Szállás az erdő mélyén

Szállás az erdő mélyén

Egy kis bükki falu szélén, a lombos fák közé épített extrém erdei szálláshelyet egy budapesti vállalkozó és egy építész stúdió. A szálláshely magas kihasználtsággal üzemel, úgy tűnik, sokan elviselik a teraszon helyet kapott jacuzzikat.

„Mindenképpen valami különlegeset szerettünk volna. Korábban kisebb panzióban vagy szállodában gondolkoztunk, de rájöttünk, hogy ebből a kategóriából végtelen mennyiségű van az országban. A kuponos oldalak tele vannak tízezer forintos akciókkal, nem láttuk, hogy hogy tudnánk megtölteni januárban, nem láttuk a megtérülését” – mondja az ötletgazda és tulajdonos Maliga Péter arról, hogy miért egy európai kultúrkörben szokatlan megoldást választották azután, hogy üzlettársaival elhatározták, hogy új szálláshelyet indítanak a hevesi falu határában.

A házak – bár technikai értelemben nem lombházak – a fakorona magasságában kaptak helyet. Ázsiában számos ilyen épület működik szálláshelyként, de ott sem a jogszabályok nem teszik kötelezővé, sem pedig az éghajlat nem kényszeríti az építtetőket arra, hogy szigeteléssel rendelkező, komoly szerkezeteket építsenek. A tulajdonos a kezdetekben itt is egy kicsit spontánabb, romantikusabb, ad hoc épületet szeretett volna, de az építésszel közösen arra jutottak, hogy az idényjelleggel használható épület helyett egy egész évben üzemeltethető szálláshelyet hoznak létre.

Ebben a jobb megtérülés mellett az is szerepet játszott, hogy a jövőbeni alkalmazottaknak egész évre tudjanak munkát biztosítani.

hirdetés

A telek megvásárlásától számítva 11 hónap telt el az első vendégek érkezéséig, amire másfél hónapja, tavaly decemberben került sor. A falu határában, a tóparton található telek elhanyagolható tételt jelentett a költségek listáján. A tulajdonos szerint „csak az elektromos áram bevezetése többe került.”

Az építési program kidolgozása előtt külföldi – különböző ázsiai, valamint szlovén, osztrák – példákat tanulmányoztak. 

„Ácsot találni nem volt egyszerű” – meséli Fábián Gábor építész. Végül egy fiatal szakember, Juhász Patrik vállalta a kivitelezést. A négy darab 27 négyzetméteres beltérrel és 12 négyzetméteres terasszal épült ház megtervezése nem volt különösebben bonyolult feladat, de a szobákhoz tartozó terasz, a zuhanyzó, mosdó, a kis konyha és különösen a jacuzzi miatt erős pilléreket terveztek.

Az épületek földtől való elemelésével, a pontszerű letámasztással minimális a természeti környezetbe való beavatkozás – mondja az építész. A skandináv példák sokat segítettek nekik a tér jó kihasználásában, ezért viszonylag kis területre tudták sűríteni a különböző funkciókat. 

Az egyik épület aljában recepciós helyiséget és szaunát is kialakítottak. Az építéshez felületkezelt lucfenyőt használtak: ezeknek a deszkáknak a legnagyobb ellensége az UV, de az építész azt reméli, hogy a lombok között talán kevésbé fog érvényesülni ez a hatás és a felületek sokáig szépek maradnak.

forrás: forbes.hu
képek: Benke Péter


Tetszett a cikk?

hirdetés


hirdetés