Fából készült napernyő

Sevilla óvárosának központjában, egy régi piactér területén épült fel néhány éve a Metropol Parasol, ami gyakorlatilag egy gigantikus méretű napernyő.

A világ egyik legnagyobb fa szerkezete organikus ívekkel és domborodó formákkal, hatalmas gombaként emelkedik ki a földből. A szerkezet megfelelő mikroklímát biztosít a térnek, így kellemes időtöltés színhelye tud lenni. Éjjel mesterséges égbolttá válik, amely különböző fény és hanghatásokkal a színpadi produkciók ideális helyszíne.

A 3500 m3 finn fenyő felhasználásával készült építmény tetején étterem, kilátó és egy kanyargós, dimbes-dombos sétány található, egyfajta gyalogos hullámvasút van, ahonnan egy hihetetlen, háztetők feletti sétában lehet részünk, kilátással Sevilla városára. Az árnyékot adó szerkezet átível az utcai közlekedés felett, tovább hangsúlyozza annak hatalmas térbeli kiterjedését.

Az időjárás védelme érdekében a legfeljebb 3 méter magas fa táblákat vízálló, de páraáteresztő, 2-3 mm vastag poliuretán bevonattal látták el.

forrás: www.dds-online.de


Tetszett a cikk?