Tradíció a csiszolásban

A csiszolás a tömörfa-megmunkálás egyik legidőigényesebb művelete, minősége közvetlenül meghatározza a végtermék nívóját. Az alkatrészek formájától függően különböző csiszolási igények merülnek fel – a síklapok, illetve élek csiszolásától az íves élek, profilok, térgörbe alkatrészek csiszolásáig. Manapság a műveletek nagy része gépesíthető, profilok vagy bonyolult térgörbe felületek esetén azonban sokszor elkerülhetetlen a kézi csiszolás, nagyobb lapfelületek csiszolása viszont szinte kizárólag géppel végezhető megfelelő minőségben. A Houfek cég részben csiszológépek gyártására szakosodott, választékában szinte minden felmerülő feladat elvégzésére megtalálható a megfelelő berendezés.

KONTAKTCSISZOLÓK

Síklapok csiszolására több kategóriában kínál kontaktcsiszoló gépeket, amelyek tömörfa, furnérozott lapok vagy igény szerint lakkozott felületek csiszolására is alkalmasak. Napjainkban erősödik a furnérozott bútorok iránti kereslet, melyeknél gyakori probléma a szélek „lekapása”, vagyis az élközeli furnérrétegek átcsiszolása. A Houfek kontaktcsiszolóinál a furnérozott felületekhez való alkalmazás magától értetődő dolog.

3-as széria
A 2009-es év újdonsága, rendkívül jó ár-érték aránnyal. A felhasználói igényeknek megfelelően 3 szélességi méretben választható (650/950/1100 mm) 120 mm-es hengerátmérővel (160 mm opció). Alapváltozatban egy aggregátoros kivitelben készül, ahol az aggregát lehet henger, illetve henger és csiszolópapucs kombinációja. A 18 m/s-os szalagsebesség 4,5/9 1/min-es előtolószőnyegsebességgel párosítható a megmunkált anyag fajtájához mérten. A gép rendkívül kompakt, helyigénye kicsi, alapterülete mindössze 1400 x 1220 mm. Az alapanyag méreteit tekintve mindhárom szalagszélesség esetén 3–160 mm vastagságig van lehetőség a megmunkálásra.

5-ös széria
Kiemelkedő referenciákkal rendelkezik, megbízhatóságát több ezer elégedett felhasználó visszajelzése garantálja a világ minden tájáról. A széria fejlesztésekor egy olyan gép megalkotását tartották szem előtt, amely a felhasználói igényeket minél szélesebb körben lefedi. Tömörfa és furnérozott felületek csiszolására éppúgy alkalmazható, mint lakkozások köztes csiszolására. A robusztus gépváz és az úgynevezett szekrényes építési mód a csiszolóaggregátok beépítésének számos variációs lehetőségét biztosítja. Megmunkálási szélességben összesen 5 típus közül lehet választani (630/910/1010/1100/1300 mm) egységesen 160 mm-es hengerátmérővel, amely a lakkcsiszoláshoz is megfelelő beesési szöget biztosít. A szegmentált csiszolópapucs pneumatikus, illetve elektropneumatikus vezérléssel kérhető, mindkettő kiküszöböli az anyagszélek lekapását. A gép a legkorszerűbb opciós lehetőségekkel szerelhető fel, ilyen például az érintőképernyős vezérlés. De ugyanitt említhetnénk a 400 késből álló spriálgyalutengelyt, amely lehetővé teszi, hogy a táblásított lapok gyalulása és csiszolása is egyetlen géppel történjen.

A legnagyobbak a fentebb bemutatott két széria a hazai kis- és középüzemi felhasználói igényeket többnyire lefedi. Ám ezeknél nagyobb gépek is találhatók a Houfek kínálatában, így például a 7-es, valamint a Maxx szériák, amelyek még nagyobb automatizáltsági fokkal rendelkeznek és sokrétűbb variációs lehetőséget biztosítanak a felépítést illetően. De kiemelhetnénk még a Duplex változatot, amely lényegében úgy fogható fel, mint két egymással szembefordított (felső/alsó) kontaktcsiszoló, amely egyetlen áteresztéssel az alkatrész mindkét lapjának csiszolását elvégzi. További opciós lehetőség a Houfek kontaktcsiszolókon a kefehenger, amely a mostanában népszerű öregbített felületek elkészítését teszi lehetővé.

ÉLCSISZOLÓK

A Houfek kiemelt területként kezeli az élcsiszolók fejlesztését. Oszcilláló szalagcsiszolói az 1,5 kW-os teljesítményű HB 800 Start berendezéstől a legnagyobb HBK 3200 berendezésekig több méretben választhatók. Mindegyik élcsiszoló ipari felhasználásra készült, folyamatos használatra. A domború, illetve nagyobb sugarú belső ívek csiszolása mellett a palettában szerepel egy kifejezetten belső ívek, illetve zárt nyílások csiszolására alkalmas berendezés is. A VB 120-as típus 150 mm magasságú, 45–120 mm átmérőjű csiszolóhengerrel dolgozik. Az oszcillálóhenger kiküszöböli az élek megégetését, de szintén ebben játszik szerepet a változtatható (1440/2880 1/min) fordulatszám is.

Stonewood Kft.
9024 Győr, Déry Tibor u. 11.
www.faiparigepek.hu,
info@faiparigepek.hu
+36 96 950 667


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-februar-6


Tetszett a cikk?