Kötőelemek napjaink elvárásaihoz

Egyrészt biztosítaniuk kell a faelemek kapcsolatát, másrészt könnyen szerelhetőnek és az igényeknek megfelelve gyakran láthatatlannak vagy legalábbis a lehető legszolidabb megjelenésűnek kell lenniük. De nem megoldhatatlan a probléma, hiszen számos gyártó kínálja a legkülönfélébb megoldásait fa tartószerkezetek kötéseinek kialakítására. Az idei müncheni BAU 2011 kiállításon néhány kiállító a nagyközönség előtt is bemutatta szortimentjét.
A SHERPA kötőelemrendszer például alumíniumötvözetből készül a klasszikus fecskefark alakú kialakítással. A rendszer a kisebb terheket viselő faszerkezetektől (lépcsők, korlátok stb.) a legnagyobb egységekig (tetőszerkezetek, csarnokok, födémrendszerek, stb.) a faépítészet számos területén alkalmazható. Kialakításának köszönhetően rendkívül meg bízható kötést biztosít, mindezt „láthatatlan” módon. További pozitívuma, hogy előre szerelhető, így a helyszínre alkatrészben szállított faelemeket csak egyszerűen egymásba kell csúsztatni. Ebből kifolyólag arra is lehetőség van, hogy a szerkezetet a későbbiekben szükség esetén szétszedjék. Mivel a kötés teljesen rejtett, süllyesztésbe kerül, így előnyösen alkalmazható látszó födémeknél is.
Hasonló elven működik a Knapp Ricon kötőelem, annyi különbséggel, hogy acélból készül. A két alkatrészből álló elem szimmetrikus, mindkettőn egy-egy horony, ill. csap található, így az elemek könnyedén egymásba akaszthatók. A különféle méretű és kialakítású kötőelemek a legkülönfélébb helyeken alkalmazhatók a pergola- és télikertépítéstől egészen a faszerkezetű csarnokokig.
A gyártó a kötőelemhez marósablont és fúrósablont is kínál, amely leegyszerűsíti az elemek pontos elhelyezését. A vasalat előnye, hogy méreteihez viszonyítva rendkívül nagy a terhelhetősége.
Az Eurotec IdeeFix kötőelem szokatlan formájával rögtön szembeötlik. A fatartók rögzítése ennél a megoldásnál nagy átmérőjű metrikus menetes csavarokkal történik. A csavart fogadó kötőelemet 8 darab csavar rögzíti, melyek sugárirányban 45°-ban kifelé állnak. A kifelé álló csavarok kihúzás és nyírás ellen is kellő ellenállást biztosítanak. Előnye, hogy alkalmazásához nem szükséges marógép, akár kézi fúrógéppel is befúrható. Nagyobb tartókban egymás mellé, akár több sorban is elhelyezhetők a kötőelemek.

M. L.


Tetszett a cikk?