Látványos fakabinokat húznak fel a Völgybe

Vége a monumentális és drága épületeknek? – ezt a kérdést boncolgatja majd a Hello Wood idei nemzetközi tábora. Látványos faházakat építenek, amit majd bárki megnézhet a Művészetek Völgye alatt Kapolcs és Vigántpetend között. 

Látványos fainstallációi és oktatási programja mellett a Hello Woodot a hazai és a nemzetközi piacon is egyre többen ismerik, szétszerelhető és szállítható építményeiről. Moduláris rendszerű házaival a Hello Wood már bő öt éve a nemzetközi szálláshely-piacon is jelen van. Míg Ausztriában 110 kemping-házikót adtak el, Svájcban pedig több helyszínen is állnak téliesített épületeik.

Részben ennek a tapasztalatnak köszönhető, hogy a Hello Wood július 7-én kezdődő, 30 ország építészeinek részvételével megrendezett nemzetközi nyári egyetemén, Csórompusztán a kisméretű kabinházak megépítésén lesz a hangsúly. A campuson zajló oktatási és kutatás-fejlesztési program során összesen hét épület fog elkészülni, köztük a Hello Wood egyik alapítójának, Ráday Dávidnak a vezetésével a nyolcszemélyes, kapszulás, erdei bulik rendezésére alkalmas szálláshely is.

A megvalósult faházakat az érdeklődők a tábor utolsó napján, július 15-én vasárnap, illetve az utána kezdődő Művészetek Völgyében – akár tárlatvezetés keretében – is megtekinthetik majd – tudatta szerkesztőségünkkel a Hello Wood csapata.

A Hello Wood mindenkori nyári építésztáborának Csórompusztán megalakult campusa idén a Cabin Fever (Kabinláz) hívószó alatt fog továbbfejlődni. Mint írják, a cabin fever Amerikában a bezártságból, izolációból fakadó tünetek összességét jelenti, használják a szlengben a téli depresszió szinonimájaként is. Ugyanakkor a kifejezésnek nemcsak negatív olvasata van, a fogalom egy szimpatikus építészeti és szociális paradigmaváltásra is utal, mégpedig a tiny house movementre, azaz a kis ház mozgalomra.

Ez a nemzetközi szinten népszerű törekvés egyszerre szól a természetbe való elvonulásról, a környezettudatos gondolkodás előtérbe helyezéséről, az építkezésről, mint közösségi élményről és nem utolsó sorban – minden romantikus felhangja mellett – a gazdasági racionalitásról is.

A 2008-ban kirobbant világválság óta még nagyobb figyelem irányul a kis házak építészeti trendjeire, hiszen a kisebb méretű, helytakarékos és nem drága alapanyagokból felépülő házak nemcsak egyszerűbb életet ígérnek, de megfizethetőbb beruházási és lakhatási lehetőségeket is.

Vége a monumentális, drága épületeknek?

A Hello Wood július 7. és 16. között zajló nyári egyetemére a független nemzetközi zsűri (Salvatore Peluso, a milánói székhelyű Domus magazin szerkesztője, Javier Villar és Mészáros Máté, a tokiói Kengo Kuma & Architects építészei, Markus Bader a berlini Raumlabor építésze és Theodore Molloy, a londoni PUP Architects társalapítója) 5+2 darab olyan projektet választott ki, amelyek megvalósításával a tiny house movement jellemzői és kontextusa vizsgálhatók.

Miért mozgatják ezek a látszatra egyszerű építmények az építészek fantáziáját? Valóban bealkonyodott a monumentális, drága épületeknek vagy csak az új építész generációnak nincs elég önbizalma nagyot alkotni? Talán közelebb kerülhetünk ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához a megvalósuló projektek által.

Lesz csapat, amelyik kerekeken guruló, tehát mozgatható házat fog építeni, mások erdei menedékházban gondolkodnak, míg a Hello Wood stábja, a Ráday Dávid által vezetett csapat tervei alapján egy társasági eseményekre alkalmas, közösségi térrel és hálórészekkel egyaránt rendelkező, A-alakú házat fog felhúzni a Berger előre gyártott fapaneljeinek segítségével.

A Hello Wood erdei klubháza baráti vacsorákra, beer-pong partikra, a nagy társasjáték-maratonokra és a regenerálódásra is egyaránt alkalmas épület lesz. Ideális helyszíne lehet majd az éveken át emlegetett baráti összejöveteleknek.

A táborban esténként a ház építésről, mint jelenségről vezet szakmai beszélgetést Wesselényi-Garai Andor építészet-teoretikus.

Forrás: forbes.hu


Tetszett a cikk?