Kumiko, a különleges ősi japán technika

A források szerint a kumiko technika Japánban alakult ki Időszámításunk szerint 600–800 körül, az Asuka-érában. Eredetileg kizárólagosan térelválasztók, tolóajtók és ajtók feletti dekorációs (ramma) díszítéshez használták őket.

A felhasznált faanyag leggyakrabban a cédrus vagy japán ciprusfa volt. Ezek a fafajták általában egyenesen nőnek, nincsenek benne göcsök és a szövetszerkezetük is homogén.
A technika lényege, hogy a több száz apró darabból álló díszítést kézzel, régi és modern technológiával munkálnak meg, majd egy keretbe helyezik el őket és mindenféle kötőelem felhasználása nélkül illesztik össze a darabokat. Ezért nagyon precízen és pontosan kell vele dolgozni, különben nem áll össze a kívánt dekoráció.

Az Edo-kor (1603–1868) óta nagyjából 200 mintát használnak a mai napig, ezeknek mind jelentése van. Annak alapján választják ki a mintát, hogy mit kívánnak az ott élőknek: A shippou például harmóniát és gazdagságot jelent, a goma hosszú életet, míg a sanjyu-hifu jó egészséget.


Sanjyu-hifu – Egészség

Sajnos. manapság ez a technika kihalófélben van, ezért a japán iparművészek elkezdték egyéb használati tárgyak esetében használni, mint például lámpaernyő, széktámla stb.


Egyéb használatban lévő minták

Amint megvan a megfelelő faanyag, legyártják a keretet. Jöhet az aprólékos munka, a mikron milliméter pontosságú darabok legyártása. Ez alázatot és türelmet igényel a készítőjétől. Mikor ezek elkészülnek, a darabokat “becsúsztatják” a keretbe, ezáltal egy csodálatos alkotást kapnak.
A kumiko nem csak szép, de hasznos is, mivel levegőt és fényt engednek be a helyiségekbe.

Ahogy említettem fentebb, a modern korban az iparművészek használati tárgyakat készítenek ezzel a technikával, hogy megőrizzék a régi hagyományt.

A modern korban ezen technika iránt csökkent az érdeklődés, mind a készítését, mind a megvásárlását illetően.
Az iparművészek most azt várják ettől a megmozdulástól (modern tárgyakban használják újra ezt a technikát), hogy a fiatalabb generáció is újra érdeklődni fog iránta – és a kumiko technika további generációkon át a japán kultúra része maradhat.

 

Forrás:
soranews24.com


Tetszett a cikk?