A fényezés hét alapszabálya

A fúvókát óvatosan cseréljük
Gyakran fordul elő, hogy az anyagfúvóka első és hátsó tömítése megsérül, mert nem a megfelelő szerszámot használjuk. Az anyagfúvóka tömítésének cseréjéhez kizárólag a pisztollyal együtt szállított speciális szerszámot alkalmazzuk!

A pisztolyt mindig megfelelően tisztítsuk
Ha a pisztolyt "beáztatjuk" a mosóhígítóba, idővel lakkmaradványok ülepednek le a levegőjáratokba. Ez a pisztolyt teljesen használhatatlanná teszi, és drága pénzért újat kell venni, vagy fel kell újíttatni. A korszerű pisztolymosó berendezések (lásd a képen) éppen ezért kifúvatják a levegőjáratokat. A kézi pisztolytisztításnál is ügyelni kell arra, hogy ne jusson szennyeződés a levegőbemeneti nyíláson vagy az anyagfúvóka furatain keresztül a pisztolytestbe.

A bemeneti levegő is legyen megfelelő
A bemeneti levegőben lévő szennyeződések (pl. víz, részecskék, olaj) költséges fényezési hibákhoz vezetnek, és elégedetlen vevőket szerzünk. A kifogástalan eredmény alapfeltétele a jól előkészített bemeneti levegő.

A bemeneti nyomást a pisztolyon mérjük
A levegő nyomása a levegőtömlőben és a csatlakozásoknál az átmérőtől és a hosszúságtól függően csökken. Így a szűrőnél beállított 3,0 bar a pisztolynál akár 1,5 bar is lehet (10 m tömlőhosszúságnál és 6 mm belső átmérő esetén). Ezért fontos, hogy a levegő nyomását a pisztolybemenetnél mérjük.

Csak komplett fúvókakészletet cseréljünk
Az optimális szóráskép feltétele a jól működő fúvóka. A minél kevesebb mellészórás érdekében a SATA minden egyes fúvókakészletet egyesével, kézzel bevizsgál és tanúsít. Ez nagyon nagy precizitást eredményez – komplett pisztolyok és komplett fúvókakészletek esetében. A fúvókakészletek alkatrészeinek vegyes használata a szóráskép romlásához, és végeredményben elégtelen eredményhez vezet.

A fúvókát csak megfelelő eszközzel tisztítsuk
Nagyon gyakran használnak nem megfelelő eszközt a fúvóka tisztításához (pl. gémkapcsot vagy drótkefét). Ezután a szóráskép elromlik, és csak egy új fúvókakészlet beszerelése segíthet. A levegő- és anyagfúvóka alapos és szakszerű tisztításához mindenképpen a SATA tisztítókészletet használjuk.
 


 

Viseljünk légzésvédő felszerelést!
"Csak öt percig tart a fényezés" - halljuk gyakran, azonban a fényezőüzem levegőjében található gőzök és a festékköd már az első másodperctől kezdve károsítják szervezetünket. A komoly, visszafordíthatatlan egészségkárosodás csak 10–20 év múlva jelentkezik. Óvja a szervezetét megfelelő védőeszközökkel!


Tetszett a cikk?