Kültéri fafelületek kezelése

Vannak fafajok, melyek ásványi összetételüknek köszönhetően akár kezelés nélkül is nagyon tartósak – ezek közé tartozik az akác, a vörösfenyő, a tölgy és a teak – napfény hatására azonban szépségükből ezek is vesztenek, beszürkülnek. A tartós fafajoknál ez a szürkülés egy vékony felületi rétegre korlátozódik, mely az alatta lévő faanyagot megvédi a további környezeti igénybevételektől és a napsugárzástól. Ha azonban színezett kertibútor-olajjal kezeljük ezeket a fákat, megelőzhető a szürkülés, feketedés.
Az AURO kertibútor-olajai – amelyeket a következő hat színben kínálunk: natúr, akác, teak, vörösfenyő, bangkirai és umbra – nagy igénybevételű kültéri járófelületek, teraszok olajozására is használhatóak. Ezeken a felületeken az időjárásálló, rugalmas, de puha lazúrok nem bírnák a nagy mechanikai igénybevételt. A védelem mellett az olajos réteg szabályozza a faanyag párafelvevő képességét, védi a fát a környező levegő hirtelen páratartalom-ingadozásaitól, ezáltal a fa időjárás-állósága sokkal jobb lesz.

A kertibútor-olaj használata
Az AURO kertibútor-olajokkal való kezelésre minden száraz faanyag alkalmas, sőt az elhasználódott, beszürkült faanyagok is jól kezelhetők vele. Lakkozott, festett fáról a korábbi bevonatot az olajozás előtt el kell távolítani. Igazán szép felület készítéséhez ajánlott a fát az olajozás előtt, illetve két rétegben való kezelésnél az első réteg száradása után is finoman átcsiszolni (P150-180). Az olaj használata előtt célszerű próbakezelést végezni, mivel a színes olajok különböző fafajokon különbözőképp hatnak. Az olajat használat előtt – és néha közben is – fel kell keverni, hogy a doboz fenekére leült színezék egyenletesen elkeveredjen az olajban. Az olajozást soha ne végezzük tűző napon. Teraszok, kültéri fapadlók kezelésére a kertibútor-olajat az ellenállóság növelése érdekében két rétegben használjuk.
Ügyeljünk rá, hogy az olajat egyenletesen vékonyan hordjuk fel, mert a fába be nem szívódó olaj a felületen bebőröződik, ragacsos, csúnya felületet ad. Az esetleg nem visszatörölt, elrontott felület az olaj teljes kikeményedése előtt kevés friss olajjal még visszaoldható. Az első réteg olaj teljes kiszáradása után – legalább 6, ideális esetben 24 óra – a kezelést ismételjük meg. A második sor olaj selymes fényt ad, mélyíti a fa színét és fokozza védelmét.

Ápolás és karbantartás

A kertibútor-olajjal kezelt felületeket az igénybevételnek és elhasználódásnak megfelelően kell karbantartani, azaz ha a bevonat kezd kifakulni, akkor ápolni kell. A tisztításhoz és felújításhoz a kezeléshez használt olaj használható. A felújítás – ha időben történik – egyszerű olajos ruhával való áttörlést jelent. A sérüléseket is célszerű olajjal mihamarabb javítani. A felújító kezelést ajánlott a kerti szezon után, még ősszel elvégezni, így az olaj a következő szezonra tökéletesen kiszárad, és nem friss, érzékenyebb bevonattal kerül ki a napra.


auro-info: 06 99 505 990


Tetszett a cikk?