A fa ünnepe Angliában


A Wood Awards 2009 fődíjának nyertese a Kings Place Concert Hall hangversenyterem

„A Wood Awards egy fantasztikus kezdeményezés, ahol találkoznak egymással az iparágban újonnan és már régebben tevékenykedők, hogy együtt ünnepeljék a fa használatát az építészetben és a bútorkészítésben. Minden évben lenyűgöző a benevezett alkotások színvonala és sokszínűsége, annak pedig külön örülök, hogy a jelentkezők száma is egyre nő. Jó látni, hogy még mindig jelen van a jó design, a mostani gazdasági nehézségek ellenére is” – hangsúlyozta az ünnepségen a zsűri elnöke.
A Wood Awards zsűritagjai majdnem 200 jelentkező közül választották ki a nyerteseket. A jelöltek listáján szerepeltek magánházak, igényes épületfelújítások, pompás középületek és egyedi bútorok egyaránt.
A Wood Awards fő kategóriái:

  • közületi és közösségi épületek,
  • magánházak,
  • faszerkezetek
  • felújítás/restaurálás, ill.
  • bútorok.


Fődíj: Kings Place Concert Hall

Deal Pier Café & Bar: az előző szerkezet fémből készült, ami a környezetből adódóan nem a legideálisabb. Éppen ezért az új épület fő építőanyagának az ellenálló iroko faanyagot választották

A Kings Place Concert Hall 420 néző befogadására alkalmas hangversenyterem, amely kiváló akusztikai jellemzőkkel és elegáns belsővel rendelkezik. A terem intimitást sugároz, ugyanakkor elég nagy egy kisebb zenekar befogadásához.
Az építészeti konstrukciót tekintve a terem egy külön épület az épületben: egy gumialátéteken nyugvó doboz – ezzel biztosítható a környezettől való tökéletes akusztikai szeparáltság. A speciális flexibilis akusztikai elemeknek köszönhetően a terem különféle előadások számára szolgálhat ideális helyszínként.
A belső teret Németországból származó európai tölgyfurnérral burkolták. Származási helyén jellegzetesen meleg mézszínű és sűrű erezetű tölgy terem. Külön érdekessége a burkolatnak, hogy az összes felhasznált anyag egyetlen 500 éves tölgyfából származik, melyből 4000 m2 furnért sikerült kinyerni. Az egész teremben ezt használták felületburkolóként: a mennyezetkazetták, az oszlopok, a falak, az ajtók, széktámlák egységes burkolásához, sőt maradt anyag a Kings Place egy másik előadótermének falburkolásához is.

Faszerkezetek kategóriája

Carson Road: a viktoriánus házat az 1960-as években háromlakásosra osztották fel, most azonban a felújításkor ismét egyesítették ezeket. A külső burkoláshoz szibériai vörösfenyőt használtak, míg az ablakok európai tölgyből készültek. Az épületben felhasználtak még cseresznyét, cédrust, nyárfát, amerikai fekete diót, kőrist és nemlock feny

A faszerkezetek díját a doveri mólónál a Deal Pier Café and Bar nyerte. Itt a régi épület helyett kellett újat tervezni, mivel az eredetileg fémből készült szerkezet a tengerpart közelsége miatt jelentős mértékben korrodálódott. A mostoha körülmények miatt mindenképpen valamilyen ellenálló anyagot kellett találni, a választás pedig végül az irokóra esett, amely felületkezelés nélkül is képes ellenállni a tengerparti környezeti igénybevételeknek. Az építmény szerkezetét a rácsos tartók és a lécezés ritmikus sorozata adja.

Magánépületek kategóriája

A privát kategória győztese egy felújított viktoriánus ház lett. Az asztalosmunka igényesen kidolgozott részletmegoldásai és a gondosan válogatott faanyagok alkalmazása meghatározza a ház új arculatát, a tiszta, modern vonalak fokozzák az eleganciát.
A külső borítások szibériai vörösfenyőből készültek, míg az ablakok, teraszajtók európai tölgy faanyagból.
A beltérben szintén a tölg yfa, emellett a mészkő padló adja meg az egységes hátteret az egyedi asztalosmunkák számára. A könyvtár falait három oldalon tölgyfurnéros könyvespolcrendszer borítja, a nappali jellemzője a szintén tölgyfa falburkolat, az itt található ülőpados ablakfülke spalettával zárható le.
A ház teljes magasságában végigfutó lépcső alumínium tartóelemeken nyugvó tölgy lépcsőlapokból áll, amerikai feketedió korláttal, ami szép kontrasztot alkot a világos tölggyel.
A háziak magánterét cédrussal kombinált cseresznyefurnéros szekrények osztják fel hálószobára, fürdőszobára és öltözőre.


Épületfelújítás

The Merchant’s House: családi házzá átalakított 17. századi elhagyott kereskedőház. A felújításnál tradicionális anyagokat és módszereket használtak, de a modern technikával ötvözve. Ilyen pl. az energiahatékony világítás vagy a geotermikus energia felhasználásaL’Arche cabinet (Terence Conran): a szép vonalú szekrény egyesíti a kortárs designt és a tradicionális bútorkészítést. Zárt állapotban a finom vonalak geometrikus mintát adnak, kinyitva pedig láthatóvá válnak a polcok és a fiókokA BBC Wales Nemzeti Hangversenyzenekar új koncerttermében tölgy és bükk belsőépítészeti elemek segítségével sikerült teljesíteni az akusztikai követelményeket





 

A nyertes pályamunka egy XVII. századi kereskedőházból felújított és átalakított családi ház lett. A munka során az volt a cél, hogy a hagyományos építőanyagokból és hagyományos módszerekkel felújított épületbe beépítsék a – sokoldalúan és gazdaságosan használható – modern technológiai berendezéseket, megoldásokat, és hogy minél inkább megőrizzék az eredeti szerkezetet, illetve helyreállítsák azt. A gondos és hozzáértő munka eredményeként sikerült az épület eredeti szépségét visszaadni, miközben olyan megoldásokat alkalmaztak, mint például az energiatakarékos világítási rendszer, a talajhőt hasznosító geotermikus fűtőberendezés, továbbá saját fúrt kútból nyerik a vizet is.

Bútorok kategóriája

Elan kültéri bútorcsalád: az innováció a teak rétegelt lemez alkalmazásában rejlik, ami lehetővé teszi a szabadabb formatervezést, a kényelmesebb ülőfelület kialakítását és a bútor súlyának csökkentésétTükörkeret: angol diófából készült, a faragott mintázat kiemeli a fa meleg színét. Hagyományos módszerrel, kézzel faragtá

2009-ben a bútor kategóriát négy alkategóriával bővítették, hogy ezáltal is nagyobb elismerést kapjon a mesterségbeli tudás és a design a különböző bútortípusok esetében. A bútor kategóriában az összetett győztes – és emellett a kültéri bútor alkategória győztese is – egy indonéz teakfából készült, rétegelt-formára hajlított elemekből álló kültéri bútorcsalád lett.
A technológiának köszönhetően az elkészült bútor látványában is légiesen könnyed és valójában is könnyű darab, könnyen mozgatható, szállítható, és anyagszükséglete is kevesebb a hagyományos teakfa kerti bútorokénál. A garnitúra székeket, asztalokat, nyugágyakat – és különlegességképpen még egy „kültéri konyhát” is tartalmaz. Az egyedi lakberendezési alkategóriában egy fa tükörkeret végzett az élen, az egyedi köztéri bútor alkategória nyertese pedig egy galériába készített pad lett. A tükörkeret angol diófából készült, a faragott mintázat kiemeli a fa meleg színét. Hagyományos módszerrel, kézzel faragott darab.
A Graves Gallery-be tervezett pad esetében figyelni kellett arra, hogy a padok passzoljanak a már meglévő, a galériába tervezett tölgyfa székekhez. Sikerült olyan formát kialakítani, hogy a látogatók kényelmesen hátradőlhessenek, ugyanakkor mindkét oldalról használható legyen a bútor. A padok európai tölgyből készültek, a támlákat kézzel készítették.
A sorozatbútor alkategóriában a L’Arche Cabinet győzött. A szekrény a modern dizájnt ötvözi a műbútorasztalos hagyományokkal, és lehetőséget ad ritkán használt angol fafajok bemutatására is: mocsári tölgy, platán, kőris. Zárt állapotban a finom vonalak geometrikus mintát adnak, kinyitva pedig láthatóvá válnak a kőrispolcok és -fiókok.

Különdíjak

A falemez termékek legjobb felhasználásáért

A BBC Wales Nemzeti Hangversenyzenekar új koncerttermében tölgy és bükk belsőépítészei elemek segítségével sikerült teljesíteni az akusztikai követelményeket.
A falak alsó része tömör tölgyfa burkolatot kapott, különféle – 20, 40 és 60 mm – szélességű lécek felhasználásával, melyeket egy tölgyfurnéros MDF-lemezhez rögzítettek. Az akusztikai paraméterek beállításában szerepet játszottak az anyagsűrűség és a rögzítési hézagok variálása.

Graves Gallery: a padok érdekessége, hogy mindkét oldalról használhatóak, európai tölgyből készültek, a támlák kézi munkávalTölgyfa híd: a 10 m fesztávolságú, tölgyfából készült gyaloghíd a „Brit faanyag legjobb felhasználása” díjat kapta meg



A brit faanyag legjobb felhasználásáért

A 10 m fesztávolságú, tölgyfából készült gyaloghíd egy vidéki kertben épült meg. A munkához a tervezők tanulmányozták a helyi ácshagyományokat, ezen belül a hajóépítést. Az íves bordázat a deszkáknak egy 3 dimenzióban görbült felületre való hajlításával készült el, kihasználva a faanyag rugalmasságát, hajlékonyságát. A legnehezebb feladat a megfelelő méretű fák megtalálása volt.


www.woodawards.com


Tetszett a cikk?