Tanösvény 25 méterrel a föld fölött

A koppenhágai székhelyű EFFEKT egy 2007 óta működő iroda, sőt annál is több, építészeti együttműködés, mely az építészet, a várostervezés és a kutatás különböző területet fogja össze. Ők nyerték meg a feladatot, hogy megálmodhassák a 2018-ban megnyíló Treetop Experience nevű mesterséges erdei tanösvényt a Camp Adventure nevű kalandparkban.

A Treetop Experience lesz az egyik legújabb élmény-úticél 2018 nyarától. Ez a projekt egyedülálló lehetőséget nyújt mindazok számára, aki életükben legalább egyszer szeretnének a fák tetején sétálni, s megnézni, milyen a világ odafentről. Ez által olyan természetközeli tapasztalatra tehet szert, melyre feltehetőleg idelent sohasem tudna: így látja a világot egy madár, vagy egy fán élő kisemlős, ragadozó.

A 600 méter hosszú sétát a fák tetején tehetjük meg 25 méter magasan, hogy aztán egy 45 méter magas kilátótornyot is megmászhassunk. Talán a természethez való hozzáállásunk is megváltozhat egy ilyen élmény hatására?

Mind a sétálóút, mind pedig az emelvény olyan, mint egy sima, szinte zökkenők nélküli rámpa, mely közel hozza mindannyiunkhoz az erdőt, fittyet hányva a fizika törvényeire. A Treetop Experience-t a dániai Gisselfeld Klosters Skove erdejében alakítják majd ki, Koppenhágától egy órányira délre. A környék viszonylag hegyes-völgyes vidék, számos izgalmas természeti elemmel, tavakkal, patakokkal és egyéb vizes élőhelyekkel tarkítva.

Maga a mesterséges út gyengéden, és szinte érzékenyen kanyarog a különféle boreális fafajok közt, minimalizálva az ember okozta szokásos természeti károkat, óvva ezzel az anyatermészetet. Az út egy ponton kettéválik egy fenti és egy lenti szakaszra, a magasabbon az erdő legrégebbi tájaira látogathatunk el, míg lenti út és a torony a fiatalabb fák közé vezeti majd a túrázót.

A fenti út azonban nem csak egy sima erdei séta, számos lehetőséget rejt magában, akár az aktív pihenésre vágyók számára is. Megmutatja, miképp ismerhetik meg és élvezhetik az erdőt a különböző korcsoportú látogatók anélkül, hogy kárt okoznánk benne, bántanánk, befolyásolnánk természetes működését.

Ám a séta csúcspontja minden kétséget kizárólag a 45 méter magas kilátótorony, melynek formája egészen egyszerűen elbűvöli a látogatókat. Szándékosan kerüli a hagyományos, kilátótoronyra jellemző alakzatot, az unalmas hengert, helyette egy szűkülő, majd felfelé táguló, homokóra alakú spirálban sétálhatunk majd körbe-körbe, hogy aztán a koronájából megcsodálhassuk a vidéket úgy, ahogy még talán soha nem láttuk.

Ez a különleges forma sokkal nagyobb stabilitást kölcsönöz majd a kilátónak, emellett a felső széles karimán elegendő helyünk és időnk lesz majd nézelődni, gyönyörködni, magunkba szívni a természetet.

A hiperbolikus formának és a toronyba vezető folyamatosan emelkedő pályának köszönhetően egyenletesen oszlik el a súly, s így a rámpa stabil marad, nem mozog. Így menet közben is biztonságban figyelhetjük az erdőt, ahelyett fogy az ingtag lépcsőfokokon botladoznánk felfelé. A kilátó tetején 360 fokos panoráma várja azokat, akik megtették ezt a rövid, s egyáltalán nem megerőltető utat. A család bármely tagját magunkkal vihetjük majd.

Az anyagok kiválasztásánál is hasonló gondosággal jártak el a tervezők, mint a szerkezet megtervezésénél, a corten acél nem csak masszív, de gyakorlatilag nem igényel karbantartást, valamint színében tökéletesen harmonizál a környezetével, a gyalogút felületét adó faanyag pedig ugyanebből a csodás erdőből származik.

forrás: design.hu


Tetszett a cikk?