Szerelmi fészek - újrahasznosított anyagokból

A világban egyre több olyan kezdeményezés létezik, amely a már nem használt tárgyaknak ad egy új felhasználási lehetőséget az emberek életében. Az egyik ilyen alternatíva, amikor kidobásra ítélt, már elavult, elhasználódott használati tárgyak kezdhetnek új életet.

Amerikában, pontosabban Nyugat-Virginiában egy művészpár félezer dollárból és egy régi pajta faanyagából épített magának egy mesébe illő kis szerelmi fészket. Pont azon a helyen ahol kapcsolatuk kezdetén kempingezve a naplementét csodálták. Nick Olson fotós, kedvese, Lilah Horwitz divattervező. A fiatalember családi birtokán hajdanán egy fűrészmalom dolgozott, amely a környéken sok pajtának szolgáltatott faanyagot. Az egyik elhagyatott pajtát bontották el és dolgozták be a szóban forgó erdei kabinba. (A hasonló funkciójú épületeket „kabinoknak” nevezték el a designerek, tervezők. Rengeteg konstrukció létezik. A minimalistától kezdve a modern anyagok felhasználásán keresztül a naturalista megvalósításig.)

Bolhapiacokról gyűjtöttek hozzá jó néhány ablakszárnyat és ablakot, illetve berendezési tárgyakat, bútorokat. Az ablakok mindegyike egy darabka történelem. Nincs közöttük két egyforma és a származásukat tekintve is több vidékről származnak. Az egyterű kabint vintage stílusban rendezték be és még egy kis tűzhelyet beépítettek.

Az építkezést komoly felkészülés előzte meg a pár részéről. A környék könyvtáraiban kutattak, és pár Youtube videót is megnéztek a faépítészet területéről.

Lilah kedvenc elfoglaltsága volt a bolhapiacok látogatása. A korábban Brooklynban élő divattervezőnek ez a tevékenység egyfajta kulturális sokkot jelentett, hiszen érezhette a kontrasztot a vidék bolhapiacai és a metropolisz butikjai közt. Az ár-kontrasztról nem is szólva… Ne feledjük, az egész projekt 500 dollárból valósult meg.

Nick úgy fogalmazott, hogy inkább művészileg közelítették meg a projektet, mint sem építész szemszögből és végig az volt a koncepció, hogy a homlokzatot teljesen borítsa be a különböző ablakok kavalkádja. A fák közé beékelődő házikó érdekessége, hogy egész nap játszik belül a beszűrődő fény.

A pár jelmondata: „Made to Watch the Sunset” [Kb: Arra készült, hogy láthassuk a naplementét]

Az egész ötlet és megvalósítás nagyon romantikus, bár idehaza a cikk megjelenését követően valószínűleg egy bontási végzés kerülne a pár ablakába. Igazi próbatétel, amikor egy férfi és egy nő otthon épít maguknak, vagy felújításba kezdenek. Úgy tűnik, hogy Lilah és Nick ezt sikerrel abszolválta, és mostanra már több hasonló projektet terveztek. Egy nyári konyhát és egy kültéri fürdőszobával egészítik ki a kapszulát.

Hab a tortán, hogy az amerikai horrorfilmek közkedvelt helyszíne Nyugat- Virginia, ami azért valljuk, be egy kicsit beárnyékolhatja a dolgot…


Tetszett a cikk?