Égetett fafelület

Fából megálmodott terasz, faborítású kültéri díszkert, fa homlokzatú lakóház vagy melléképület…

A végtelenségig sorolhatnánk a fa kültéri hasznosítását, amelyeknek az az egyik közös tulajdonsága, hogy beépítést követően és utána is rendszeresen felületkezelni kell őket. És a kezelőanyag? Valljuk be, sok esetben a kültéri lazúrok, fazománcok durva kémiai szerek, amik az egészség- és környezetvédelem szempontjából ipari hulladékok, ráadásul nem jelentenek állandó megoldást: a hatásuk csupán pár évre szól. Milyen valódi megoldás létezik? Íme, az égetett fa.

Nem, nem találtam fel a spanyolviaszt, csupán újra felidézek egy elfeledett technológiát, amit Japánban még ma is alkalmaznak. A módszer neve shou-sugi-ban (jelentése: égetett cédrusfa lap). Lényege: a fafelület lángolással való elszenesítése, az égetett részek kikefélése, lemosása, majd levegőre száradó olajjal való beeresztése (pl. tung olaj, hidegen préselt lenmag olaja).

Az így kezelt fa valójában még ellenállóbb lesz a tűzzel szemben, valamint a korhadás és a rovarkárok ellen is teljesen hatásos. Egy újabb kutatás azt is kimutatta, hogy égetett fa felülete UV álló.

Az égetett fa-felületkezelés esetében a kapott végeredmény állítólag 80-100 év, gyakorlatilag karbantartás mentesen. Nemhogy nem elvetendő, egyenesen izgalmas ez a pénztárca-barát megoldás, amit unokáink is értékelni fognak – Gaia földanyánkkal kézen fogva.

fordítás: Tóth Norbert

forrás: www.core.com


Tetszett a cikk?