A Fotográfus Háza

A hagyományos építészeti szemléletmód komoly kihívásokkal néz szembe a mai megváltozott társadalmi és gazdasági környezetben. Jó minőségű lakóházakra most is szükség van, de az esetek többségében hosszú idő alatt drága vagy rossz minőségű épületek épülnek. Sokszor fel sem merül a fenntarthatóság kérdése, vagy ha mégis, akkor inkább a drága és bonyolult technológiákra helyezik a hangsúlyt, ami gyakran a mindennapi élhetőség rovására megy. A Fotográfus Háza erre a kérdésre ad újszerű választ, amelyet a szakmai közönség az egyik legolvasottabb nemzetközi magazinból, az Archdailyből, valamint az Építészfórumról már ismerhet. A fából épült lakóházat rangos nemzetközi zsűri és a közönség is beválasztotta a 2013. évben megépült legjobb hat hazai épülete közé. "Ha eg y történetben szeretném megmutatni, hogy mi számomra a kortárs magyar építészet, akkor az idei finalisták közül Turányi Bence házának története lenne ez" – mondta a november 7-i díjátadón Kovács Dániel, a szakmai bírálók egyike.
 


 

Az alkotók egyszerű építési elveket követtek, a koncepcióra, az anyagokra és a szerkezetekre helyezték a hangsúlyt. Szépet, minőségit és praktikusat akartak létrehozni rövid idő alatt, elérhető áron. Az eredmény meghaladta az eredeti elvárásaikat. A faházban tapasztalható klimatikus állapotok, például a fa állandóan érezhető illata igazolták, hogy a szó szoros értelmében lélegző, élő szerkezet született. Télen az erdőből szerzett fával táplált kályhával és kandallóval fűt a család. Nyári éjszakákon az erdőből leszálló hűvös levegővel szellőztetik át, reggelente madárcsicsergésre ébrednek. A különleges épület létrejötte annak is köszönhető, hogy a fotós és az építész együttműködése túlmutat a hagyományos megrendelő-építész kapcsolaton. Fontos szerepet vállalt a projektben a ház tulajdonosa, Batár Zsolt, aki épületeket fotóz világszínvonalon, és régi barátság köti Turányi Bencéhez. A két alkotó saját területéről hozott látásmódja találkozott a házban és formálódott közös alkotássá. Turányi erről így nyilatkozik: "Amikor kétféle gondolkodásmód találkozik, az eredmény valami teljesen új lesz, több annál, mintha összeadnánk kettőnk gondolatait. Zsolttal már évek óta beszélgetünk, és ezek a párbeszédek most ebben a házban öltöttek testet".
 

 

A Média Építészeti Díj átadása Magyarország egyik legjelentősebb kortárs építészeti eseménye. A szervezők a díj lényegét a következő módon fogalmazzák meg: "Épített környezetünk formálása a szakma és az értő nyilvánosság közös ügye. Meghívtuk Magyarország vezető nyomtatott és elektronikus (nem szakmai) sajtójának képviselőit, hogy alapítsunk közösen egy építészeti médiadíjat, és rendezzünk nyilvános zsűrizést, ahol eldől, melyik épület és melyik terv tetszik nekik – és a közönségnek – a legjobban."

Tetszett a cikk?