Tetőben profi

A cserép, a zsindely, a kéményrendszerek, a csatorna, a hőszigetelő anyagok mellett a tető legfontosabb egysége a faszerkezet, ezért kiemelt hangsúlyt fektetnek az ehhez kapcsolódó szolgáltatásokra, melynek egyik alappillére immár a robottechnikával támogatott tetőszerkezet-előregyártás. Erről beszélgettünk Csomós Tibor cégvezetővel.

– Milyen tendenciák érvényesülnek jelenleg a tetőpiacon?

– Azt hiszem, ezzel nem mondok újat, elég csak megnézni az elmúlt év, illetve az első félév lakásépítési statisztikáit, látható, hogy a lehetőségek nagyon lekorlátozódtak. Az új építkezések csökkenésével párhuzamosan egyre fontosabb szerepet kapnak a felújítások, sajnos ez többségében csak héjazatcserét, esetleg részleges faszerkezet-rekonstrukciót jelent.

– Tudomásunk szerint az elmúlt években mégis folyamatosan növekedtek, minek köszönhető ez?

A Csomós Tibor által alapított Profi Tető Kft. már a kezdetektől „szakosodott” csakis kizárólag tetőépítési anyagok kereskedésével és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokkal foglalkozik, ebben viszont az ország legjobbjai közé tartozik
A Csomós Tibor által alapított Profi Tető Kft. már a kezdetektől „szakosodott”, csakis kizárólag tetőépítési anyagok kereskedésével és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokkal foglalkozik, ebben viszont az ország legjobbjai közé tartozik.

– Időben felismertük, hogy nem elég a termékkel kereskedni, hanem megfelelő szolgáltatásokkal is kell azt párosítani, amely a faanyagok esetében számos újítást hozott. Ezek közül ki kell emelni a tervezői szolgáltatásunkat, amely azt jelenti, hogy a nálunk megvásárolt faanyag mellé ingyenesen biztosítjuk az ácsszerkezet tervét. A műszaki hátteret 5 faipari mérnökből álló stáb és korszerű 3D-s tervezőprogram biztosítja. Ez azért is nagy előny, mert a végfelhasználó vagy a kivitelező pontosan annyi darabot tud megvenni, ami az adott szerkezethez szükséges, nem többet, nem kevesebbet. Nem elhanyagolható szempont a telephelyünkre beérkező faanyagok kezelése, tárolása sem. Minden alapanyagot zárt csarnokban, időjárástól védett körülmények között tárolunk, néhány éve pedig egy nagyméretű merítőkádat is beállítottunk, amelyben a faanyag vegyszeres kezelését végezzük. Fontos mérföldkő volt a cég életében a 2011-ben átadott tetőbemutató mintapark, mely egyedülálló módon mutatja be a hazai kínálat legjavát. Ilyen színvonalú látványpark nemcsak Magyarországon, de még a környező országokban is csak elvétve található. Sokat segít a vásárlók döntésében, ha nem a képzeletükre kell hagyatkozniuk, hanem élőben is megnézhetik, körüljárhatják a különböző változatokat.


– Mint tudjuk, kivitelezéssel nem foglalkoznak, mégis legutóbbi beruházásuk nyomán komplett előregyártott faszerkezeteket készítenek. Hogyan működik ez a folyamat?


– Az idei évben állítottunk üzembe egy gerendamegmunkáló technológiát, amely gyakorlatilag a legutolsó csapkötésig, csavarhelyig vagy akár faragást imitáló díszítésig minden műveletet képes elvégezni, így a kivitelezőnek csupán a helyszíni összerakás a feladata. Ez lényegesen meggyorsítja a gyártást, illetve a kivitelezést a hagyományos, kézi erővel a helyszínen gyártott tetőszerkezetekhez képest. Ha valaki összeveti a hagyományos technológiával az előmunka energia- és időráfordítását, rájön, hogy az előregyártás többletköltsége ellenére is jobban megéri. A technológiát az Iwood Kft. szállította. Előkészítő gépe egy többfejes c.m. MACCHINE gyártmányú gerendagyalu, amely 300x450 mm keresztmetszetű gerendák 4 oldali gyalulására képes. A gyalutól automatikus átadóegység juttatja az alkatrészeket a fő megmunkálógéphez. Ez egy Essetre Techno One 5-tengelyes CNC-megmunkálóközpont. A géppel valamennyi ácsipari kötés kialakítható, és gyakorlatilag bármilyen fúrás, marás vagy fűrészelés elvégezhető, amely egy faszerkezet gyártása során felmerülhet. A robotfej révén akár térbeli formák, pl. szarufavégekbe készült faragások is elkészíthetők. Az építkezés helyszínére úgy érkeznek az alkatrészek, akár egy lapra szerelt bútor, még összeszerelési útmutatót is biztosítunk hozzá.
 

Nemcsak hazai szinten, de még a szomszédos országokban is egyedülállónak számít a tetőmintapark.
Nemcsak hazai szinten, de még a szomszédos országokban is egyedülállónak számít a tetőmintapark.
 

– Mennyi idő spórolható meg az új megmunkálóközponttal?

– Úgy mondanám, hogy egy átlagos családi ház tetőszerkezetének legyártása kb. fél napot vesz igénybe, és ugyanennyi idő alatt a helyszínen össze is állítható. De a gyorsaság mellett a pontosságot sem szabad elfeledni. Az első tető legyártása után magam is meglepődtem azon, hogy a kötések olyan pontosan illeszkedtek a nagyméretű gerendákon, mintha az egy bútor lett volna. Jelenleg már az ötödik ilyen tetőnél tartunk, és egyre inkább látszik, hogy bonyolultabb szerkezetek esetén még inkább kidomborodik az időtényező, hiszen a gép minden alkatrészt előre pontosan legyárt.
 

Az öttengelyes technika segítségével szarufavégek faragásai is elkészíthetők
Az öttengelyes technika segítségével szarufavégek faragásai is elkészíthetők
Az Essetre Techno One fúr, mar, fűrészel bármilyen irányból, bármilyen formában.
Az Essetre Techno One fúr, mar, fűrészel bármilyen irányból, bármilyen formában.


– Milyen kereslet mutatkozik az új szolgáltatásra?


– Azt mondhatom, hogy aki egyszer kipróbálta, az legközelebb is ezt a megoldást választja. És persze nemcsak a klasszikus tetőszerkezetek építésében van jelentősége, hanem bármilyen faépítmény, faszerkezet, kerti pihenő, pergola előregyártásában is. Ezért bízom benne, hogy a beruházás nyomán élénkül a termékek iránti kereslet, hiszen az idő és a munkaerő egyre drágább Magyarországon, a vevői igények pedig a rövid határidőket és a minőségi munkát preferálják.

 

Tervezési szolgáltatás: a megvásárolt tetőszerkezeti faanyag mellé a vevő ingyenes tetőszerkezeti tervet kap 3D-s látványtervekkel, metszeti és alkatrészrajzokkal együtt. A robotfejes technológiával előregyártott, mondhatjuk „lapra szerelt” tetők készülnekTervezési szolgáltatás: a megvásárolt tetőszerkezeti faanyag mellé a vevő ingyenes tetőszerkezeti tervet kap 3D-s látványtervekkel, metszeti és alkatrészrajzokkal együtt. A robotfejes technológiával előregyártott, mondhatjuk „lapra szerelt” tetők készülnek

 

(M. L.)


Tetszett a cikk?