Energiamegtakarítás a felületkezelésben

Az asztalos- és bútoriparban a felületkezelés alatt – az esetek többségében – lakkozást, festést (és csiszolást) értünk. Egy előírások szerint tervezett és megvalósított festőműhelyben a méretezett elszívórendszer gondoskodik a káros anyagok elszívásáról, az elszívott levegőt pedig temperált levegőpótló (befúvó) rendszer pótolja. A levegő temperálásához szükséges hőt földgáz, PB-gáz, olaj, meleg víz és elektromos áram segítségével állíthatjuk elő. Az asztalos- és bútoriparban leginkább a földgázos és a melegvizes megoldás terjedt el.
A levegő temperálását biztosító gépészeti egységek, nevezzük őket termoventilátoroknak, az elszívott levegőt a szabadból kell hogy pótolják, ezáltal a téli időszakban akár 0 °C alatti levegőt kell legalább +20 °C-os hőmérsékletűre melegítenünk. A hőteljesítmény nagyságát a légcsere mértéke, azt pedig a munkadarabok száma, mérete, mennyisége, a festékanyagok mennyisége és a festési technológia határozza meg.
A hővisszanyerő nélkül létesült festőműhelyek esetén az elszívó- és a befúvórendszer között nincs légtechnikai összekötés, az elszívott és a befúvott levegő nem keresztezi egymást. A hővisszanyerővel felszerelt festőműhelyek esetén az elszívó- és a befúvórendszer között légtechnikai kapcsolatot hozunk létre, hogy a festőműhelyből elszívott, tehát már felmelegített levegő a hőt a befúvott levegőnek át tudja adni, ezáltal a levegő temperálásához kevesebb energiafelhasználásra legyen szükség.
A hővisszanyerőknek alapvetően két fő típusa különböztethető meg:
– lemeztáskás és
– közvetítőközeges hővisszanyerők.
A közvetítőközeges hővisszanyerők működésének lényege, hogy az elszívott és a befúvott levegő közötti hőátadás egy közvetítőközeg (folyadék) segítségével valósul meg. Ez a rendszer meglehetősen bonyolult, költséges, és a hővisszanyerési hatékonysága is alacsonyabb (max. 40%), ezért ezt csak akkor javasoljuk, ha a lemeztáskás rendszer beépítésére a szűkös telepítési hely miatt nincs lehetőség. Ebben az iparágban nem elterjedt. A lemeztáskás hővisszanyerőknél a hőcserélő egy fémvázas merevítésű dobozban helyezkedik el. Amennyire a telepítési lehetőségek lehetővé teszik, a hővisszanyerő az elszívó- és a befúvóegység közé kerül telepítésre, egyik oldalához az elszívóventilátor, a másikhoz pedig a befúvóventilátor kapcsolódik. A hő átadása a hőcserélőben valósul meg, természetesen a két levegőáram fizikai összekeveredése nélkül.
A hővisszanyerőhöz illesztett 2 db légtechnikai szabályozó zsalu lehetővé teszi a nyári és a téli üzemmód megteremtését. Nyári üzemmódban az elszívott levegő egy elkerülő (BY-PASS) ágon kerüli el a hőcserélőt, így hőátadás nincs. Téli üzemmódban ez természetesen fordítva van. A zsaluk kézzel vagy akár elektromos szabályozó motorok segítségével is működtethetők.
A lemeztáskás hővisszanyerőkkel max. 50%-os hővisszanyerési teljesítmény érhető el, azaz max. ennyivel csökkenthető a befúvott levegő temperálásához szükséges energiafelhasználás.
Abban az esetben, ha az elszívott és a befúvott levegőt a hővisszanyerő előtt megfelelő száraz porszűrőkkel szűrjük, és a szűrőket a javasolt időszakonként cseréljük, a hővisszanyerők különösebb karbantartást nem igényelnek.
Ezek a hővisszanyerők – természetesen a légtechnikai rendszerek felülvizsgálata után – meglévő festőműhelyi elszívó- és befúvórendszerhez utólagosan is beilleszthetők.
Ebben az esetben a meglévő légtechnikai rendszer paraméterei határozzák meg, szükséges-e bizonyos elemek, pl. ventilátor, légcsatorna cseréje. Konkrét érdeklődés, megkeresés esetén helyszíni felmérést, ennek alapján pedig műszaki javaslatot készítünk.

Szuhay Zoltán


Innomontage Vállalkozó Kft.


Tetszett a cikk?