A fa égisze alatt I.

Lakóházak kültéri környezetéhez egyre nagyobb választékban kínálkoznak, jelennek meg a pihenési célra, kikapcsolódásra alkalmas faépítmények. Melyik mire jó? Kétrészes cikkünk első részében ennek jártunk utána.


Pilszé rolós szúnyogháló

Kerti kiülő, daybed, pavilon, filagória, pergola… Több esetben ködösek, esetleg ismeretlenek ezek a kifejezések. A közös bennük, hogy mindegyik külső lakókörnyezetben foglal helyet, és jellemzően a szabadidő eltöltésére kínálkozik. Most, hogy tavaszodik, és előttünk a nyár, nézzük át közösen, hogy melyik építmény mire hivatott, valamint egy-egy jó ötlettel hogyan lehet eredeti megoldásokat alkalmazni a kivitelezés során.

PAVILON, FILAGÓRIA, SZALETLI

Ezek az építmények nem csupán fedettek: a tetőzet a fényt, s így a nagy meleg egy részét sem engedi át.

A pavilon egyetlen nagy tér, oszlopon álló, általában zárt (esetleg árnyékoló) tetőzettel. Nagyobb létszám befogadására alkalmas méretekkel is tervezhető.

A filagória szabadon álló, oldalt részben nyitott, de fedett kerti házikó. Az oldala rendszerint lécborítással, apácaráccsal van kialakítva, amit kúszónövényekkel lehet befuttatni. Szellős, ajtó nélküli, egyetlen helyiségből álló kis kerti építmény, amelyet főleg árnyas pihenőhelyül használnak.


Rusztikus szaletli rönkfából

A szaletli nagyon egyszerűen kerti kiülő. Oldalt nyitott, korláttal körbevett, illetve részlegesen zárt formában. Zárt tetőhéjazattal fedett, ami a stílushoz igazodva lehet könnyűszerkezetes, cserepes, rusztikusabb esetben nádfedeles. Berendezése a közösségi térnek megfelelően lehet asztal székekkel, padokkal, esetleg fotelekkel.

A daybed angol kifejezés, a napközben és az ágy szavakból összetoldva. Olyan kerti, részben zárt helyiség, ahová el lehet vonulni egyet aludni, pihenni: csendes, kikacsolódásra alkalmas hely.

PERGOLA

Sokan gyakran összetévesztik a pergolát a pavilonokkal. A pergolák jellemzően négyzet vagy téglalap alakú építmények, amely fölé – alapesetben – egy nyitott térrácsos, vízszintes tetőzet készül, hiszen a cél itt csupán a részleges árnyékolás.


A pergola árnyékolásra alkalmas

Ennek ellenére jelentős igény van az ilyen építmények tetőzetének fedésére, úgy, hogy a jellege, tehát az alapvetően világos belső tér megmaradjon.

SZÚNYOGHÁLÓK, HOMLOKZATI ÁRNYÉKOLÓK

Csendes óráink, nyáresti lámpafényes beszélgetések hívatlan látogatói ellen szúnyoghálókkal tudunk a leghatékonyabban védekezni. A számos rendszer közül négyet vizsgálunk most: pliszé, fix, mobil és nyitható.

A pliszé szúnyogháló népszerűnek nevezhető, dekoratív megoldás. Telepített alumíniumkeretben, harmonikaszerűen záródik. Előnye a csendes és gördülékeny működés, ami bárhol megállítható. Vízszintes és függőleges irányú mozgatás kialakítására is van lehetőség. A telepíthető legnagyobb szélesség egy irányba való elhúzás esetén 350 cm, kétoldali működtetés esetén 700 cm. Hátránya, hogy a vezetősín (főként a vízszintes irányú mozgatás esetén) rendszeres tisztítást, karbantartást igényel. Bár a háló színe standard szürke, az alumíniumprofilok színválasztéka széles: a RAL színskála alapján fújt, illetve fóliás kivitelben is elérhetőek.


Az ún. daybed kerti pihenő ággyal

A fix szúnyogháló tulajdonságait különösebben nem kell ecsetelni. Telepíthető fakeretre, de itt is elérhetőek az extrudált alumínium profilkeretek, amelyek bármilyen RAL-színre szinterezhetőek. Előnye, hogy bármilyen egyedi alakzat készíthető, és árban ez a legkedvezőbb megoldás. Hátránya, hogy nem nyitható, de zsanéros keretre szerelve ez is áthidalható. Az UV-álló, üvegszálas változatokat alkalmazzuk!

A mobil szúnyogháló a fixszel ellentétben bármikor felhúzható vagy elhúzható – legyen szó ablakról vagy ajtóról. Egyszerűen működtethető, hiszen a vízszintes szerkezet mágnessel záródik, függőleges változatát pedig kézzel beakaszthatjuk a helyére. Alkalmazásakor tökéletes védelmet nyújt a kellemetlen kártevőkkel szemben, használaton kívül pedig alumínium tokszerkezetébe engedhetjük vissza.

A mobil szúnyogháló üvegszálas, UV-álló hálóval készül, ezáltal hosszú élettartamot biztosít a terméknek. Alapvetően itt is léteznek alapszínek, ám a RAL-színskálából kedvünkre választhatunk hozzá olyan színt is, mely biztosan illik majd a házhoz, és harmonizálni fog a már meglévő nyílászárókkal.

Képek
https://hu.pinterest.com
http://clipgoo.com
http://thebrideschoicenc.com
http://www.mavent.hu


Kapcsolódó dokumentum:


a-fa-egisze-alatt-i


Tetszett a cikk?