Mestermunkák magasfényben

– Miért pont az art deco stílusú bútorok tervezésére esett a választás? – kérdeztük a bútorokat gyártó Wenga Kft. képviselőjét.
– Ezek a bútorok komoly kihívást jelentenek mind a tervezés, mind a kivitelezés oldaláról. A stílus hosszú évekig tartó tanulmányozása, mély és alapos ismerete, valamint elkötelezettség szükséges hozzá, hogy valaki ilyen bútorokat tervezhessen. Elkészítése komoly szakmai tudást, precizitást és finom kézi munkát igényel a szerkezeti kialakítás és a felületkezelés során egyaránt.
Az art deco az 1920-as években, Franciaországban született. Formavilága és színvilága rendkívül változatos, mivel sok stílus hatott rá, a konstruktivizmus, a kubizmus, a futurizmus és az egyiptomi művészetek. Egyszerre jellemzők rá az eklektikus és a modern jegyek, így formailag elegáns, letisztult, fontos jellemzője a funkcionalitás, mégis fűszerezik az egzotikus anyagok és motívumok. A maga korában egy rendkívül modern irányzatnak számított, a merész, leegyszerűsített vonalvezetés, az erős, tiszta színvilág és a korszakában újnak számító anyagok miatt. Formai karakterét a V alakú mintázatok, cikkcakk alakzatok, a lépcsőzetes és geometrikus formák, a napsugármotívum, valamint szinte a szecesszióhoz visszanyúló, gazdag díszítések adták. Az art deco csúcspontja az 1925-ös párizsi világkiállítás volt, ettől kezdve rohamosan elterjedt a világ minden táján. Habár eltelt nyolcvan év, ez a stílus még mindig tündököl, hűvös eleganciája még mindig friss. Egyszerű vonalvezetése és a modern építészettel mutatott rokonsága a mai napig népszerűvé teszi a kortárs belsőépítészek körében. Letisztult formai elemei miatt még ma is számos modern szálloda, étterem és magánlakás díszeit képezik ezek az örök darabok. Az elmúlt pár évben pedig ismét kifejezetten divatba jött, a legnevesebb bútorkiállítások számos standján újra megjelent, és meghódította az exkluzív designt kedvelők szívét. Vevőköre régen is és ma is a társadalom elit rétegeiből kerül ki, a bútorok luxus minőséget képviselnek. Az otthonokba a csillogást, a fényűzést csempészi be, melyet elsősorban az exkluzív anyaghasználatával éri el, mint a cápabőr, zebrabőr, elefántcsont, egzotikus fafurnérok, tükörpolírozott fémek és a színezett üveg.
– Hogyan történik ma ezeknek a bútoroknak a gyártása?
– Az országban egyedüliként, már hét éve foglalkozunk a letisztult, elegáns, francia stílusú art deco bútorok és kiegészítők tervezésével és gyártásával, mely cégünk egyik fő profiljává vált. Vörös Lajost – ezen stílusú bútoraink tervezőjét – a luxus alapanyagokat felhasználó Jacques Émile Ruhlmann egzotikus, keleties bútortervei ihlették meg. Lajos szerelmesévé vált a francia irányzatnak, teljesen elmélyült benne, és nagyrétű stílusismeretre tett szert az elmúlt évek alatt.
A nálunk készülő, art deco bútorok luxuscikkek, az elit megrendelésére készülő mestermunkák, melyeket nagy szakértelemmel, kézi munkával gyártunk, drága, fényűző anyagok felhasználásával. Ilyen anyagok az egzotikus fafurnérok és a bútorokba épített festett üveg, fém, bőr, valamint az üvegkristály dekorációs elemek. A bútorok fő külső karakterét az egzóta fafurnér – mint a paliszander, rózsafa, ébenfa, mahagóni, brazil dió –, valamint a gyökérfurnér bevonatok adják. Ezeknél a termékeknél a furnérozott felületek kifogástalan minőségű és külső hatásoknak ellenálló felületkezelése és lakkozása elengedhetetlen, hiszen hosszú távon kell megállniuk a helyüket. A magas fényű lakk gyönyörűen kiemeli a stílusra oly jellemző íves felületeket. A festett üvegbetétek, a tükörpolírozott fémberakások, a polírozott fém és üvegkristály fogantyúk, illetve a Swarovski-kristály dekorációs elemek pedig megadják azt a részletbeli gazdagságot, amitől igazán különlegessé és értékállóvá válnak ezek a bútorok.
Az általunk megvalósított art deco enteriőrök és bútorok főleg nagy terekben tudnak kiteljesedni, páratlan látványt nyújtanak szállodákban, kávézókban és éttermekben, ám ízlésesen kialakított otthonokba is jól beilleszthetők. Különösen szép megoldást eredményez a yachtok belső tereiben alkalmazva, és jól visszatükrözi a hajóstársadalom eleganciáját. A kifinomult ügyvédi irodák manapság legkedveltebb lakberendezési tárgyaiként tartják számon ezen bútorokat.
A tervezésnél és a gyártásnál elsődleges az apró részletekre való odafigyelés, a személyre szabottság és az egyediség, hiszen így válnak ezek a bútorok értékálló mesterremekekké. A minőség elsődleges, ezért elkészítését szinte csak kézi munkafolyamatokkal végezzük. Tapasztalt és jó kezű asztalosok gyártják és a legjobb minőségű anyagokat használjuk, hogy ne csak egy életen át tartson, de a következő generáció is megörökölhesse.
A részletekre való odafigyelés elengedhetetlen a felületkezelési folyamatoknál is, mely rendkívül fontos szerepet tölt be a gyártásban, hiszen a bútorok külső felületének szinte minden négyzetcentiméterén megjelenik és látványos részévé válik. Nem engedhetjük meg az apró hibákat sem, mert a termékeink értékéből nagyon sokat venne el. Évekig kerestünk jó szórástechnikai szakembert, míg két éve rátaláltunk a Maxicolor Kft.-re, akiktől végre azt a kiváló minőséget kaptuk, amire a prémiumkategóriájú bútoraink gyártásához szükségünk van.
– Miben más ezeknek a bútoroknak a felületkezelése? – kérdeztük Hamvai Istvánt, a Maxicolor Kft. tulajdonosát.
– Számomra az art deco bútorok magasfényű felületkezelése jelenti az igazi szakmai kihívást, ellentétben a selyemfényű lakkozással, amit bárki képes elvégezni, aki faipari felületkezeléssel foglalkozik. Magasfényű bútorok festéséhez, kizárólag poliészterlakkot használunk, mert nagyon magas, (96–98%-os) szárazanyag- tartalma miatt nem szárad vissza. Kitölti a furnér és a fa pólusait, a felület hosszú ideig sík és sima lesz. A poliészter (PE) lakk sokkal szebb felületet biztosít a poliuretán (PU) akrillakkokhoz képest, mellyel kezelt bútorok felülete kikötés, polírozás után is zsugorodik, narancsos lesz, elveszíti sima fényességét.
A 7-8 rétegű lakkozási folyamatunknak köszönhetően polírozás után is vastag védőlakk marad a felületen. Ha ezeken a lakkozott felületeken használat során kisebb karcolások jelennek meg, újra tökéletessé varázsolhatjuk egy polírozási folyamattal. Több év elteltével, vagy nagyobb karcolások esetén pedig újralakkozhatók és visszanyerhetik eredeti állapotukat. A poliészterrel kezelt fák, furnérok, bármilyen színekben pácolhatóak, nem színeződnek el. Cégünk nagy hangsúlyt fektet az apró részletek kifogástalan minőségű kialakítására. Meglehetősen összetett, alapos folyamat eredményei ezek a magasfényű, polírozott felületek, ezért kezelésük nagy munkabírást és rengeteg türelmet igényel. A nehezen hozzáférhető helyek igényes kialakításához tapasztalt és remek kézügyességű munkaerőre van szükség. Csapatom a hosszú évek alatt ezeket a tulajdonságokat maradéktalanul elsajátította, így hatékonyan, pontosan és szépen dolgoznak. Nagyobb felületekhez előszeretettel alkalmazunk géppel történő polírozást, de minden esetben a végleges, befejező lépéseket alapos, kézi munkafolyamatokkal zárjuk.
– Milyen területeken használható még ez a felületkezelési mód azt art deco bútorgyártás mellett?
– A poliészterrel kezelt felület karc-, csepp- és vízálló, ezáltal beltérben bárhol alkalmazható. Vízállósága miatt, az ezen lakkal kezelt bútorlapokat korunk modern fürdőszobabútorainál is egyre gyakrabban használják. Alkalmazhatók ezen kívül még magasfényű, modern és minimalista stílusú bútorok kialakításához, ahol szintén fontos szerephez jut a hibátlan, sík felületek kialakítása. Ezek mellett a lakkozott furnéros vagy festett felületek látványosak lehetnek falburkolatként is egy-egy térben. Munkánkra, az egész ország területén igényt tartanak, minőségi felületeinkre rendszeres visszatérő megrendelőink nyújtják a legjobb bizonyítékot.

Erdős Orsolya Emese


Maxicolor Kft.
Műhely: Rácalmás, Állomás út 1.
Tel.: +36 20 951 8362.
info@maxicolor.hu
www.maxicolor.hu

Wenga manufacture
Bemutatóterem: Székesfehérvár, Hosszúséta tér 10.
Tel.: +36 70 639 4803.
wenga@wenga.hu,
www.wenga.hu


Tetszett a cikk?