Wood Awards 2013 - II. rész

Magánházak kategória

Egy négylakásos társasházról van szó London nem éppen legfelkapottabb városrészében. A telek is szűkös, az épület alapterülete 21x10 m. A jól átgondolt, ötletteli tervezésnek köszönhetően mégis helyet kapott benne két, három hálószobás lakás és két kisebb, egy három- és egy egyszemélyes kislakás. Külön gond volt még, hogy a nagy beépítettség miatt eléggé közel vannak a szomszédok, emiatt akár egymás ablakán is könnyen beláthatnak a lakók – erre a problémára olyan megoldásokat találtak ki a tervezők, mint például a ferde falvégződések, aminek eredményeként sikerült a háromszög alakú ablakokat döntött síkban elhelyezni – a földszinten is megfelelő mértékű benapozottság és a jószomszédi viszony megőrzése érdekében.

Szintén a jobb helykihasználás és a tágasság biztosítása volt a célja a helyiségek különféle belmagasságának, így vannak olyan közösségi terek, amelyeknek kétszer akkora a belmagasságuk, mint mondjuk egy fürdőnek vagy más háztartási helyiségeknek. Faanyagot kiterjedten alkalmaztak a házban: szerkezeti anyagként, padlóés egyéb burkolatokhoz, lépcsőkhöz, belső építészeti munkákhoz, aminek köszönhető, hogy a természetes fa látványa és hangulata meghatározó eleme a ház arculatának. A téglafallal harmonizálva, a kültéren használt faanyagok esetében fehérített, olajozott szibériai vörösfenyőre esett a választás, és bent is tovább folytatódik a könnyed levegősséget biztosító halványított faanyag alkalmazása, ezúttal a duglászfenyőt helyezve előtérbe.

Középületek kategória

A kategóriagyőztes a kenti egyetem Canterburyben található, nagyzenekari hangversenytermet is magában foglaló komplex létesítménye, amely kiváló színteret nyújt az intézmény virágzó, tanórán kívüli zenei életéhez. Az épületben kialakított koncertterem egy teljes szimfonikus zenekar, kórus és 350 fős közönség befogadására alkalmas, mellette található még egy tágas előcsarnok, próbatermek, irodák, raktárak és egyéb technikai helyiségek. A kívülről egyszerű, szögletes épület sötétszürke kőborítást kapott, a felületeket a bronz színnel keretezett ablakfelületek bontják meg. Ezzel ellentétben a belső terekben a faanyag barátságos, meleg hangulata dominál szinte minden közös helyiségben, így például az impozáns előcsarnok felületein is, a koncertteremről nem is beszélve, ahol a faanyag építészeti, burkolati funkciója mellett a tökéletes akusztika kialakításában is kulcsszerephez jut.

A faanyagok kiválasztásánál a kanadai duglászfenyő kellemes és életteli színe volt a döntő a legtöbb célra, kivételt képeznek a padlófelületek, ahol a nagyobb igénybevételre is kiválóan alkalmas, kemény tölgyfát alkalmazták. Szintén duglászfenyőből készült rétegelt lemez elemek borítják a koncertterem falait és mennyezetét, a sík felületeket tömörfa lécekből készült kazettás merevítőbordák bontják meg, ami elsősorban akusztikai célokat szolgál, segít a zavaró rezonancia kiküszöbölésében. Mindezt pisztáciazöld függönyök egészítik ki, melyek elhúzásával szintén változtathatók az akusztikus hatások – a különféle előadástípusoknak megfelelően. Érdekessége még a hangversenyteremnek a kétoldali, összetolható üléssor kialakítása. A kivételes gondossággal kialakított koncertterem azóta már többször bizonyított, a fellépő zenészek egybehangzóan, lelkesen dicsérték a barátságos környezetet és a tökéletes hangélményt egyaránt, ami a szélsőséges dinamikájú zenei pillanatokban is kiválóan érvényesül.

Kisprojekt kategória

A "szoba a szobában" névvel illetett belsőépítészeti alkotás célja a helykihasználás javítása volt, a család létszámának növekedése miatt kellett új megoldásokat keresni a régi falak között. A végeredmény egy rendkívül különleges, lépcsővel kombinált építmény lett, amely kreatívan újraértelmezte a galéria vagy a félemelet eddig megszokott kialakításait. Az építést komoly és precíz tervezési és üzemi kivitelezési munkálatok előzték meg: a szükséges, rétegelt lemezből készült elemek pontos méretét és egyedi ívelését CNC-gépen alakították ki, majd a helyszínre szállítás után kezdődött az összeépítés szintén nem kis odafigyelést kívánó munkája – ami a kiváló előkészítésnek köszönhetően mindössze egy napot vett igénybe.

A design, az íves-hullámos vonalvezetés és a kivitelezés rendkívüli igényességét és egyediségét nem kell külön hangsúlyoznunk, a képek magukért beszélnek. Az elvárt szerkezeti szilárdságot és teherbírást bordák és szükség esetén konzolos tartók alkalmazásával biztosították, hiszen a szerkezetnek önmagán, a lakberendezési tárgyakon és a személyi terhelésen túl még 250 kg akusztikus üveget is hordoznia kell.

Rekonstrukció kategória

A Magheralin Parish közösségi tere egy Észak-Írországban található községháza átalakításával jött létre, a projekt keretében egy nagyon régi és rossz állagú épület teljes helyreállítása és felújítása valósult meg. A munka tartalmazta egy régi színpad elbontását, új tárgyalók és tárolóhelyiségek kialakítását az épületen belül. Egyedi tervezésű, amerikai fehértölgy furnérral borított, áttört paneleket szereltek a mennyezetre az akusztikus hatás javítása céljából, a radiátorok burkolására pedig szintén tölgyfurnéros, körkivágásos lapokat használtak. A padlót borító bükkparkettát megtartották, csupán átcsiszolták és újralakkozták. Az eredetileg reménytelennek tűnő, lerobbant épületből egy újjávarázsolt közösségi tér született. A bírálók kiemelték az intelligens és dicséretes munkát. Ez egy szerény projekt, és pontosan az a fajta munka, amit ösztönözni kell.


Tetszett a cikk?