Alapanyagok tartószerkezetekhez


A Haas Group referenciaépülete

A hossztoldott gerendákat KVH (Konstruktionsvollholz) néven, a rétegragasztott gerendákat BSH (Brettschichtholz) néven, míg a rétegelt táblásított paneleket (Brettsperrholz) elnevezéssel látták el. Az utóbbit a gyártók BBS, BSP, KLH stb. rövidítéssel forgalmazzák, közös tulajdonságuk, hogy az egyes rétegek száliránya általában egymásra merőleges.

Haas Group

A németországi Haas GmbH & Co. Beteiligungs KG. két fő terméke az előre gyártott rétegragasztott gerenda és a rétegragasztott táblásított panel.
A nagy építési projekteknél nyertek teret a Haas BSH gerendái, melyeket irodák, kereskedelmi épületek, üzemcsarnokok gyors, költségtakarékos építkezéseknél használhatnak. A gerendák jó hőszigetelési paramétere, rendszerépítési egyszerűsége új lehetőséget kínál a megfelelő épületfizikai tulajdonságok kialakításában. Éppen ezért nagy hangsúlyt fektettek a gerendák esztétikai értékére is, így nemcsak jó minőségű lucból, hanem akár olajozott vörösfenyőből készülő látszó felülettel rendelhetők meg.


Kaufmann M1 BSP crossplan és Profidecke

A BAU 2011 másik újdonsága a Haas BSP, mely legalább három rétegből épül fel. Anyagának elsősorban szintén lucfenyőt használnak, de külön igény esetén vörösfenyő lamella is lehet a látszó felületeken. Az egyes rétegek vastagsága 19–35 mm közötti, melyből 78–245 mm vastagságú BSP-t alakítanak ki. A gyártóüzemben 3,5 m széles és 18 m hosszú táblákat gyártanak maximálisan, de a standard változat 3x13 m-es modulméretekben készül. Az épületfa nedvességtartalmát 12%-ra állítják be, és a minőséget a folyamatos minőség- ellenőrzéssel és a korszerű gyártástechnológiával garantálják. A korszerű építőanyag használatának demonstrálására egy 2000 m2-es alapterületű szabadtéri centrumot építettek meg pár hónapos kivitelezési határidővel.
A Haas BSH és BSP termékein túl gyárt KVH-t, DUO/TRIO gerendát, nútféderes fal- és födémelemeket, 1, 3, 5 rétegű táblásított lapokat, lépcsőelemeket is.

Kaufmann

Az ausztriai székhelyű vállalat fő termékei közé tartoznak a háromrétegű K1 multiplan lemezek, a többrétegű M1 BSP crossplan és a Profidecke rétegragasztott termékek.
A K1 multiplant a háromrétegű felépítése miatt elsősorban könnyűszerkezetes födémek, padlók kialakítására alkalmazzák, de emellett felhasználhatók íves felületű előtetők borítására, illetve tér- és tűzelválasztó elemként. Anyagát tekintve készülhet lucból, szibériai vörösfenyőből és duglaszfenyőből 20–75 mm vastagságban. Fő gyártási méretük a 2015 mm széles és 5020 (6020) mm-es hosszúságú változatok, de igény esetén 20 méteres hosszúságú is készíthető belőle.


Kaufmann K1 Multiplan

A K1 multiplan 10–12%-os nedvességtartalommal és 6,6–49 mm-es lamellavastagsággal készül.
A Kaufmann M1 BSP crossplan 3–7 rétegből álló rétegragasztott panel, mely már épületek szerkezeti elemének kialakítására is alkalmas, így egyaránt készülhet belőle fal - és födémelem is. 78–278 mm vastagságban és 3000x16 500 mm táblaméretben készíthetők. Standard szélességméretei: 2400, 2650, 2750, 2900, 3000 mm. A lucfenyő rétegek lamellavastagsága 19–40 mm között változhat. A késztermék maximális nedvességtartalma 10–12%-os. A Kaufmann BSP-ből lakóházak, kereskedelmi épületek, irodák, ipari csarnokok is egyaránt építhetők. Gyors szerelésüknek köszönhetően lényegesen lecsökkenthető a helyszíni munkálatra fordított idő.
A Profidecke a Kaufmann egyik legérdekesebb terméke, mely tulajdonképpen rétegragasztott gerendafelépítéssel bír, tartóként és födémként egyaránt használható. Vízszintesen egymás mellé helyezve födémként, élére állítva rétegragasztott tartóként használható.


KLH összeépítés lapolással

A standard méretű Profidecke lucfenyőből készül 10–12% nedvességtartalommal, vastagsága 60–260 mm, szélessége 260–1200 mm, hossza 4000–18 000 mm között választható meg. A különböző felhasználási módok miatt számos megmunkálási kivitelben készül. A födémek kialakításához választhatunk duplacsapos T&G profilt, normál idegencsapos, lapolt profilozásút, míg a teherviselő gerendákat csak fózolatlanul készítik.

KLH

A németországi KLH Massivholz GmbH rétegragasztott táblásított panelje a KLH márkanéven kerül forgalomba. A 3–8 rétegből kialakított panel lucfenyőből készül és fal-, tető- és födémrendszerek kialakítására egyaránt alkalmas. A táblákat 57–500 mm-es vastagságban, 2400, 2500, 2720, 2950 mm szélességben és 16 500 mm maximális hosszúságban gyártják. Összeépítésük lapolással, idegencsaposan, illetve tompaillesztéssel egyaránt elvégezhető. Nedvességtartalma a szokványos 10–12% között mozog, és a keresztirányú rétegezés miatt kiváló méret- és alaktartással rendelkeznek. Családi házak határolófalainak építéséhez általánosan elterjedt a 90 mmes vastagság, melyet a további hőszigetelés miatt „felöltöztetve” 30 cm-es szendvicsszerkezettel készítenek. Az átlagos, egyszintes családi házaknál a teherhordó funkciót a 90 mm-es vastagságú KLH már ellátja.


Lignatur Element termékek (felülről):
LKE, LFE és LSE panelek

Lignatur

A BAU 2011 kiállítás egyik legérdekesebb épületfa termékét a csehországi Lignatur mutatta be. A négy deszkából kialakított légkamrás, könnyűszerkezetes épületelemeit két fő terméktípusban (Element és Easy), négyféle kialakítással kínálja. Gyártásukhoz általában lucfenyőt használnak, modulrendszeres elemeiknek köszönhetően szinte bármilyen méretű födém és padozat kialakítására alkalmasak. Közös jellemzőjük a kiváló hangés hőszigetelő képesség, szép esztétikai megjelenés és a gyors építési mód.
Az Element termékcsoport legegyszerűbb tagja az Lignatur Kastenelement (LKE), mely mindössze négyoldalt összeállított deszkából épített csőszerű boxokból áll. A boxokat egymás mellé sorolva, jó hangelnyelési és hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkező mennyezeti és padozati elemeket készíthetünk. A Lignatur LKE standard magassága 120–320 mm, standard szélessége 200 mm, maximális hossza 12 000 mm.
Az Element termékcsoport második tagja a Lignatur Flächenelement (LFE), mely lényegében gyárilag négy egymás mellé sorolt LKE elemnek tekinthető. A Lignatur LFE több „boxos” kialakítása gyorsabbá teszi az építés folyamatát. Egy-egy Lignatur LFE elem standard magassága 120–320 mm, standard szélessége 514 vagy 1000 mm, maximális hossza pedig 16 000 mm.
Az Element termékcsoport harmadik tagja a Lignatur Schaleelements (LSE), mely már épületek falazataként is használható. A megerősített szerkezet mellett másik fő tulajdonsága az, hogy a boxokat hő- és hangszigetelő anyaggal töltötték meg. A Lignatur LSE, standard szélessége hasonlóan a normál LFE változathoz 514 vagy 1000 mm, standard magassága pedig 200 vagy 240 mm, a maximálisan gyártható hossza 12 000 mm.
A Lignatur easy szintén hő- és hangszigeteléssel ellátott könnyűszerkezetes fa „építőanyag”. Fő előnye önsúlyában rejlik, mindössze 9 kg/fm. Az egyboxos LKE-hez hasonlóan az easy is egyetlen boxot tartalmaz, az azonban magában hordozza a korszerű szigetelőanyagot. A 150 mm magasságú változat szabványos hossza 5,5 vagy 11 méter, míg a nagyobb, 190 mm magasságú Lignatur easy 6,5 vagy 13 méteres hosszban kapható. Elemszélességük egységesen 200 mm.

(Pászti)


Tetszett a cikk?