A lelkész faháza

Az amerikai Tennessee államban, Crossville-ben áll hivatalosan a világ legnagyobb faháza. A tulajdonos Horace Burgess lelkész szerint Isten személyesen adott neki megbízást, hogy építse fel a házat. Az épület a "Lelkész faháza" néven ismert.

Ez talán a legnagyobb és legmeghökkentőbb fából készült épület, ami valaha készült. A négy emelet magas szürreális építészeti alkotáshoz egy csodálatos fa hinta is készült. A harmadik szintből pedig egy fa nő ki, és úgy néz ki, mintha egy manzárd lakosztály lenne a ház tetején.



Az építmény méretei valóban lenyűgözőek. A 30 méter magas szerkezetet a központi fa mellett hat tölgyfa támasztja, és több mint 250 ezer szeget használt el Burgess 1993 óta, amikor elkezdte az építkezést. Ha összeadjuk az összes emeletet, a "lakóterület" több mint 3000 négyzetmétert tesz ki.

A ház 19 év alatt készült el, és bár teljes egészében fából épült, a becsült építési költségek mintegy 12 ezer dollárra rúgtak. Az épület legfelső szintjén van egy tetőtér és egy nagy tér a ház közepén, amely használható imádkozásra, valamint kosárlabdázásra is. Emellett rendelkezik egy haranggal, melynek súlya fél tonna. A turisták a házat alkotó számos fadarabon örökítették meg látogatásukat.


Miután évekig nyitva állt a ház, a tűzvédelmi hatóság 2012-ben bezáratta, mert az épület sérti a helyi biztonsági szabályokat. A helyi tűzoltóság attól fél, ha kitör egy nagy tűz a csupán fából készült szerkezetben, az pusztító következményekkel járhat. Mivel azóta nem látogatható az épület, csak egy virtuális sétát tehetünk az alábbi videó segítségével.

forrás: ujvilagtudat.blogspot.com


Tetszett a cikk?