Wood Awards 2010, Nagy-Britannia (2. rész)

Különdíjak

Kiemelkedő szakmunka
Az épület egy új, modern, L alakú, hat hálószobás ház három szinttel és nyeregtetővel.
A dolgozószoba két oldalán európai tölgy furnéros polcok futnak végig, a szoba végében pedig egy ablakfülkét alakítottak ki, szintén ugyanilyen anyagból. Kiegészítésképpen a parketta is európai tölgyből készült – ugyanolyan egységes megjelenéssel, mintázattal a ház más helyiségeiben is.
A kör alaprajzú nappali faburkolatához 329 mm széles európai kőris furnéros táblákat használtak, függőleges irányban futó erezettel, tejfehér pácolással.

Kiemelkedő szakmunka kategória:
Győztes: lakóház, London
A zsűri véleménye: a lehető legnagyobb gondosságú szakmunka. Gyönyörű famunkák mindenhol a házban, a hálószobai háttámlától a gyönyörűen kivitelezett csigalépcsőig.
Felhasznált faanyag: európai tölgy, feketedió, európai kőris, MDF.

A szobát tölgy franciaablakok kapcsolják össze a kerttel, melyekre európai kőrisfa redőnyöket szereltek. A padló angol kőrisből készült, felülete fehérített, körcikk alakú elemei a szoba közepén egy barna színű, tölgyfából készült, rózsát ábrázoló motívumban találkoznak.
A konyhaszigeten vízszintes feketedió furnérsáv fut végig. A pult és a szekrényoldalak tömör feketedió táblákból készültek, és fekete ébenfa „pillangók” kapcsolják őket össze.
Az épületben két lépcsőház található: egyik a főbejáratnál és egy kisebb csigalépcső a hátsó bejáratnál. A főlépcső alapanyaga tömör európai tölgy, a korlát feketedióból készült, alumínium rögzítőelemekkel.
A szintén európai tölgyből való csigalépcső fokait egy különleges formájú, hangvilla alakú váz tartja. Továbbá az összes ablak és a külső ajtók is európai tölgyből készültek.

Innovációs díj
David Colwell egy új generációs szalagfűrészlapot használt széke elkészítésénél, amely szükségtelenné teszi a gyalulás műveletét, és kiküszöbölte a fakötések alkalmazását is. A kész alkatrészek finom kefélést kaptak.

Innováció kategória:
Győztes: Achair szék
A zsűri véleménye: a gőzöléses hajlítás és a szegecselés zseniális alkalmazása.
Felhasznált faanyag: gyors növésű kőris.

Gőzöléssel hajlított elemeket használt, mivel ezek jól illenek az élő struktúrához. Az alkatrészek összeillesztését szegecsek alkalmazásával oldotta meg, melyek a tömör faanyagéval egyenértékű kötési szilárdságot biztosítanak. Ez teljesen eltér a faiparban használt egyéb illesztési módszerektől.

A brit faanyag legjobb felhasználása
A híd egy régi, az 1940-es években épült szerkezet helyett készült. A tervezés során fontos volt, hogy a híd építésénél a már meglévő alapozást használják. Ez határozta meg a 14 méteres fesztávolságot, amelynek áthidalásához egy újfajta, az elmúlt években kifejlesztett megoldást választottak.

A brit faanyag legjobb felhasználása kategória:
Győztes: Newbattle Abbey híd, Edinburgh
A zsűri véleménye: innovatív szerkezet, különösen jó fenntarthatósági jellemzőkkel, minimum 25 éves becsült élettartammal.
Felhasznált faanyag: skót vörösfenyő.







A rétegelt szerkezetű, íves vonalú konstrukció maximális fenntarthatóságot biztosít, alacsony költségek mellett, ezen túl pedig esztétikus és innovációt fejez ki.
A hídpályát, amit gyalogosok és könnyű járművek használhatnak, függőlegesen rétegelt, ragasztott és csavarozot t, íves faelemek tartják. A konstrukció a tervező PhD-kutatásának eredményeként született, és 100:1 arányt tesz lehetővé a fesztáv és a kihajlás tekintetében. A tartósság és fenntarthatóság érdekében levegőn szárított, nyomáskezelt skót vörösfenyőt választottak hozzá alapanyagként.

Dicséretben részesültek


Restaurálás kategória
A Szent Tamás-templomot 1876-ban építették a 15 évvel korábban emelt Weston-super-Mare-i Szentháromságtemplom másolataként. A templom helyi homokkőből épült, majd mészkővel burkolták, ami nappal ragyogó megjelenést biztosít, éjjel pedig szinte átlátszónak mutatja az épületet. A templombelső magasba törő vonalvezetésű, karcsú arányokkal. A szerkezet tömör homokkő falakból és nyitott, faácsozatú tetőből áll, deszkázva és welszi palával fedve.
A helyreállítási munkálatok nemrég fejeződtek be egy gyújtogatás után, aminek következtében a szerkezet nagy része elpusztult. Az orgona és a karzat tönkrement a szentéllyel és a kereszthajó tetejével együtt. A füst és a magas hőmérséklet további károkat is okozott az épületben. Habár a karzat olyan mértékben károsodott, hogy le kellett bontani, minél több anyagot megpróbáltak megmenteni és újra felhasználni belőle. Ez a felfogás, a keleti rész és az orgonafülke esetében is renováláshoz vezetett új berendezési tárgyak készítése helyett.

Restaurálás kategória
A Szent Tamás-templom felújítása, Rochdale
A zsűri véleménye: „Szakértelem és önfeláldozás mentette meg ezt a templomot a szörnyű gyújtogatás után. A régi fényében visszaállított fa tetőszerkezet kiválóan mutatja a magas szintű szakértelmet.”
Felhasznált faanyag: duglaszfenyő.










A vizsgálatok után kiderült, hogy a megégett gerendák károsodása nem volt olyan mélységű, mint eredetileg feltételezték. Próbaképpen a szentély főtartóit legyalulták a beégésig, majd szakértővel vizsgáltatták meg, aki tanúsította, hogy a megmaradt darabok is elég erősek még a tetőzet okozta terhelés elviselésére, sőt elég vastagok ahhoz, hogy egy újabb tűzvészt is képesek legyenek kiállni. Ezzel lehetővé vált a szentély és a kereszthajó tartógerendáinak megtartása és restaurálása.
A tető rendbehozása elengedhetetlen volt, a hagyományos fakötéseket ki kellett javítani a szelementartó gerendáknál. A szarufákat és a deszkázatot duglaszfenyőből újragyártották és kicserélték. A faszerkezeteket olajozással kezelték.

Középületek kategória
A kitűzött feladat 106 fő elszállásolásának megoldása volt az energiafelhasználás minimalizálása mellett. A két újonnan szigetelt négyszintes, kertekkel és gyümölcsösökkel körülvett épület keresztmintázatú, természetes vörös cédrus védőburkolatot kapott, amely környezetébe is remekül beleillik. Az épületek homlokzatai idővel ezüstszínbe fognak átmenni. Minden szobában, teljes falszélességben panorámaablakok vannak, rajtuk keresztül lenyűgöző kilátás nyílik a környékre.

Középületek kategória
Cranfield Egyetem, Bedfordshire
A zsűri véleménye: ízléses design a védőburkolat függőleges és vízszintes elemek kombinálásával kialakított formája.
Felhasznált faanyag: vörös cédrus.





A folyosók, amik gyakran sötétek ilyen épületekben, szintén nagy ablakokat kaptak a végeiken. Hét szobára (mindegyik saját fürdőszobával felszerelt) jut egy nagy konyha, ami szociális, közösségi tér is egyben.
A faanyag felhasználása alapvető volt a munka során, hiszen gyors építést tesz lehetővé, és a betonhoz képest sokkal kedvezőbb a hatása a CO2-háztartásra. A cédrusfa burkolat megjelenésében feltűnő kontrasztot képez a környező vöröstéglás épületek mellett.

A legjobb kisprojekt kategória
Az iskolai biciklitároló elkészítésébe az iskola tanulóit is bevonták. A végleges design hosszú közös munka után alakult ki.

A legjobb kisprojekt kategória
Colerne Általános Iskola, Biciklitároló
A zsűri véleménye: a projekt lehetőséget adott a tanulók számára, hogy közvetlenül a szakemberekkel együtt dolgozhassanak. A design és a kivitelezés egyaránt kiváló. Mindenki nagyon büszke lehet, aki részt vett a létrehozásában.
Felhasznált faanyag: vörösfenyő, ciprus, lucfenyő.

Az építészek különféle ötletekkel álltak elő, és bocsátották azokat a diákok elé szavazásra. A formának és a tervezési megoldásoknak köszönhetően erőteljes és stabil a szerkezet, így lehetséges volt a vékony, gerendák használata. A gyerekeket a kivitelezésbe, a helyszíni munkákba is bevonták. Minden felhasznált faanyag (a környéken nőtt vörösfenyő) helyi termesztők adománya.

Bútor kategória
Elegáns és barátságos hangulatúak a kézzel gyártott, rétegelt lemezből készült radiátorburkolatok, melyek furnérok széles választékával rendelhetők.

Bútor kategória
Radiátorburkolat
A zsűri véleménye: elegáns és intelligens darab, remek megoldás a radiátorok burkolására.
Faanyag: különféle.

Egyelőre kis tételben, rendelésre készülnek. Esztétikai szempontból a hagyományos radiátorburkolatok és a modern lakások rossz párosítást alkotnak, a cél ennek a problémának a megoldása volt.


Forrás: www.woodawards.com


Tetszett a cikk?