Wood Awards 2014


ENDLESS STAIR
VÉGTELEN LÉPCSŐ

A 2013-as London Design Festival keretein belül mutatták be az amerikai tulipánfából készült CLT (Cross Laminated Timber) alapanyag felhasználásával készült szerkezetet. A hét méter magas építményt több tízezer ember próbálta ki a rendezvény időtartama alatt. A projekt az amerikai lombosfa és faépítészet népszerűsítésének érdekében valósult meg, az Amerikai Lombosfa Exportőrök Tanácsa támogatásával és szervezésében. A projekt jól reprezentálta, hogy a CLT milyen izgalmas lehetőségeket kínál az amerikai lombosfa, és különösen az amerikai tulipánfa felhasználására, amelyből kiemelkedően jó szilárdságsűrűség aránnyal rendelkező termék állítható elő. A végtelen lépcső szárazépítési módszerrel készült, hogy bármikor gyorsan és egyszerűen szétszerelhető és áttelepíthető legyen. A szerkezet járófelületének hossza összesen 436 méter, a tervezők állítása szerint teherbíró képessége is nagy, egyszerre 93 ember képes megtartani.

Elhelyezkedés: London
Építész: dRMM Architects
Fővállalkozó: Nüssli (Switzerland) Ltd
Faipari kivitelező: Imola Legno Spa
Felhasznált faanyagok: amerikai tulipánfa
http://drmm.co.uk


ALFRISTON SWIMMING POOL
ALFRISTON USZODA

Az Alfriston egy bentlakásos iskola lányoknak Beaconsfieldben, az Egyesült Királyságban. 11–18 éves kor között sokféle speciális nevelést igénylő és fogyatékkal élő lányt foglalkoztatnak az intézményben. 2008-ban a Duggan Morris Architects csapata egy olyan megbízást kapott, hogy korszerűsítsék az iskola már meglévő uszodáját. A korszerűsítéssel az volt a cél, hogy a tanítványok mindennapos sportprogramjai mellett vonzóvá tegyék a nagyközönség számára is, ami egy kis bevételkiegészítést jelenthet az intézmény számára. A tervezési folyamat 1 évig tartott, amelybe bevonták az iskola tanárait, a szülőket és a diákokat is. Az egyik legfontosabb követelmény az volt, hogy csökkentsék a visszhangot az uszodán belül, így az építészek egy harmonikaszerű tetőszerkezetet dolgoztak ki. Az építés során az előre legyártott fa tartószerkezetre a helyszínen állították össze a 12 darab háromszög alakú, skandináv fenyőből készült rácsos modult. A szerkezet elemeit összekapcsoló acéllemezeket jól elrejtették, hogy ne rontsák velük az összképet.

Elhelyezkedés: Beaconsfield, Egyesült Királyság
Építész: Duggan Morris Architects
Fővállalkozó: Feltham Construction
Faipari kivitelező: Cowley Timberwork
Felhasznált faanyagok: Skandináviából származó különböző fenyőfélék
http://dugganmorrisarchitects.com


TIMBER SEASONING SHELTER
FATÁROLÓ PAVILON

Az angliai Dorset-ben található építészeti főiskola kampuszán kísérleti céllal építették meg a diákok ezt a pavilont. A tanulók munkáihoz szükséges, természetes úton szárított fűrészáru tárolására kerestek ideális helyet, ekkor jött az ötlet, hogy egy látványos, de mégis egyszerű tetőszerkezetet készítsenek, ami megvédi az esőtől az alapanyagot. A kupola szerkezetét gőzölt-hajlított bükkfából készült rácsos szerkezet alkotja, amelyhez az alapanyagot az iskolát körülvevő erdőkből termelték ki. A munkát egy átfogó kutatás előzte meg, ennek keretein belül felmérték a környék bükkállományát, és kizárólag az egyébként is kivágásra ítélt példányokat választották ki. Az ´50-es években ültetett bükkösök nagy részét tűzifaként használják fel a szigetországban. A projekttel azt is el szeretnék érni a kivitelezők, hogy felhívják a figyelmet a bükkfa építészeti felhasználásának alkalmasságára is. A rácsszerkezet alkotóelemei 2 m hosszú hajlított deszkák, ezeket acélmenetes szárak kötik össze egymással. A PVC-poliészter ponyvát az acélcsavarok kiálló végeire feszítették ki. Az alkotó hallgatók csoportja ezen kívül még számos más projekten is dolgozik, amelyek erősíteni fogják iskolájuk pozícióját a környezettudatos intézmények listáján.

Elhelyezkedés: Dorset, Egyesült Királyság
Építész: Architectural Association School of Architecture
Fővállalkozó: Architectural Association School of Architecture
Faipari kivitelező: Arup
Felhasznált faanyagok: a környező erdőkből kitermelt bükk
http://www.aaschool.ac.uk/


MILTON COURT
HANGVERSENYTEREM ÉS SZÍNHÁZ

A Milton Court egy 89 millió fontos projekt, amelynek keretein belül a Milton Bíróság épületét alakították át egy 608 ülőhelyes koncertterem, 223 székes színház, próbatermek és egy tv-stúdió együttesévé. A fa fontos szerepet játszik a berendezések kialakításában, a design és a funkcionalitás szempontjából is ez a természetes alapanyag végzett az első helyen az anyagválasztásnál. A felhasznált fafajok sapelli, tölgy és nyír. A koncertterem falburkolata az akusztikai elvárásoknak megfelelően speciálisan kialakított sapelli panelekből áll. Ezt a fafajt gyakran használják hangszergyártásra is kiváló akusztikai tulajdonságainak köszönhetően. A színházterem egyedi kialakításával számos használati lehetőséget kínál, a koncer tektől elkezdve a színházi előadásokon át a konferenciák lebonyolításáig. A főként európai nyírből készült akusztikai falpanelek pasztell színeikkel igyekeznek olyan környezetet kialakítani, ahol élmény lehet a tanulás és a szórakozás.

Elhelyezkedés: London, Egyesült Királyság
Építész: RHWL Architects
Fővállalkozó: Sir Robert McAlpine
Faipari kivitelező: Mundy Veneers
Felhasznált faanyagok: sapelli, tölgy, nyír
http://www.aedas.com

Tokolics Attila


Tetszett a cikk?