Energiatakarékos gerendaházak

A vértesacsai székhelyű Gófer Kft. 1998-as alapítása óta különös gondot fordít a kifogástalan, kényelmes otthont biztosító, hangulatos gerendaházak építésére. Elsődlegesnek tartja az épületfizikai elvárásoknak minden tekintetben megfelelő lakóházak építését, éppen ezért kifejlesztette a saját technológiáját a különböző falszerkezeti elemeire. Úgynevezett függőleges száliránnyal kialakított teherhordó vázrendszerre épített szendvicsszerkezetű gerendaházakat építenek.

Gófer technológia

A technológia kifejlesztésekor a vezérfonalat az a gondolat adta, hogyan tudnák növelni a faházak hőtechnikai és légzárási értékeit anélkül, hogy a fa alapvető lélegző és páraáteresztő képességét lerontsák. Célkitűzéseiknek például egy 40 cm vastagságú tömörfa falszerkezet megfelelő lett volna, ez azonban túl magas anyagköltséggel járna. A hagyományosan csak gerendázatból épülő falszerkezetnél további technológiai problémákat vet fel az oly gyakran felmerülő épületzsugorodás, ami megnehezíti a nyílászárók légtömör beépítését, úgy hogy az utánállításra is lehetőséget kell biztosítani. A fentiek figyelembevételével döntöttek a favázas teherhordó szerkezet kifejlesztése mellett, melyre 2008-ban ÉMI minősítést kaptak. Az építés helyszínén összeállított favázszerkezetet cellulózalapú, úgynevezett Thermofloc természetes eredetű hőszigetelő anyaggal töltik ki, majd két rétegben fóliákkal, és biztosítják a megfelelő légzárást. A jellegzetes gerendaházas megjelenést kívülről burkolatként felépített gerendázattal, belülről lambériaborítással biztosítják. A Gófer gerendaházak külső határolófalainak rétegrendje kívülről befelé haladva a következő módon épül fel:

  • A külső falborítás 4-6-8-10-12 cm vastagságú gerenda, dupla nút-féderrel összeillesztve, sarkain grótolva (boronafalanként szerelve). Ez a borítás biztosítja az esztétikai megjelenésen kívül a ház tömegét, a hőszigetelő képességének egy részét és vízszintes irányban megadja a faváz stabilitását.
  • Dörken Delta Fassade, Titan, Maxx páraáteresztő fólia szélzáró feladattal.
  • 60x160 mm-es keresztmetszetű vázrendszer, mely kiváló minőségű, maximum 14%-os nedvességtartalmú gyalult lucfenyőből készül. A talp és lezáró szelemennel hagyományos csapokkal készített (sarkokon „andrásokkal” erősített) rácszerkezet fő tartói függőleges irányban kapják a terhelést. Ennek köszönhetően a szerkezet mérettartóvá válik.
  • A vázszerkezet elemei közé ker ül b e a c ellulózalapú Thermofloc szigetelőanyag, mely jó minőségű újságpapírból készül és a bórsó (kb. 10%) hozzáadásának köszönhetően ellenáll a kártevőknek, emellett rendkívül jó tűzállóságot is biztosít a kiváló hőszigetelő képessége (λ<0,04 W/ mK) mellett. A szigetelőanyag befúvásos technológiával kerül beépítésre, így garantáltan homogén sűrűségben tölti ki a rendelkezésre álló teret. Elkerülve a más szigetelőanyagoknál fellépő beépítési technológiai nehézséget, a méretre szabás és illesztés pontosságának problémakörével.
  • A váz belső oldalára 2 cm vastag deszkaréteg kerül, vízszintesen felszerelve. Ez további stabilitást ad a szerkezetnek, javítja a hőszigetelést, növeli az épület tömegét, megtartja a hőszigetelő anyagot és nem utolsósorban szakszerű felhelyezést biztosít a lakótér felől felhelyezendő párafékező fóliának.
  • Dörken Delta Luxx, Reflex fokozottan párafékező, illetve párazáró fólia, mely a fa és a hőszigetelő anyag páradiffúziós értékeivel azonos paraméterrel rendelkezik. Így megfelelő mennyiségű párát enged be a falszerkezetbe, de a belső meleg levegő kiáramlását megakadályozza.
  • Az épületgépészeti elemek szakszerű elhelyezésére biztosít lehetőséget az 5 cm mélységű szerelőrés, melyet lécvázrendszerből alakítanak ki.
  • Belső, látszó rétegként a szerelő vázszerkezetre rögzítik a lambériaborítást.

Az így kapott külső falszerkezet mindössze 31 cm vastagságú, de kiváló hőszigetelési tényezővel (0,191 W/m2K) rendelkezik. A szerkezet további előnye, hogy természetes anyagokból épül fel és az alkalmazott anyagok páradiffúziós értékei között harmónia van. Ezzel elkerülhető a falszerkezeten belül oly sokszor fellépő kondenzációs hatás.

Épületfizika

A Gófer rönkházak további különlegessége abban rejlik, hogy minden egyes épületnél az épületfizikai tulajdonságokat mérésekkel támasztják alá. Ez két fázisban történik. A z első résznél az épületet szer keze t ké sz állapot b an a passzívházak bevizsgálásánál használatos úgynevezett Blower Door tesztnek vetik alá. A módszernek a lényege az, hogy 50 Pa nyomáskülönbséget hoznak létre az épület belseje és a környezet között. Ez kb. 30 km/h szélsebességnek megfelelő nyomáskülönbség. Így már a szerkezetkész fázisba leellenőrizhetik a határolófelületek szélállóságát. Normál, természetes szellőztetésű épületnél az előírás szerint az a megfelelő, ha az épület teljes légköbmétere maximum háromszor cserélődik ki óránként. A tesztnek tehát maximum 3-as értéket kell mutatnia. A Gófer gerendaházak 1,6 körüli értéke bőven teljesíti a szélállósági kritériumot. Az érték a passzív házaknál meghatározott kritérium közelében van. (Összehasonlításképp: a passzívháznak megfelelő maximum légcsere mértéke: 0,6)
A második tesztet a ház teljes elkészítése, a lakók beköltözése után végzik el. Ekkor ismét egy Blower Door mérést végeznek el, de ezt kiegészítik egy hőkamerás felvétellel is. Az így kapott paraméterek alapján mérési jegyzőkönyvet állítnak ki, mellyel igazolni tudják, hogy az adott épület is rendelkezik a vállalt paraméterekkel.

Új anyagok a kellemes lakókörnyezetért

A kft. folyamatos fejlesztéseket végez annak érdekében, hogy minél kellemes ebb lakókörnyezetet biztosíthassanak megrendelőiknek. A legújabb beépíthető high-tech anyaguk a GLASSX® Crystal rendszer, mely hideg időszakban a helyiségek fűtésére felhasználható hőt termel a napsugárzás hőenergiájának átalakításával, de meleg időszakban „légkondicionálóként” is működik.
A GLASSX® Crystal egy olyan épületelem, mely egy időben tárolja az energiát és védelmet is biztosít. Télen, amikor a napsugarak beesési szöge alacsony, átengedi a hőt és kellemes, egyenletes meleget biztosít, nyáron pedig megvédi a helyiséget a túlmelegedéstől.



A kiváló 0,5 W/m2K U-értéket meg nem haladó hőszigetelésről négy hőszigetelő üvegréteg gondos ko dik . A z ü ve g f alak közé épített üvegprizma kifelé veri vissza a 40 fok feletti beesési szögű, erősen tűző nyári napsugaraka t, miközben a z alacsonyabb beesési szögű téli nap teljes mértékben áthatol az árnyékoláson.
A GL ASSX® Crystal központ eleme a hőtároló modul, amely befogadja a napenergiát, majd tárolja és késleltetve, kellemes hősugárzásként adja le azt. A hőtároló 26–28°C-on fázist váltó sóhidrát (PCM). A hőtárolást a PCM megolvasztása biztosítja, amelynek a belső tér lehűlése következtében történő „megfagyása” során kerül leadásra a tárolt hőenergia. A sóhidrátot hermetikus műanyag kapszulába zár va helyezik a belső üveg mögé, a kapszula igény szerint lehet víztiszta vagy tetszőleges színű egyaránt.
A szerkezet mindössze 79 mm-es vastagságú, így könnyedén beépíthető már a minimum 84 mm vastagságú szerkezeti elemekbe is.

Pászti Lajos


Gófer Kft. Vértesacsa
Tel.: 30/927-2190, 30/237-1761.
www.gofer.hu
 


Tetszett a cikk?