Építsd a jövődet - Ha kell, újratervezve!

Több, újítást sejtető koncepció hírlik manapság a szakképzési rendszer háza táján, amelyek még hozzám, az előző tanévben, öreg fejjel második szakmát tanuló, ma már senior ácshoz is eljutnak. Fontosnak tartom a megújulást. Mindezt az is bizonyítja, hogy diplomás fejjel, aktív munkáséveim végén járva szántam rá magam, hogy fiatal- és mindenkori vágyaimat megvalósítva, újabb szakmai tudással vértezzem fel magam. A lelkesedésből így született szakképzés, majd ebből egy olyan nyári alkotótábor is, amely a szakoktatás színvonalát is tovább emelheti.

Az ácsszakma tudásbázisának megszerzése érdekében iratkoztam be a Győri Műszaki Szakképzési Centrumhoz tartozó Gábor László Fa- és Építőipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának felnőttoktatására. Élethelyzetem miatt nem az izgatott, hogy a munkaerőpiacon újabb végzettséggel rendelkezve, erősebb potenciállal legyek jelen a kétkezi munka világában. A célom az volt, hogy olyan – gyakorlatorientált – szakmai tudásra tegyek szert, amelyet szükségesnek ítéltem meg további terveim megvalósításához, gyakorlásához.

Belekóstolva az ácsszakma rejtelmeibe, arra gondoltam, hogy milyen hasznos lehetne az építészhallgatóknak, ha beleláthatnának az építészszakma számára kicsit „sötét lónak” számító ácsmunka világába. De az is eszembe ötlött, hogy a középfokú szakképzésben részt vevők számára is hasznos lehetne, ha megismernék a jövendő építésztervezők gondolkodását. Kapcsolatok szövődhetnének, esetleg munkakapcsolatok alakulnának ki, a nem kötött oktatási forma, egy nyári tábor keretei közt.


Piltman Gábor munka közben

Meggyőződésem, hogy az együttmunkálkodás csökkentheti a tervező és megvalósító szakma közti hagyományos ellentéteket. Egymás szempontjainak jobb, alaposabb figyelembevételét eredményezheti a közös munka.

E gondolatok eredményezték a címben szereplő ács alkotótábor létrehozását, amelynek megvalósításában támogatóra leltünk a Magyar Művészeti Akadémia építészeti pályázata, valamint a Magyar Ács újonnan alapított szervezete segítségével. Utóbbi a szakoktatás színvonalának emelésére és a leendő nemzetközi ácsversenyzők szakmai felkészítése céljából jött létre. Alapítója Piltman Miklós. A helyszín és a szakmai anyag biztosításában a Somogy Természetvédelmi Szervezet állt mellénk, Matula bácsi világát biztosítva háttérként.

„A célom az volt, hogy olyan – gyakorlatorientált – szakmai tudásra tegyek szert, amelyet szükségesnek ítéltem meg további terveim megvalósításához, gyakorlásához.”

Amitől azonban igazán emlékezetes lett a Nyári berek elnevezésű alkotótáborunk, az az ácsműhelyt vezető Forró Máté faipari mérnök, ácsmester, gyakorlati szakoktató, és az ő két nemzetközi ácsversenyző „segéd”-je (Piltman Gábor és Tuboly János) magas szintű szakmai és emberi hozzáállásának köszönhető. A diákok az ács-építészeti szakmai munkán túl természetesen belekóstolhattak a Nyári berek más művészeti ágainak műhelymunkájába is. A megvalósított „mű” egy zenepavilon lett, amely akár az örökkévalóságnak is szólhat.


Minden a helyén: míves építmény szép környezetben

A zenepavilon nem szokványos épület, hanem különleges, úgynevezett síkba forgatott szarufákkal lett elkészítve, ami egy nagyon különleges és egyedi megjelenést kölcsönöz az épületnek. Statikai stabilitását egy középső faragott császárfa biztosítja, melyben négy darab keresztmerevítő helyezkedik el. A pavilon négy méter átmérőjű és négy méter magas, az ereszvonal 250 cm, a tető dőlésszöge 30°. Az elkészítésben részben a SEMA faszerkezet-tervező programra hagyatkoztak (amiben a tervek is készültek), másrészt a hagyományos zsinórpados módszert is alkalmazták, az úgynevezett síkba forgatott szarufák esetében.

Az ácsműhely munkáját egyébként mind nagyobb figyelem kísérte a tábor előrehaladtával, amint egyre látványosabb szakaszába ért a zenepavilon építése. Végül a zárónapra olyan – próbatételekkel teljes – avatóünnepséget hozott létre a tábor közössége, amely szintén örökké emlékezetes lesz az ács résztvevők számára. Jól láthatóan teljesen megilletődtek az avatástól, amely többségük munkájának első igazi elismerése volt.


Építkezni lelki szinten is kell

Úgy gondolom, hogy ez a lelkesedésből létrehozott „nem formális” oktatási forma segítheti a résztvevők szemléletének formálását, tágítását, kapcsolatrendszerük kialakítását. Megnövelheti bátorságukat és felkészültségüket az országos és nemzetközi versenyeken (Schifter-parti, WorldSkills) való részvételre. Az ácsműhelyt vezető Forró Máté egyébként korábban több hazai és nemzetközi ácsversenyen képviselte hazánkat, mint versenyző és szakértő is. Jelenleg pedig az ácsszakma színvonalemelésének egyik élharcosa, a Schifter-parti meghívott, felkészítő tanára.

Reméljük, hogy kezdeményezésünk jövőre is folytatni tudjuk…

Hartyándi Jenő
senior ács, távközlési mérnök, Tartóshullám/Mediawave fesztiváligazgató

Képek:
A tábor résztvevőinek fotói


Kapcsolódó dokumentum:


epitsd-a-jovodet-ha-kell-ujratervezve


Tetszett a cikk?