Mesterséges szigetek, természetes anyagokból

Városaink betonrengetegében komoly tervezői találékonyságra van szükség, hogy újabb területeket nyerjünk vissza a természetes környezet számára. A mesterségesen létrehozott zöldterületek, parkok, és vízparti létesítmények igyekeznek élhetőbb tereket becsempészni a városlakók életébe. Koppenhágában nagyszerű projekt látszik megvalósulni: fából épített kis szigetek kerülnek a kikötőbe.

Az ausztrál Marshall Blecher és a dán Magnus Maarbjerg megálmodta a víz mellett épült városok szabadidőközpontját. Elképzelésük szerint a csendes és tiszta vizű koppenhágai kikötőbe jobbára fából épített szigeteket, szigetcsoportokat szórnak szét, létrehozva ezzel a „Parkipelago”-t, mely elnevezés a park és a szigetcsoport szó összetétele.

A „Koppenhágai szigetek” projekt keretében létrehozott szigetek több funkciót is ellátnának. Volna itt szauna sziget, lebegő kert, vízen úszó kagyló farm, lebegő horgász platform, szigetek, melyeket kajakosok, csónakázók vagy akár még úszók is használhatnának. A szigetek ugyanakkor egymással kompatibilisek, össze lehetne kapcsolni őket, ezzel akár nagyobb rendezvények lebonyolítását is lehetővé téve.

Az eddig vízre bocsátott Ø1 nevű, 25 m2-es sziget (a „Ø” azt jelenti, hogy „sziget”), kézzel készült tradicionális hajókészítési technikák alkalmazásával, természetesen fából. A kis vonzó szigetecske közepén egy 6 méteres hársfa kapott helyet.

A Marshall Blecher és a Fokstrot cégtől érkező Magnus Maarbjerg sikeresen gondolja újra a város és a tenger kapcsolatát, élhető, vonzó, kellemes helyszínné téve a gyorsan fejlődő, növekedő város eddig kihasználatlan terét, a tengert.

forrás: design.hu


Tetszett a cikk?