A prémium fedőréteg új szintje

Másik nem elhanyagolható előnyös tulajdonságuk a felhasználás során mutatkozik meg. Ilyen például az alacsony viszkozitásuk, mely már számos teszten bizonyított. Ez az új bevonat jelentős fejlődést mutat az elődeihez képest. Mi több, egy új taggal, a CETOL® WF 945- tel egészül ki a termékcsalád. Ez az új felületkezelő termék többek között matt fénye miatt a kezelt faanyag természetes színét emeli ki, ezzel is népszerűséget vív ki az új designtrendek követőinek körében. Az elődök, a CETOL® WF 950 és a CETOL® WF 955 mára általános bevonatnak számítanak a mérettartó és részben mérettartó, kültéri faszerkezetek felületkezelésében. A cég éppen ezért szükségesnek tartotta, hogy egy új, innovatív termékcsaláddal jelenjen meg a piacon. Ezek a CETOL® WF 960 (selyem matt) és a CETOL® WF 965 (selyemfényű) lazúrok, melyek a jelenleg használt fedőket váltják fel, továbbá ezeket egészíti ki a CETOL® WF 945 matt bevonat.

  • A Sikkens faipari bevonatait a gyártó világszerte teszteli laboratóriumi és természetes kitettségi vizsgálatokon. 

 

JÓ FELHORDÁSI TULAJDONSÁGOK

A felhordás gyorsabbá és könnyebbé válik. Ezen előnyök mindhárom bevonatra igazak: köszönhetően a kiváló felületképzésnek, nagyon gyors vízzáróságot és az éleken kialakuló egyenletes rétegkialakítást kapunk. Még nedves állapotban is nagyon áttetsző a bevonat, és egyáltalán nem tejfehér. Mivel közvetlenül a felhordáskor is láthatók a végső színtónusok, így azonnal korrigálható egy esetleges felhősödés. A minimális mikrobuborék-képződésnek köszönhetően magas minőségű, tisztán áttetsző végeredményt kapunk. Angelika Deckers, a Sikkens Faipari Bevonatok Üzletágának fejlesztő mérnöke – aki végig jelen volt a termék fejlesztésénél és bevizsgálásainál – kiemelte, a felületkezelő rendszer felhasználási előnyeit több teszttel is alátámasztják. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a kezelt felületek nagyon jó összeragadás-mentességi tulajdonsággal rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy az alkatrészek hamarabb rakásolhatóak, így az alkatrészek beépítés előtti várakozási idejét jelentősen lerövidíthetjük. A jó csiszolhatóságnak és az érezhetően gyorsabb száradásnak köszönhetően a következő technológiai lépés előbb sorra kerülhet.

OPTIMÁLIS VISZKOZITÁS

A magas minőségű faipari bevonatok kifejlesztésének területén szerzett évtizedes tapasztalatok segítségével az Akzo Nobel márkán belül található Sikkens bevonatainak viszkozitását sikerült tovább csökkenteni, ugyanakkor meg tudták tartani a fedőréteg magas stabilitását. Így az alacsonyabb pumpanyomásnak köszönhetően kevesebb a mellészórás, ezzel együtt a szóróberendezések élettartama megnőhet. Ezek a tulajdonságok jól kirajzolódtak a számos felhasználónál végzett teszt során. A partnerek könnyen megszerették az új, hatékonyabb eljárást.

  • Balra: a felület hagyományos bevonattal kezelve. Eredmény: a bevonat visszafehéredik, mely bizonyos idő után eltűnik. Jobbra: a felület CETOL® bevonattal kezelve. Eredmény: nincs visszafehéredés. 

 

TÖKÉLETES OPTIKA

A gyönyörű megjelenés, a kellemes tapintás, az egyedülálló kinézet mind a ragyogóan tiszta fedőréteg optikai előnyei. Amikor valaki a nyílászáró kiválasztásakor a fa alapanyag mellett dönt, akkor az okok között a természetes, karakteres megjelenés is szerepelni szokott. Az új, lazúr bevonat ráerősít ezekre a tulajdonságokra. A tisztán áttetsző bevonat még csábítóbbá teszi a terméket. Megkérdezett megrendelők egyértelműen sokkal természetesebbnek, élethűnek írták le a végeredményt. Sőt mi több, az új CETOL®-termékek a "pamutlabdás" teszten is bizonyítják a kisebb mértékű szálfelhúzást. (A pamutlabdás tesztet az alapozás utáni szálfelhúzás mértékének a vizsgálatára használják. Ennek során a még meg nem csiszolt felületet áttörlik egy pamutlabdával és a felületre tapadt szálak darabszámát nézik.) Az új fedőréteg egyértelműen kisebb szálfelhúzási tulajdonságot mutat. A matt bevonat, köszönhetően a CETOL® WF 945-nek is egyértelműen teret hódít, és még inkább hangsúlyozza a fa természetes mivoltát. A természet közeli kinézet egyértelműen a kiváló átlátszóságnak és a száradás utáni matt bevonatnak tulajdonítható. A fa színárnyalata és a rajzolata ilyenkor szépen kirajzolódik. Ez a természetes megjelenés egyre keresettebb a piacon.

  • Balra: a felület hagyományos bevonattal kezelve. Eredmény: a bevonat felületi benyomódás esetén bereped. Jobbra: a felület CETOL® bevonattal kezelve. Eredmény: a bevonat könnyedén helytáll. 

 

BEVIZSGÁLT ÉS BIZONYÍTOTT

Az Akzo által kifejlesztett új kémiai összetételt összehasonlítva a jelenlegi bevonatokkal egyértelműen kiderült, hogy az új bevonat hosszabban ellenáll az olyan kültéri terheléseknek mint az UV-sugárzás, a jégverés vagy a nagy hőmérséklet-ingadozás. Ezen bevizsgálások során az Akzo Nobel sok kültéri tesztállomást hozott létre pl. Stavangerben (Norvégia) vagy Izmirben (Törökország). Itt a Sikkens faipari bevonatainak egyedülálló tulajdonságai kiemelkedtek. Köszönhető ez a sok évre visszanyúló kitettségi vizsgálatok területén szerzett tapasztalatoknak. A hosszú időtartamú viselkedést szabványos tesztsorokon végezték. A legextrémebb Európában előforduló időjárási körülmény a tengerparti klíma (párás és sós) és a mediterrán klíma (párás és meleg). Emiatt az Akzo Nobel a Sikkens bevonatait egy kiterjesztett bevizsgálásnak vetette alá Malajziában. A párás, trópusi körülmények itt egy kezeletlen fenyőszerkezettel 2 év alatt végeznek. Ám a CETOL® WF 960/965/945 bevonattal ellátott faszerkezetek még ezen szélsőséges éghajlaton is helytálltak és igazolták a termékeik időjárás-állóságát. Összehasonlít va a hag yományos bevonatokkal, a hosszabb helytállás itt is egyértelműen bizonyított. A munka-, energia- és anyagköltségek is csökkennek és nem elhanyagolható módon a környezetvédelmi szempontok is pozitívan érvényesülnek, a kitolt élettartamnak köszönhetően. Legyen szó a selyemfényű, a selyem matt vagy a matt bevonatról, az új bevonat nemcsak a felhordásban állít fel új normákat, de a nyílászárók élettartamában is.

  • Már a kannában észrevehető a különbség: a CETOL® WF 960/965 (jobbra) sokkal tisztább és áttetszőbb az elődökhöz képest. 

 


További információ:
Akzo Nobel Sikkens
www.sikkens-wood-coatings.com


Tetszett a cikk?