Magyar pavilon a Dubaji világkiállításon

A Dubaji Világkiállítást a pandémia miatt elhalasztották, így csak 2021. október 1-jén kezdték, s 2022. március 31-ig rendezik meg az Egyesült Arab Emirátusokban, fokozott egészségügyi intézkedések mellett. A fél évig tartó eseményre 25 millió látogatót várnak az Expo szervezői.

Ez a 35. világkiállítás, de az első, melyet a közel-keleti, afrikai és dél-ázsiai térségben és az arab világban rendeznek meg. A rendezvény keretében 438 hektáron 192 ország mutatkozik be.


Látványterv a kivilágított pavilonról. Fotó: hungaryexpo2020.hu

 

A Magyarországot képviselő pavilon Makovecz Imre stílusában készült. Az az Ybl Miklós-díjas Csernyus Lőrinc főépítész tervezte, aki Makovecz Imre egykori tanítványa és kollégája volt.

A magyar pavilon Magyarország vízkincseit hivatott bemutatni az Aqua roots of Hungary névre keresztelt épülettel.  A látogatók megismerhetik az ország egyedülálló vízkészletét, a gyógy- és termálvizeit, s azok jótékony egészségügyi hatásait. Az interaktív tárlat tudás- és élményalapú betekintést nyújt Magyarország élmény- és gyógyfürdőibe – és nem titkolt célja ezek népszerűsítése is. 


Csernyus Lőrinc főépítész koncepciórajza. Fotó: hungaryexpo2020.hu

 

A pavilon hasznos alapterülete 1927 négyzetméter, építéséhez 560 ezer kilogramm fát használtak fel, a leghosszabb szerkezeti elem 18,47 méter, a legnehezebb pedig több mint 2700 kilogramm. Az épület vázát 17 magyar ács állította össze, több hónapon át.


A Magyar Pavilon látványterve. Fotó: hungaryexpo2020.hu

 

 

Forrás:
epiteszforum.hu


Tetszett a cikk?