Lehetőségek a faépítészetben

1986-ban épült tánccsűr a Nagykállói Népművészeti Táborban
Tervező: Ekler Dezső

Természetesen a faépítészet nyugateurópai népszerűségének egyik legfőbb mozgatórugója mégis a tartószerkezeti faanyagok rendkívül erőteljes fejlődése. A klasszikus rönkházak manapság már csak töredékét képezik a faszerkezetes családi ház megoldásoknak, de ugyanilyen fejlődés tapasztalható a nagyobb létesítmények (uszodák, csarnokok, többszintes faépületek stb.) tartószerkezeteihez alkalmazott faanyagok körében is. Manapság a 2,5 méter magasságú hajlított rétegelt-ragasztott tartók sem számítanak ritkaságnak.
A közelmúltban hazai építészeknek, mérnököknek, beruházóknak nyílt lehetőségük arra, hogy tájékozódjanak napjaink korszerű új termékeiről, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint az Osztrák Nagykövetség Kereskedelmi Osztálya által szervezett szakmai konferencián Győrben. A konferencia nem titkolt célja volt, hogy az építészekben is eloszlassa a fával kapcsolatban esetlegesen felmerült kételyeket, és átfogóbb képet kapjanak az új anyagok és technológiák nyújtotta lehetőségekről. A konferencián jelen volt Dr. Erika Teoman-Brenner, az Osztrák Nagykövetség kereskedelmi tanácsosa, valamint Révi Zsolt, Győr város főépítésze.
A megnyitó után Ekler Dezső építész saját munkáiból adott ízelítőt, bizonyítva, hogy a fával való építkezés mégsem annyira új keletű hazánkban. Ha nem is nagy számban, de néhány jelentősebb faépítészeti projekt megvalósult az elmúlt 20–30 évben, egyik-másik közülük nemzetközi visszhangot is kapott.

A tartók méretének manapság csak a közúton szállítható méretek szabnak határt (fotó: Wiehag)

Az előadó kiemelte egy 1986-os projektjét, egy tánccsűrt, amely a Nagykállói Népművészeti Táborba készült, és mint elmondta, ez volt a rendszerváltás első nyitása, amely megpróbálta újjáéleszteni a faépítészet jelentőségét. A 17 m-es fesztávú faépületet az akkoriban rendelkezésre álló max. 6 méteres fenyőgerendából kellett megépíteni. A tetőt fedő stílusos deszkaborítás 25 évig állta az idő próbáját, éppen az idei évben fedték újra vörösfenyő deszkázattal.

Külföldi gyártók bemutatkozása

A konferencián több neves osztrák tartószerkezeti faanyaggyártó is jelen volt, akik rövid előadásokkal és termékbemutatókkal színesítették a rendezvényt.
Rétegelt ragasztott tartók gyártásában tradicionális múltra tekint vissza a Wiehag cég, amely ma is piacvezetőnek számít Európában. Első jelentősebb projektjük az 1968-ban épült klagenfurti vásárcsarnok, amely a legnagyobb faépítészeti projekt volt abban az időben. Azóta a technológiát folyamatosan fejlesztik, nemrég a Kronospan brassói gyárában építettek egy 650 méter hosszú, rétegelt ragasztott tartós csarnokot, melynek tartói 2,4 m magasságúak.

A Stora CLT-panelek teljesen készremunkálva kerülnek ki a gyártóüzemből
Londonban 8 emeletes faépület készül CLT-panelekből

Szintén nemzetközileg ismert fatartógyártó a StoraEnzo vállalat, melynek szortimentjéből a KVH és BSH ragasztott gerendák mellett érdemes kiemelni a CLT néven forgalmazott tömörfa paneleket. A CLT-panel deszkák táblásításával, majd a táblák rétegezésével készül. Az így kialakított tömörfa panelek 2,95 m szélesek és akár 16 m hosszúak és 400 mm vastagok lehetnek. A határt azonban még ebben az esetben sem a gyártói kapacitás, hanem a közúton szállítható méretek határozzák meg.
A lamellák hossztoldása ékcsapos kötéssel történik, és a táblásított rétegek száliránya egymásra merőleges, mely kiküszöböli a táblák vetemedését. A panelek a vastagságtól függően 3, 5, 7 vagy több rétegből épülnek fel. Megmunkálásuk már az üzemcsarnokban a gyártás során megtörténik (ablaknyílások, ajtók, kapcsolati kötések stb.) így a helyszínen már csak a beemelés és rögzítés a feladat. A CLT számos előnyös tulajdonsága mellett teherhordó: falak, födémek építhetők belőle, így komplett épületváz állítható össze használatával. A gyártó jelenleg egy 8 emeletes épület megvalósításán dolgozik CLT-ből (Bridport House London).

A Glöckel tartóiból épült a Budapesti Ramada Resort Aquaworld kupolaszerkezete. Átmérője 70 méter, magassága 13 méter, sugárirányban
40 db főtartóból áll

Elsősorban hossztoldott- rétegragasztott (BSH) tartók gyártásáról ismert a Glöckel GmbH. Az első tartókat még a '60-as években gyártották, a '80-as években pedig már kifejezetten ipari létesítmények, közösségi épületek tartószerkezeteihez kínáltak megoldásokat rétegelt ragasztott tartókból. Napjainkban éves kapacitásuk 40 000 m3, és rugalmasan alkalmazkodnak a vevők elvárásaihoz, megrendelésre akár 50 m hosszú tartót is legyártanak. Termékeikkel hazánkban is találkozhatunk, referenciáik között szerepel például a Budapesti Ramada Resort Aquaworld tartószerkezete.
Érdekes faépítészeti megoldást mutatott be a Lukaslang cég. Az új innováció egy olyan rendszer, ahol „mindent újra fel lehet használni”. Ez azt jelenti, hogy szükség esetén az épület egyes elemei áthelyezhetők, új egységekkel bővíthetők, vagy akár szétszedhetők, és egy másik helyen ismét felépíthetők. A rendszer alapgondolata, hogy mindig csak akkorát építsünk, amire éppen szükségünk van. Pl. egy fiatal párnak kezdetben elég egy 60 m2-es családi ház, később, ha már gyerekek is vannak, jó lenne azt bővíteni 80–100 m2-re. A Lukaslang ház ezt lehetővé teszi nemcsak családi házaknál, de akár irodaépületeknél is. A vázszerkezetből, valamint a homlokzati panelekből felépülő rendszer minden eleme raszterméretekben készül. A modulrendszer, valamint az oldható (többnyire csavarozott) kapcsolatok biztosítják, hogy a későbbiek során újabb helyiségek vagy akár egy felső emelet is hozzáépíthető legyen a házhoz. Az összes alkatrész előregyártva, üzemi körülmények között készül, és nemcsak a szerkezeti kapcsolatok, nyílászárók, hanem az épületgépészet elemei is előre szereltek. A homlokzati panelekből számos különböző megoldás áll rendelkezésre az üvegezettől a napelemes változatig.

Tetőtér – igényes kialakítású faszerkezettel
(fotó: Haas)

A Haas cégcsoport hazánkban elsősorban készházairól ismert.
A gyártó 1973-ban építette első készházát, manapság több mint 25 000 család élvezi a Haas készház kényelmét. A családi házak mellett a cégcsoport tevékenységi köre kiterjed ipari létesítmények, mezőgazdasági épületek és tetőszerkezetek gyártására is. A tartószerkezeti faanyagaik között számos, manapság jól ismert terméktípust találunk: Duo-, Trio-gerendák, BSH, KVH stb.
A faépítészethez kapcsolódva bemutatkozott a rendezvényen a Rapold GmbH igényes fazsindelyeivel, a Mareiner vállalat természetes fapadlóival, valamint a cellulózszigetelésekkel foglalkozó ISOCELL GmbH.

Faanyag-beszállítói tapasztalatok

Vásárcsarnok a Jaf Holz által szállított tartókból

A hazai faipari alapanyagpiac meghatározó szereplője, a
Jaf Holz Ungarn Kft.
, számos neves tartószerkezeti faanyag gyártóval áll kapcsolatban. Megrendelésre szinte bármelyik korszerű faépítészeti terméket leszállítják. Varsányi Tibor, a cég ügyvezetője hangsúlyozta, több olyan kezdeményezést is támogatnak, ahol a fa esztétikai, illetve tartószerkezeti értékei megelevenednek. Ilyen például az „I Love Wood” (www.ilovewood.hu) fa blog, amely többek között a faépítészet érdekes alkotásait népszerűsíti a nagyközönség előtt. Szintén a Jaf Holz közreműködésének köszönhető, hogy megvalósult az első magyar Wood Fesztivál. Az elkészült kreatív lécszobrok (köztük Szőke Gábor Miklós szobrász lécdinója) alapanyagát a Jaf Holz biztosította. Szintén hasonló támogatást nyújtott a Worldskills Szakmunkás Verseny magyarországi válogatója során.
A Jaf Holz győri kirendeltségének értékesítője, Cser Tamás tapasztalatai szerint Magyarországon a beton és az acél ismertsége miatt csak ritkán fordulnak a tervezők a faépítészeti szerkezetek alkalmazása felé. Előadásában kiemelte a rétegelt ragasztott tartók sokoldalúságát, és azon tulajdonságokat, amelyekben jobban teljesítenek, mint a beton vagy az acél. Mint elmondta, szakmai tanácsadással, ill. nagyobb projektek esetén akár külföldi gyárlátogatás megszervezésével is támogatják azokat az építészeket és kivitelezőket, akik faszerkezet alkalmazásában keresik a megoldást. Jelenleg épp egy uszodaberuházás födémszerkezetének faépítészeti megoldásán dolgoznak.

A Lukaslang ház modulrendszerű kialakítása lehetővé teszi, hogy bármikor
bővíthető legyen újabb helyiségekkel, szintekkel

Tűzvédelmi vonatkozások

A faszerkezetes építés egyik visszatartó ereje hazánkban a szigorú tűzvédelmi szabályozás, ami gyakran az engedélyeztetés nehézségeit vonja maga után. Kulcsár Béla előadásában elmondta, a hatályos OTSZ alapján, hazánkban max. 3 szintes faépületet lehet építeni égéskésleltetett vagy védőburkolattal ellátott 45 perces tűzállósági határértékkel rendelkező falakkal. Magasabb faépületek az OKF egyedi eltérési engedélyével építhetők. Az ausztriai szabályozást Dr. Jochen Fornather (az osztrák Szabványügyi Intézet képviseletében) ismertette. Náluk szabadabbak a lehetőségek, akár 5 emelet, illetve 13 méteres padlómagasságú ház építhető fából, a megfelelő intézkedések (tűzszakaszok elkülönítése stb.) betartásával. Az előadó kiemelten foglalkozott a homlokzati tűzterjedéssel és a tűzterjedési gátak gyakorlati kialakításával. A fa tűzvédelmi szempontból hátrányos megítélését igyekezett előadásában eloszlatni Herbert Hasenbichler, a stájerországi tűzvédelmi hivataltól. A 2009-es ausztriai tűzeseteket elemezte, egy év alatt összesen 3 haláleset történt, de az épület szerkezeti anyagának egyikhez sem volt köze, mindenképpen bekövetkeztek volna. (Az első esetben sütő gyulladt ki, a másikban a függöny, a harmadikban pedig ágyban dohányzás okozta a tragédiát.) Ami viszont követendő példa, hogy sokkal nagyobb hangsúlyt helyeznek az automatikus tűzjelzésre (hő- és füstérzékelők stb.).

Mózes Lajos


Tetszett a cikk?