Természetes | bútorápoló anyagok

A mesterségesen előállított vegyszerek mellet léteznek természetes anyagokat felhasználó tisztítási illetve bútorápolási technikák, melyeket mára már részben elfelejtettünk. Bútorápolásnál mindenképp természetes alapanyagú textíliát alkalmazzunk, pl. pamutot, gyapjút, vagy az elektrosztatikusság elvén működő műanyag portalanító eszközt, pl. "műanyagtollseprűt". A bútorápolószerek közül részesítsük előnyben a természetes viasz alapanyagú szereket, úgy sem találtak még fel a célnak megfelelőbb anyagokat. Kiváló "bútorápolószer" például a meleg tejbe mártott vászondarabka is.
A bútoron keletkezett karcolások is kezelhetők Világos színű fán lévőt félbevágott mogyoróbéllel, sötét faanyagon keletkezett sérülést dióbéllel dörzsöljük be. A vízfoltokat étolaj és 70 %-os alkohol 1:1 arányú keverékével kezeljük.
A bársonyhuzatot nedves szarvasbőrrel, szálirányban haladva tisztítsuk. A bőrkárpitot cipőkrémmel, tojásfehérjével vagy nyers tejjel kenjük be.


www.okoszolgalat.hu

Környezetbarát bútorápoló házilag

Egy kisebb edényben, 70 celsius fokra melegített vízfürdőben keverjünk el 50ml jojobaolajat és 5 gramm méhviaszt, majd a keveréket töltsük egy porcelán (vagy hőálló üveg) edénybe, mely lehet akár egy “közönséges” bögre is. Állandó kevergetés mellett adjunk hozzá 10 csepp levendulaolajat. Kihűlés után az így elkészült keverék azonnal használható.


www.tisztasag.wordpress.com

 


Tetszett a cikk?