaurálni. A helyreállítást nagyban segítette, hogy az 1968-as felújításkor a szerkezet elemeinek méreteit pontosan dokumentálták, így mára régi pompájában tündökölhet. A felújítások után 1994. április 14-én adták át a gyalogosforgalomnak. A hiányzó képek egy részét a még XIX. században levett, gondosan megőrzött képekkel pótolták.

Spreuerbrücke


A Spreuerbrücke 1566-os újjáépítése óta csak állagmegőrző felújításokon esett át, de szerkezeti egységének jelentős része eredeti anyagokból van

A Spreuerbrücke (Malomhíd) 75 évvel később, 1408-ban épült, és a Kapellbrücke fiatalabb testvéreként emlegetik. Építésével a városi malmot kapcsolták össze a pékek negyedével. Szerkezetét és kialakítását tekintve egyaránt hasonlít nagyobb testvérére. Az alacsonyra épített hidat 1566-ban egy árvíz elsodorta, így újjá kellett építeni. A híd egyik jellegzetessége a mai napig fennmaradt Szűz Mária névre keresz - telt kis oldalkápolna, mely 1568-ban készült. Legutóbb 1889-ben újították fel az oldalkápolnát, faszerkezete ennek ellenére jó állapotban van.
A Spreuerbrücke tetőszerkezetét is háromszög alakú képek díszítik. A ké - peken a XVII. századi pestisjárványt ábrázolják, emlékeztetve az embereket az emberi élet törékenységére. A 67 darab - ból álló képsorozatot Kaspar Meglinger készítette 1626 és 1635 között és a „To - tentanz” címet (Halál tánca) adta neki. A háromszögképeken a halál nem válogat. „Megtáncoltat” időst, fiatalt, papot, világit, szegényt és gazdagot egyaránt.

(P. L.)



Forrás: www.luzern.ch


 


Tetszett a cikk?