Wood Awards 2010, Nagy-Britannia (1. rész)

A felújítás során teljesen újjávarázsolt, impozáns épület régi pompájában tündököl, és mára a helyi közösségi élet különleges történelmi hangulatú központjává vált.
A városháza az 1930-as években épült art deco stílusban. Felújítása és berendezése során különleges figyelmet fordítottak az eredeti arculat megőrzésére, miközben törekedtek a flexibilis belsőtér-alakításra, és a modern audiovizuális és technikai berendezések beépítésére. A két fő helyiség, a tanácsterem és a díszterem teljes újjáépítésen ment keresztül. Az elmúlt 35 évben raktárnak használt tanácsterem eredeti díszítései ez idő alatt csúnyán megrongálódtak.

Aranyérem:
Stoke Newington Town Hall, London A zsűri véleménye:
Valóban kiemelkedő projekt, minden részletében a legmagasabb igényességgel tervezve és kivitelezve. Tökéletesen sikerült a régi és az új összehangolása, miközben az épület megtartotta eredeti karakterét.
Felhasznált faanyagok: ausztrál dió, kanadai juhar.

A felújítás során falait ausztrál diófával burkolták, amit festett kupolás mennyezet, boltíves galériák koronáznak.
A díszterem felújítása – a táncterem hajdani mozgalmas napjait felidézve – magában foglalta a kanadai juharból készült táncparkett renoválását és a terem közepén felfüggesztett 1,5 m átmérőjű gömbtükör pótlását.
A helyreállítással felelevenedett az épület régi anyaggazdagsága (tégla, kő és keményfa burkolatok, pala tetőfedés), és modern anyagokkal egészült ki (bronz, műkő, beton, üveg és rozsdamentes acél).

Középület kategória

A Sevenoak (Héttölgy) Iskola új előadóközpontja szép környezetben helyezkedik el, egy gyönyörű parkra nyíló kilátással. Az épület egy szimfonikus zenekar és kórus befogadására alkalmas koncerttermet tartalmaz 450 férőhelyes nézőtérrel, továbbá egy kis előadótermet, valamint egy zeneiskolát 23 különböző méretű helyiséggel és egy drámastúdiót.

Középület kategória
Győztes: Héttölgy Iskola, Kent – előadóterem A zsűri véleménye:
A koncertterem tetőzete egyedülálló. A kiemelkedő minőségű szakmunka az épület minden részletében megnyilvánul a gyönyörűen kidolgozott korlátoktól kezdve a kis előadóterem gúla alakú tetőzetéig.
Felhasznált faanyagok: duglászfenyő, tölgy.

Az épület meleg, barátságos hatású, valódi természetes anyagokból épült: szürke tégla-, fa- és bádogborítással kívülről, világos vöröstégla és faanyag felhasználásával a belső térben. Az építész kezdettől fogva a természetes faanyag használata mellett tette le a voksát a meleg, barátságos hangulat és a zene élvezetéhez szükséges akusztikus hatás biztosítása érdekében. Fafajként a duglászfenyőt választotta színe és élénk mintázata miatt, mindenhol ezt használta az épületben a padló kivételével, ami kemény tölgyfából készült.
Az épület minden részében az akusztikus követelmények teljesítése volt az elsődleges tervezői szempont, ez határozta meg a designt is.
A koncertteremben nagy nyitott fa tetőszerkezet járul hozzá a tökéletes hangzáshoz. Az alacsony falméret a magas, nyitott tetőzettel intim hangulatot biztosít a térnek. A kis előadóterem teljesen fából készült. Az akusztikai szempontok miatt nem a derékszögek dominálnak benne, és a tető is aszimmetrikus gúla alakú.
Az emberek imádják a fa melegségét, színét, változatos mintázatát.

Faszerkezet kategória

A kategória nyertese egy többfunkciós, modern raktár- és középület, amely helyet ad a Hull Város Tanácsa archívuma és a Hull Egyetem tanulmányi gyűjteményei számára. A főépületben könyvtár, kutatóterem, előadóterem és irodák találhatók. Az épület egy korábbi autóparkoló helyén épült, a projekt egy park létesítését is tartalmazta.
Az épület hosszanti oldalán nyitott árkádsor fut végig. Az árkádsor szerkezeti elemeihez rétegragasztott faanyagot választottak, mely amellett, hogy képes biztosítani a tervezett íves formát, a fenntarthatósági szempontoknak is megfelel.

Faszerkezet kategória
Győztes: Történelmi Központ, Hull
A zsűri véleménye:
Az építészek kiváló munkát végeztek, egy hétköznapi célú épületet egy rendkívül izgalmas szerkezettel oldottak meg. Elegáns és okos építészet.
Felhasznált faanyag: svéd fenyő.








A hajlított tartók svédországi fenyőfából készültek, a szerkezetet felülről műanyag fóliával borították be. A hajlékony műanyag fólia a szerkezeti és a geometriai lehetőségek változatos megoldásait teszi lehetővé. Az első elképzelések között duplán hajlított fa tartóelemek alkalmazása is szerepelt, különösen az eresztartók esetében, de végül egy síkban hajlított fa tartóelemekkel is sikerült a borítás térbeliségét biztosítani (a kétirányban görbülő RR-tartóelemek gyártása sokkal nagyobb nehézséget és több hulladékot eredményezett volna).
A műanyag védőburkolat használata jelentős vízszintes erőhatásokat kelt a fatartókban. Emiatt részletesen számba kellett venni a rendkívüli igénybevételi eseteket, és ennek megfelelően úgy méretezni a fa tartó- és bordaelemeket, hogy ellenálljanak az elemekben ébredő eredő csavarási terhelésnek, és a behajlás a megengedett határértéken belül maradjon.
Szintén komoly gondot fordítottak a faelemek csatlakozásainak kidolgozására, hogy az árkád egységes arculatával összhangban álló, elegáns megoldásokat kapjanak.

A legjobb kisprojekt kategória

A megbízás szerint a feladat a XII. sz.-i templom átalakítása volt egy fenntartható, többfunkciós közösségi épületté. Az ellátandó funkciók és a szükséges helyiségek: istentiszteletek, foglalkozások tartása gyermekek számára, könyvtár, imaterem anglikán szertartásokhoz, és egy közösségi események számára alkalmas helyiség.
A régi templom, finom atmoszférája miatt a tervezők arra törekedtek, hogy olyan kevéssé változtassák meg az épületet, amennyire csak lehetséges, és megkísérelték a lehető legkisebb területen elhelyezni az ellátandó feladatokhoz szükséges új létesítményeket (fapellettel működő kazán, konyha, WC, mosdó, takarítóhelyiség, lépcső és lift a karzathoz).
A változtatások minimalizálása érdekében ezen létesítmények számára szabadon álló fadobozokat építettek. Ezek a dobozok nyitott állapotukban a XII. sz.-i atmoszféra helyett modern lehetőségeket biztosítanak. Ha a programnak vége, a dobozt becsukják, és a helyiség visszanyeri áhítatos csendjét.

A legjobb kisprojekt kategória
Győztes: Szt. Péter Központ, Herefordshire
A zsűri véleménye:
Ez a munka valóban a szeretet és a gondosság eredménye. A tervezés és a szakmunka kiválósága könnyed megjelenést biztosít.
Felhasznált faanyag: tölgy.

A tervezés során jelentős erőfeszítésbe került, hogy ezek a szerkezetek megfeleljenek a tűzvédelmi előírásoknak. A dobozok 125x75 mm-es fenyő vázszerkezettel készültek, 19 mm-es rétegelt lemez burkolattal.
A vázelemeket egy talplemezre rögzítették, amely a megerősített födémre fekszik fel és adja át a terhelést – ezzel kiküszöbölték a régészetileg érzékeny padló és talaj megbolygatását.
A legnagyobb doboz magában foglalja a konyhát, WC-t és a liftet. Ez tartja a tölgyfa lépcsőt és a könyvtárba átnyúló galériát. A burkolat 20 mm vastag, 100 mm széles, Amerikából származó tölgyfából készült. A padlófűtés fölé 15, ill. 22 mm vastag, 180 mm széles elemekből álló padlózat került. A 75 kW-os fapellet-tüzelésű kazánt egy cédrusborítású energiakabinban helyezték el.

Bútor kategória

A Fred Perry Ltd. új székháza London belvárosában, a Covent Garden metróállomás bejáratával szemben helyezkedik el. A székház fogadóterének kialakítását kis költségvetéssel kellett megoldani, ezért azt találták ki a tervezők, hogy egy minimál stílusú, fehér falú helyiséget alakítanak ki, amelyben egy egyedi stílusú, a cég örökségét és törekvéseit megtestesítő elemet helyeznek el.
Ez a jellegzetes bútordarab egyedülálló, szoborszerű megjelenítése a cég babérkoszorút ábrázoló logójának. Az objektum egyaránt funkcionál recepciós pultként, ülőalkalmatosságként, az utcáról nézve pedig cégérként.

Bútor kategória
Győztes: A Fred Perry Ltd székházának fogadótere
A zsuri véleménye:
Hatásos darab, egyszerre emblematikus és praktikus, a dizájn és a kivitelezés elsorangú.
Felhasznált faanyag: nyír rétegelt lemez.







A 7,3 méter hosszú és 2,5 tonna súlyú, 405 darab 18 mm-es nyír rétegelt lemezből készült alkotás végignyúlik az egész fogadóhelyiségen, és összekapcsolja az utcát (logó), a látogatókat (ülőhelyek) és az irodát (recepciós pult). A koszorú kontúrja meghatározza a bejáratot. A designstratégiának köszönhetően a tervező cég a költségvetés nagy részét a bútorzatra tudta fordítani. A különleges darab elkészítése és összeszerelése hat hetet vett igénybe, 8 ember dolgozott rajta. Összerakás előtt minden elemet gondosan megcsiszoltak és három réteg vízbázisú lakkal vontak be.


Forrás: www.woodawards.com


Tetszett a cikk?