Félautomata zenegépet épített

A svéd Wintergatan zenekar oszlopos tagja, Martin Molin épített egy lenyűgöző, kézzel hajtott, emberméretű, 2000 golyót magába foglaló pályarendszert, mely elektronikus zenét játszik le.

A zenekar korábban azzal vált híressé, hogy dallamos, instrumentális elektronikus zenéjükbe szokatlan hangkeltő eszközöket építettek be: játékzongorát, zenedobozt, vagy lyukkártyás kézzel hajtott zenegépet.

A 3000 darabból, ugyanannyi csavarból, 5 teljes táblányi rétegelt nyírfa lemezből 14 hónapig készülő zenegép tartalmaz mikrofonokat, golyó elkapó tölcséreket, a fődallamot játszó vibrafont, a ritmushangszerek szerepét átvevő kör alakú lemezeket, cintányért, alap keverőpultot, és még egy basszusgitárt is.

A zenész miközben jobb kezével a gépet mozgásban tartó kart tekeri (nem kis erőbedobással), bal kezével a basszusgitár hangjait fogja le, a gitár húrjaira pottyanó golyók pedig átveszik a pengetés szerepét.

A ritmus pontos betartása a szimultán hallható szólamok számára kész mérnöki csoda, s tervezője szerint is az egyik legnehezebb feladat volt. A golyók megfelelő ütemben való leeséséért felelős kis kapuszerkezetet például 7 hónapnyi munka után kellett áttervezni, és újra felépíteni.

A zenészben egyszer sem merült fel, hogy feladja, s erről így fogalmaz: „nem tudnék szembenézni a kudarccal, sokkal nehezebb volna, mint megépíteni a gépet.”

Ha kíváncsi a hangjára, nézze meg az alábbi videót:

forrás: design.hu


Tetszett a cikk?