A külső megfog, a belső megtart

Ez történt a Vas megyei impozáns, modern kialakítású családi ház esetében is, ugyanis a ház belsőépítészeti elrendezését ugyanolyan magas színvonalon készíttették el, mint a szerkezetét, külső megjelenését.

Az építész által megálmodott épületet a Platánplán Kft. generálkivitelezte. Az épület egy egyszintes, szabadon álló, enyhén lejtős terepre épült családi ház. Az épület két fő formából áll össze: egy nyeregtetős részből, melyben a ház fő helyiségei kaptak helyet, és egy erre merőlegesen elhelyezkedő lapos tetős részből, ahol a kerti tároló, a garázs és a háztartási helyiség található. 

A modern formát harmonikus, elegáns színvilág jellemzi, melyet a külső faelemek tesznek még egyedibbé.

A modern formát harmonikus, elegáns színvilág jellemzi, melyet a külső faelemek tesznek még egyedibbé. A falszerkezetek anyaga minősített osztrák faanyag, cellulóz- és farostszigeteléssel. Ezeknek az anyagoknak nagyon jó a hőtárolási tényezője, így folyamatosan egyenletes hőmérsékletet biztosít az ott lakók számára. A család szerint a jelenlegi nagy melegekben is a reggeli szellőztetés után 22 fok van a házban, és napközben is csak 2–3 fokkal emelkedik a belső hőmérséklet, míg kint 35 fok van!

A szellőztetés és a kiváló szigetelés mellett az árnyékolás is nagyon fontos. A zsalúziák nélkül nem tudna mindez ilyen jól működni. Az árnyékolórendszer szabályozható, programozható, távolról irányítható, mely nagyban megkönnyíti a család pörgős hétköznapjait.

A Platánplán ajánlására egy belsőépítészt is bevontak a projektbe. Először az ügyféllel egyeztetve elkészültek a látványtervek, majd a lakberendezéshez szükséges bútorokat, burkolatokat és tárgyakat válogatták ki.

A család nem bánta meg a belsőépítészre szánt pluszköltségeket, nagyon hálásak, sok időt, energiát tudtak így megspórolni, nem beszélve az egyedi, karakteres belső hangulatról, amelyet önmaguk nem biztos, hogy ennyire kreatív módon tudtak volna véghez vinni. A tolóajtóval történő térelválasztás a család ötlete volt.

Fontos számukra a sok nyitott tér: ha behúzzák az ajtót, megvalósul a magánszféra, de ha kinyitják, még nagyobbnak és tágasabbnak látszik a lakás.

A belső térben is nagy hangsúlyt kaptak a fából készült elemek, a dió- és tölgyszínek dominálnak, jól kiegészítve a padló és a fal színeit.

A család néhány jótanáccsal is szolgál a most építkezni kívánók számára. Érdemes a tervezési fázist jól átgondolni, időt szánni rá.

A funkciókat, helyiségeket összecsoportosítani, a hétköznapi használatukat elképzelni, hogyan lenne a legpraktikusabb, legészszerűbb. Jelen esetben nem a luxus volt a cél, hanem egy olyan felső kategóriás praktikus otthon kialakítása, ami okosan átgondolt, élhető tereket teremt minden itt lakó – kicsi és nagy – számára.


MŰSZAKI PECSÉT

Nettó négyzetméter: 172,22 m2 terasz nélkül.
Külső falak hőátbocsátási tényezője: 0.15 W/m2K.
Összesített energetikai jellemző a követelmény százalékában: 74.87% (ez egyenlő az AA-s besorolással, ami a közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynél jobb besorolást jelenti).
Átadás éve: 2021.


Kapcsolódó dokumentum:


a-kulso-megfog-a-belso-megtart


Tetszett a cikk?