Végtelen lépcső

A projekt keretében egy kísérleti termék felhasználásával egy hatalmas, szabadtéri építmény került felállításra a nagyközönség által látogathatóan és kipróbálhatóan, sőt az ismeretterjesztést elősegítendő, a faanyag egyedülállóan kiemelkedő környezetbarát, és fenntartható tulajdonságait reprezentáló tablót is állítottak fel mellette. Ez az első olyan faszerkezetű építmény, amely amerikai tulipánfából készült CLT (Cross Laminated Timber) alapanyag felhasználásával épült meg. A hét méter magas alkotás a London Design Festival szabadtéri kiállításának részeként került felállításra a Tate Modern művészeti galéria épületével szemben. Szeptember 13. és október 10. között több tízezer ember mászta meg a szerkezetet a rendezvény ideje alatt, lapozta át a brosúrákat és nézte meg a filmeket, amelyek mindegyike óriási mértékben hozzájárult az amerikai lombosfa és a faépítészet népszerűsítéséhez.
 

Végtelen lépcső
 

A projekt is reprezentálta, hogy a CLT milyen izgalmas lehetőségeket kínál az amerikai lombosfa, és különösen az amerikai tulipánfa felhasználására, amelyből kiemelkedően jó szilárdság-sűrűség aránnyal rendelkező termék állítható elő. (A tulipánfa tulajdonságairól részletesebben olvashatnak lapunk 76–77. oldalán, "Egzóta faanyagok" sorozatunk aktuális cikkében.) A tulipánfa sűrűsége egy tipikus puhafáénak megfelelő, de a belőle készült CLT-termék tesztelése során kiderült, hogy nyírószilárdsága és merevsége is háromszorosa a fenyőből készült CLT-termékek megfelelő értékeinek. Amikor a Végtelen Lépcső építése befejeződött, és az állványzatot eltávolították, a felsőkonzolos lépcsőelem lehajlása csupán minimális volt, azt bizonyítva, hogy a termék valójában még merevebb, mint amire eredetileg számítottak. A Végtelen Lépcsőhöz használt CLT alacsony minőségű, másodosztályú faanyagból készült, ami jelentősen csökkentette a költségeket. A fa alacsonyabb minősége nem okozott problémát, mert az esetleges faanyaghibákat az összetett szerkezetben ellensúlyozzák a szomszédos rétegek. A termék szilárdsági értékei mellett kiemelendő a természetes fa jellegéből adódó szépsége is. Az Egyesült Királyságban a CLT-termékeket általában lefestik, de most a natúr felülettel egy nagyon vonzó látványt sikerült létrehozni.
 

CLT

A CLT (Cross Laminated Timber) tömörfa fűrészáru táblásításával, majd az egyes táblák keresztirányú egymásra ragasztásával előállított ragasztott lemezt jelent. Könnyű és terhelhető, teherbíró falak, padló, felvonóház, lépcsők építésére alkalmas. Jellemző felhasználási területei: lakások, irodák, középületek.

G.K


Tetszett a cikk?