A legéhesebb energiafaló

A felületkezelő technológiáknak szükséges tartozéka a festékköd- elszívás, ami lehet egy helyiségben kiépített légtechnika, de akár egy festőkamra is. A magas energiaárak miatt az elszívott levegő pótlására szolgáló betáplálás fűtése nagyon sokba kerül. A Nestro Hungária Kft. folyamatos erőfeszítéseket tesz olyan technikák fejlesztésére és alkalmazására, amelyek ezen üzemeltetési költségek csökkentésére alkalmasak. Meglévő rendszer esetén lehetőség van egy kis trükkel viszonylag nagy energia-megtakarítás elérésére. A beépítendő eszközt energia-megtakarító csappantyúpárnak nevezzük, ami három részből áll: pisztolytartó állvány, pneumatikus zsalu és pillangószelep. Amikor a dolgozó a szórási műveletet befejezte, a szórópisztolyt felakasztja az állványra, amelynek pneumatikus kapcsolója zárjaa zsalut és a pillangószelepet. Így a munkadarab-rendezés, ki- és berakodás, illetve egyéb melléktevékenységek idejére az elszívás a névleges légmennyiségnek csak a 20 százalékán üzemel.

Könnyen kiszámolható, hogy amennyiben a mellékidők mintegy 50 százalékot tesznek ki akkor, ezzel a technikával kb. 40 százalékos fűtési energiamegtakarítás érhető el. Amennyiben manapság új rendszert tervezünk, immár szinte kötelező hővisszanyerésről beszélnünk. A hővisszanyerő kialakításának kétféle módja lehet. Az egyik a keresztáramú hőcserélő, amely olcsóbb és 50 százalék körüli hatásfokkal működik. A másik a forgódobos technika, ami többe kerül, de 70 százalékos megtakarítás is elérhető vele. Ha az ügyfélnek lehetősége van a némileg magasabb beruházási költség kifizetésére, akkor jobb hővisszanyerős légkezelővel ésmellékidők alatti frekvenciaváltóval csökkentett légmennyiségek alkalmazása révén a nyereség akár 80 százalék is lehet. A különböző felületkezelő technológiák más és más elszívási légmennyiségeket igényelnek. Minél igényesebb a felület, annál nagyobb légcsere szükséges.

Egy magasfényű rendszer esetén való alkalmazás így akár több mint 100 kWh megtakarítást eredményezhet az üzemeltetés során, nem beszélve a fűtésrendszer méretcsökkenéséből adódó költségcsökkenésről. A Nestro Hungária Kft. vállalja felületkezelő műhelyek légtechnikai tervezését, gyártását és kivitelezését az adott technológia és a megrendelő igényeinek megfelelően, beleértve a csiszoló munkahelyek porelszívó berendezéseinek kialakítását is. Az utóbbiak energiatakarékos kivitelezésére is szerepel a cég kínálatában egy energiatakarékos, ugyanakkor kiválóanműködő és akár nagyobb terek légtisztítását is ellátni képes rendszer, a csiszolóállomás. Működése a levegő recirkuláltatásán alapszik, ahol a folyamatban megtalálható egy nagyfelületű táskás szűrő, egy ventilátor és egy befúvó plénum utószűrővel. A munkatérben felszabaduló csiszoltpor a táskás szűrőn keresztül választódik le, majd a ventilátor által a felső plénumon keresztül jut vissza a munkatérbe. A körforgás értelmében a levegő a helyiségben marad, miközben a munkatér folyamatosan tisztul. Az energiafelvétel pedig csupán a ventilátor villamos igénye, szemben egy esetleges kültéri porleválasztóval. A padlórács javasolt opció, aminek alkalmazásával a padlóra hulló szemcsék ismételt légtérbe kerülését akadályozhatjuk meg. 


Tetszett a cikk?